galéria megtekintése

Halott kisfiút ringató török rendőr képe rázta meg a világot

1 komment

P.N.
NOL

Két kisfiú holttestét mosta ki egy török strandon az Égei-tenger szerdán hajnalban. Az egyikük három-, a másikuk ötéves. Testvérek voltak. A kép, amelyen a pici ernyedt testek úgy hevernek a parton, mintha csak aludnának, bejárta a világsajtót. Már azt is tudjuk, kik voltak ők és mi történt velük.

Aylan és Galip Kurdi a szüleikkel a törökországi Bodrumból indultak Kosz szigetére gumicsónakkal az éjszaka közepén. Harminc perccel azután, hogy elhagyták a partot, a 17 embert szállító, túlzsúfolt lélekvesztő a tengeren felborult. A gyerekeken nem volt mentőmellény, így gyakorlatilag esélyük sem volt a túlélésre, bár a családfő, Abdullah kitartóan kapaszkodott a felborult csónak oldalába, magához szorítva családját. A hullámok azonban elsodorták a gyerekeket és édesanyjukat, Rehant. Mind a hárman meghaltak, egyedül az apa maradt életben. Neki kellett azonosítania a holttesteket tegnap a törökországi Mugla halottasházában, ahol arra kérte a hatóságokat, segítsenek visszavinni szeretteit a török–szír határ melletti Surucba.

Kurdiék a szíriai Kobanéból menekültek el egy évvel ezelőtt Törökországba, ahonnan tovább akartak menni Európába. Mint a férfi és a rokonok sajtónyilatkozataiból az elmúlt 24 órában kiderült, egy Kanadában élő nagynéni segítette őket anyagilag.

„Reggel öt órakor hallottam a hírt” – mondta a Vancouverben élő Teema Kurdi a National Postnak. Az asszony telefonon felhívta másik testvére, Mohammad feleségét, aki el tudta érni a gyászoló apát.

 
„ A feleségem és a gyerekeim halottak”

– ennyi volt minden, amit az összetört Adbullah Kurdi el tudott mondani.

Bár a borbélyként dolgozó Abdullah nem keresett elég pénzt, arról álmodozott, hogy áttelepülnek Kanadába. Végül családi és baráti összefogással összegyűlt a szükséges összeg az útra, ám mivel a vízumot nem tudták elintézni nekik, Abdullah úgy döntött, kifizet 4000 eurót azért, hogy hajóra szállhassanak és eljussanak Európába, ahol megteremthetik egy új élet alapjait.

Fin Donnelly, az a kanadai törvényhozó, aki a nagynéni nevében a vízumkérvényt benyújtotta, a The Canadian Pressnek elmondta: a bevándorlási hivatal azért utasította el Kurdiékat, mert nem rendelkeztek kilépő vízummal Törökországból, és mert nem kaptak nemzetközileg elismert menekültstátuszt.

Abdullah Kurdi most már nem akar se Kanadába, se Európába menni. Egy kívánsága van, hogy szerettei holttestét visszavihesse Szíriába, eltemesse őket és ott maradjon a közelükbe – végleg.

„Kijöttem a tengerhez és megrémültem. A szívem összetört”

– nyilatkozta a BBC-nek az a halász, aki megtalálta a három- és ötéves fiúcskákat a parton, amely tele volt a vízbe fúltak holmijaival.

Fotó: Reuters

A szívszorító fénykép, melyen egy török csendőr a karjaiban „ringatja” a hároméves Aylant, illetve a videó, melyen bemutatják, ahogy megtalálják bátyját, Galipot, a tragédia reggelén villámgyorsan bejárta a világsajtót. Több lap is lehozta a képeket arra hivatkozva, hogy az emberek mindaddig nem fogják fel, mi történik ezekkel az emberekkel, amíg nem látják egy pici gyerek holttestét egy népszerű turistaparadicsom strandján.

Helyi jelentések szerint a lélekvesztő egy flottilla része volt, mely a Kosz szigetéhez legközelebb eső török városból indult, de Görögországot egyik sem érte el. Kurdiék csónakjában 17 ember zsúfolódott össze, és 12 veszett a tengerbe, köztük öt gyerek.

Egy másik csónakba szállt be a 11 éves Zainb Ahmet-Hadi és kilencéves öccse, Hayder is, akik szintén meghaltak, s velük együtt még hat ember. A négy túlélő közt ott van a kisfiúk édesanyja és húga is.

Egy másik túlélő, Omer Mohsin szerint azon az estén 12 csónakba összesen 174 ember szállt be. Az útért 2050 eurót kértek el tőlük, ám ahogy a nyílt vízre értek, szinte azonnal süllyedni kezdtek, és aki nem tudott úszni, annak semmi esélye nem maradt.

A török parti őrség csak hajnalban indult túlélőket keresni csónakokkal és mentőhelikopterrel, miután szemtanúktól megtudták, hogy holttestek lebegnek a Földközi-tengeren, és halottak – férfiak, nők, gyerekek – hevernek a tengerparton Bodrumban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.