galéria megtekintése

Folyó ügyekről őszintén

0 komment

Csémi Klára

Tabutéma, holott minden harmadik nőt érint, s nem csak az idősebbeket. Kit kevésbé, kit jobban, de sakkban tarta vizelettartási zavar, az inkontinencia. A műtéti megoldás alternatívájaként egy éve jelent meg hazánkban a lézerterápia – az ambuláns kezelés fájdalommentes, és jótékony hatása igen hamar megmutatkozik.

A probléma egészen a közelmúltig csak hagyományos módon volt orvosolható. Jobb esetben betétek csereberélésével, rosszabb esetben pelenkahasználattal, aztán ha a beteg mindezt és a velejáró egyéb kellemetlenségeket megelégelte, szike alá feküdt.

A műtéti beavatkozás azonban nem minden esetben hoz tartós megoldást, ráadásul fájdalmas, helyi érzéstelenítéssel vagy altatással párosul, és kórházi tartózkodást, hosszabb ideig tartó lábadozást von maga után.

– A gondot az okozza, hogy nem szívódnak fel a műtéti varratok, amelyekkel az egymástól távol lévő, hüvelyhám alatti szöveteket összevarrják, hogy a vizelettartási zavart előidéző húgyhólyagsérv megszűnjön. A tapasztalat szerint terhelés hatására a varratok előbb-utóbb kiszakadnak, emiatt a műtét nem jelent végleges megoldást – világít rá az összefüggésekre dr. Balogh Illés, aki nőgyógyászként sok ilyen beavatkozást végzett.

 

Okok és következmények

Nem véletlenül az esetek nagy százalékában terhelés, leggyakrabban a hüvelyi szülés idézi elő magát az inkontinenciát is. – Ha nagy a baba, elhúzódó a szülés, netán több követi egymást, akkor az erőlködéstől meglazulnak a szövetek. Amennyiben elmarad a gát rekonstrukciója, a gáttorna, idővel hólyagsérv alakul ki. De nem csak a szülésnek van ilyen hatása. Ez a helyzet akkor is, ha túlsúlyossá válik vagy nehéz fizikai munkát, extrém terheléssel járó sportot folytat egy nő. A vizelettartási nehézségek egy része mindezektől függetlenül a változókor után jelentkezik, amit a hormonhiányos állapot, az egyre vékonyabb, egyre kevesebb támaszt nyújtó hüvelyi szövetek idéznek elő – sorolja a szerteágazó okokat a szakember.

A hólyagsérv az inkontinencia előszobája. Leggyakoribb fajtája a stresszinkontinencia – ilyenkor elegendő egy-egy tüsszentés, köhögés, ijedtség vagy hirtelen testhelyzetváltozás, és elcseppen a vizelet. Ha a helyzet rosszabbodik, a kinyúlt szövetek egyre kevésbé képesek a folyadék útját állni – ekkor kezdődik a betétek, súlyosabb esetekben a pelenkák használata.

Létezik a hüvelyplasztikának az említetten kívül egy másik, korszerűbb módja is, amikor speciá­lis szalag vagy háló beültetésére kerül sor. Jó, tartós és elegáns megoldás, ám, mivel idegen anyag kerül a szervezetbe, előfordulhatnak kisebb szövődmények. És mi tagadás, egyre kevesebben végzik azóta, hogy megjelent a lézer.

Fájdalommentesen mozgósít a lézer

Az áttörést jelentő, minden korábbinál egyszerűbb és frappánsabb megoldást egy éve az elsők között vezette be hazánkban az Istenhegyi Magánklinika. Intimklinikáján a kezelés során egy speciális eszköz közvetítésével juttatják el a lézersugarat a hüvelyi hám mögötti kötőszövetbe, amely az ott lévő kollagént felmelegíti. A kollagén a meleg hatására kicsapódik, és a hólyag alatt egy hosszanti, „gerendás" alátámasztás jön létre, amelynek jóvoltából a hólyagsérv megszűnik.

– Bár a kezelés elsődleges hatása a hőhatás, ebből a páciens semmit nem érez, sem meleget, sem fájdalmat, mert a kötőszövetben nincsenek érzőideg-végződések. A szervezet ugyanakkor működésbe lép: kötőszöveti sejteket juttat a kezelt területre, amelyek összekapcsolják a hő hatására keletkezett „gerendákat", és térhálót hoznak létre a szövetben. Az ily módon létrejött alátámasztás ruganyos, saját szövetet eredményez, amely mindig alkalmazkodik az adott körülményekhez – magyarázza a lézersugár által előidézett gyógyulási, regenerálódási folyamatot Balogh doktor.

Mint mondja, nem történik más, mint amikor például az arcon végzett lézerkezelés hatására a ráncok alatti kollagén megvastagodik, megerősödik, és kisimul a bőr. Tehát a lézer ott is, itt is a szervezet tartalékait mozgósítja: újra beindul a kollagéntermelés, és fokozatosan megvastagodik a kötőszövet. Kialakul a kívánt alátámasztás, helyreáll az anatómiai struktúra. – A cél ez, minél jobban megközelíteni az eredeti, egészséges állapotot. A közepesen súlyos eseteket tökéletesen meg lehet gyógyítani, a nagyon súlyosakat pedig közepesen súlyosra lehet javítani – tér vissza az inkontinencia területére egy év tapasztalatainak birtokában az Istenhegyi Intimklinika szakorvosa.

Jó más bajok ellen is

A gyakorlatban – szinte véletlenül – kiderült, hogy ugyanezzel a módszerrel, ugyanennek a mechanizmusnak az érvényesülésével válik kezelhetővé a hüvelytágasság – ami ugyancsak többnyire a természetes úton zajló szülések következménye –, valamint a hüvelyszárazság, ami a petefészek eltávolítása utáni időszak, illetve a változókor kellemetlen velejárója. Egy kicsit más az eszköz, amely a lézersugarakat a kívánt területre és mélységbe eljuttatja, az eredmény azonban ugyanolyan jó.

A hüvely fala mögötti szöveteket körkörösen érő fényenergia ezúttal is mozgósít: kollagén termelődik, s ettől a hüvely fala megvastagodik, megerősödik. Olyan rugalmassá válik, hogy a páciens akár újabb terhességre is vállalkozhat. Javul a vérellátás, a kötőszövet szinte megfiatalodik. A változások elképesztőek, ami az esetek döntő hányadánál valóban szükségtelenné teszi a több-kevesebb sikerrel kecsegtető műtétet, illetve a szárazság elleni kúpok, krémek és zselék használatát.

De más esetekben is javulást hoz a lézerterápia. Ilyen az enyhe fokú méhsüllyedés, illetve a méh előreesése – az előbbinél a méh helyzetén is „igazít" a húgyhólyag alatt létrejövő „gerendás" alátámasztás, és az utóbbinál is jelentős, életminőséget nagyban javító korrekció hozható létre. Alkalmas a hüvelyplasztika után kiújult esetek kezelésére és a külső bőrfelület elváltozásainak eltüntetésére is, a szülés előtti állapot tehát kívül-belül helyreállítható.

Az eredmények magukért beszélnek

Azzal kapcsolatban, miként mozgósítja a szervezet a maga tartalékait, a szakember elmondja: az első – mindössze húsz percig tartó – kezelés után az inkontinenciával küzdő páciensek szinte mindegyike azonnali javulásról számol be. Egy hét múlva némi visszaesést tapasztalnak, de ebben nincs semmi különös: a záróizomzat túlnyúlt szöveteinek ugyanis időre van szükségük, hogy ismét jól végezzék a feladatukat. Ekkor nem árt „rásegíteni": pisilés közben megpróbálni a vizeletet megállítani, majd újraindítani, hogy az izmok aktivizálódjanak. Az ismétlő, ún. megerősítő kezelés az első után három héttel következik. A kötőszöveti sejtek beépülése, átrendeződése összesen négy hónap alatt megy végbe. Addig pedig nem kell mást tenni, csak várni, hogy a szervezet megszokja az új helyzetet, és a lézerrel beindított folyamat egyre jobb állapotot eredményezzen. Fontos tudnivaló, hogy az eredmény nem korfüggő – az, hogy a szervezet milyen ütemben veszi az üzenetet és áll át, inkább alkati kérdés, az általános állapot függvénye.

Dr. Balogh Illés, az Intimklinika szakorvosa
Dr. Balogh Illés, az Intimklinika szakorvosa

Balogh doktor adatokkal is szolgál. Mint mondja, a klinikán több mint száz sikeres beavatkozást végeztek el azóta, hogy tavaly az első lézerkészülékek megérkeztek, néhány hete pedig, a robbanásszerű fejlődést követve, új, még hatékonyabb berendezésekkel dolgoznak. A legidősebb betege 85 éves volt. Négy hónap elteltével a vizelettartási nehézségek a páciensek 94%-ánál jelentősen mérséklődtek, 70% esetében pedig teljesen megszűntek, és hasonlóan jók a visszajelzések a hüvelyszárazság elleni és a hüvelyszűkítő kezelésekkel kapcsolatban. A lézerterápia rugalmasító, revitalizáló hatása mérhető is: az ultrahangkészülékeken négy hónap elteltével jól láthatók a vastagabb, gerendaszerűen felépülő, belső támaszként szolgáló szövetek.

Külföldi tapasztalatokról is beszél. E szerint az amerikai módszert három éve használják külföldön (Magyarországon az elsők között vezették be), és a tapasztalatok mindenütt kedvezőek. Kockázatmentesen és hatékonyan segíti a vizelettartási zavarokkal és hüvelyi problémákkal küzdő nők életét.

Letehető a pszichés teher

Felmerül a kérdés: támogatja-e az Országos Egészségpénztár ezeket a jótékony lézeres beavatkozásokat. A válasz sajnos nemleges, mert ha létezik olcsóbb, akkor azé az elsőbbség. Előfordulhat persze, hogy a döntési/javaslattevő helyzetben lévők nem vagy keveset tudnak a lézeres eljárás előnyeiről. Arról, hogy egy perc kórházi tartózkodást sem igényel, a páciens a húszperces, fájdalommentes kezelés után visszatérhet napi teendőihez, táppénzre semmi szükség, és szinte azonnal leteheti azt a pszichés terhet, amellyel addig egyre nehezebben tudott megküzdeni. Teljes értékű életet élhet, szorongásmentesen, felszabadultan, mert ott lent, deréktól lefelé újra normálisan működik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.