galéria megtekintése

Victoria Beckham beszáll a politikába

0 komment

P.N.
NOL

Az egykori Spice Girl az ENSZ jószolgálati nagyköveteként megtartotta szűzbeszédét New Yorkban csütörtökön. Victoria Beckham az ENSZ AIDS ellen küzdő kampányában (UNAIDS) vesz részt, amelyhez a motivációt dél-afrikai utazása során szerezte.

Victoria Beckham változást sürget
Victoria Beckham változást sürget
Shannon Stapleton / Reuters

„Bármit megtennék a gyermekeimért és hiszem, hogy a világon minden nőnek joga van a saját egészségéhez és gyermekei egészséges jövőjéhez” – mondta a 40 éves, négy gyermekes üzletasszony, akinek legújabb hitvallása, hogy neki személyesen is meg kell tennie mindent annak érdekében, hogy a nőket a világon mindenhol egyenlő jogok illessék meg, függetlenül attól, hogy gazdag vagy szegény országban élnek-e.

Victoria Beckham úgy érzi, nőként, anyaként és ismert emberként is kötelessége a HIV-fertőzött nők és gyermekeik érdekében munkálkodni.

 

Beckhamék már 20 éve védnökei az Elton John AIDS Alapítványnak, így Victoria számára nem ismeretlen a jótékonysági munka. A HIV-fertőzötten született afrikai csecsemők és anyáik életkörülményeivel azonban csak idén februárban szembesült először, amikor a Born Free meghívására Fokvárosba utazott.

Az, hogy látta, miként élnek ezek az emberek, megérlelte benne az elhatározást, hogy még nagyobb erőbedobással kell bevetnie minden befolyását az AIDS járvány megfékezése, és a fertőzöttek méltó életkörülményeinek kiharcolása érdekében.  

Augusztusban már rendezett is egy jótékonysági árverést, melyen saját gardróbjának 600 tételére lehetett licitálni. A pénzt a szub-szaharai Afrikában élő betegek javára gyűjtötték.

„Vannak emberek, akik mentorálnak engem. Néhány héten belül megyek vissza Dél-Afrikába, aztán a következő évben majd többször is” – mesélte jövőbeni terveiről és hozzátette: Szeretné minél jobban megismerni és megérteni ezeket az asszonyokat.

Michel Sidibé, az UNAIDS ügyvezető igazgatója a csütörtöki sajtótájékoztatón arról beszélt, szeretnék elérni, hogy végre egy teljes generáció felnőhessen úgy, hogy ne legyenek új HIV fertőzöttek és reméli, hogy Victoria támogatásával ez nem csak álom marad.

Dél-afrikai útja után úgy érezte, tennie kell valamit. Reméli, hogy sikerül felhívnia az emberek figyelmét a HIV veszélyeire.
Dél-afrikai útja után úgy érezte, tennie kell valamit. Reméli, hogy sikerül felhívnia az emberek figyelmét a HIV veszélyeire.
Shannon Stapleton / Reuters

„Az emberek hallgatni fognak rám. Ez egy hihetetlen utazás kezdete a számomra” – mondta az ex-lánybandatag, aki Londoni üzlete megnyitójáról is hiányzott, hogy az ENSZ konferencián megjelenhessen.

A szervezet célul tűzte ki, hogy 15 millió HIV-fertőzött kaphasson antiretrovirális kezelést, és hogy 2015-re a szexuális úton történő fertőzések esetszámát a jelenlegi felére csökkentsék.

A kampány szerint a HIV fertőzött gyerekek kevesebb, mint fele kapta meg az optimális három hónapos kezelést, és csak 24 százalékuk részesült életmentő beavatkozásban 2013-ban.

A nem kezelt gyerekek túlnyomó többsége nem éli meg az ötödik születésnapját, felük már a másodikat sem.

Az ENSZ azon dolgozik, hogy 2030-ra véget vessen a HIV-járványnak az egész világon. A legfrissebb, 2013-as adatok szerint 35 millió fertőzött él a Földön, ez hozzávetőlegesen a teljes felnőtt korú populáció 0,8 százaléka. Csak tavaly 2,1 millió felnőtt és gyermek lett hordozója a halálos kórnak, és 1,5 millióan haltak meg AIDS-ben. A fertőzöttek 75 százaléka 15 ország lakosságából kerül ki, ebből kilenc Afrikában található. Relatíve sok fertőzött él továbbá Brazíliában, Kínában, Indiában, Indonéziában, Oroszországban és az Egyesült Államokban.

A vírus szinte megfékezhetetlen terjedésének csak az egyik oka az egyes államok egészségügyi elmaradottsága, a másik fő probléma, hogy 35 millióból 19 millió ember nem is tud róla, hogy hordozója a HIV-nek.

A statisztikák szerint a fertőzésnek leginkább az intravénás kábítószer-használók, a szexipari munkások, a homoszexuális férfiak és a transznemű nők vannak kitéve.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.