galéria megtekintése

Felfelé öröklődnek a megunt kütyük

0 komment


Veres Dóra

11 hónap - ezt követően ildomos lecserélni az okostelefont egy újabb modellre, ezt gondolják legalábbis a 25 év alatti fiatalok egy friss kutatás szerint.

Érted, apa?
Érted, apa?
Suzanne Plunkett / Reuters

Noha néhány éve még az volt a tendencia, hogy a szülők által már nem használt telefont vagy laptopot kapták meg a gyerekeik, mára ez teljesen megváltozott. A fiatalok nagy része ugyanis úgy gondolja, ahhoz, hogy mindig a legmodernebb modellel büszkélkedhessenek, 11 havonta le kellene cserélni a kütyüiket, ám többségük ennek ellenére átlagosan 22 hónapig használja az információs és kommunikációs eszközöket.

A megunt darabokat a többség nem dobja ki, általában családon belül maradnak, és gyakran az idősebb korosztály ajándékaiként végzik - derül ki a Pixmania.com 2014-es, és a brit Three mobilszolgáltató 2012-es felméréséből. Mind a két kutatás eredményei alátámasztják, hogy leginkább az anyukák örülhetnek csemetéik "levetett holmijaiknak", de azért az apukáknak és a nagyszülőknek sincs oka a panaszra.

 

Az idei kutatás szerint ugyanis a megkérdezett szülők 61 százaléka "örökölt" már valamilyen használt készüléket szeretteitől. Noha leginkább mobiltelefonokról van szó, gyakran tabletekkel, televíziókkal vagy játékkonzolokkal gazdagodott az idősebb generáció a trendkövető fiataloknak köszönhetően. Az elmúlt 12 hónap slágerajándéka az iPhone 4S volt.

"Jó látni, hogy ezeket az eszközöket továbbadják és újrahasznosítják, és a termékek túlnyomó többsége az egy-két éves perióduson túl is képes működni és megkönnyíteni valakinek az életét" - idézi a Telegraph Christophe Reinlinget, a Pixmania.com ügyfélkapcsolati igazgatóját.

A 2014-es felmérés eredményei szerint a családban leginkább a nők, főleg pedig az anyukák azok, akik a leginkább elavult ketyerékkel rendelkeznek, és ez többnyire nem is igazán zavarja őket. Ezzel egybecseng a 2012-es, Three mobilszolgáltató által, kétezer ember közreműködésével készült vizsgálat is.

Megvárja, míg apja is felfogja
Megvárja, míg apja is felfogja
Robert Galbraith / Reuters

Akkor a megkérdezettek negyede vallotta azt, hogy örömmel lepik meg a korszerűtlen eszközeikkel ismerőseiket, családtagjaikat. Arra a kérdésre, hogy miért teszik ezt, a többség azt felelte, hogy amúgy is megszabadulnának a régi cuccaiktól, a válaszadók harmada pedig kiemelte, hogy rengeteg pénzt és időt lehet megtakarítani, ha például karácsonyi ajándékként adják oda valakinek a dolgaikat. Tízből csupán egy fiatal mondta azt, hogy szeretné, ha a szülei haladnának a korral, és azért döntött a régi holmi odaajándékozása mellett, mert így a szerettei is belekóstolhatnak a Twitter és a Facebook világába. Ugyanakkor ha a nagyszülőknek kell szuvenírt választani, a fiatalok óvatosabbak, és inkább valamilyen hagyományos meglepetéssel készülnek. 2012-ben legalábbis ez volt a jellemző, a kutatásban résztvevők mindössze 4 százaléka adta oda levetett készülékét a nyugdíjas korú rokonaiknak.

A felfelé öröklési trend nem csak a briteknél figyelhető meg, Ausztráliában is a legfiatalabbak rendelkeznek a legkorszerűbb eszközökkel, bár a szülők többsége ennek nem igazán örül.

Az Optus nevű ausztrál cég által, 1256 ember közreműködésével készült felmérés szerint a felnőttek is azt kívánják, bár gyakrabban lecserélhetnék az eszközeiket, ám félnek, hogy a gyerekeik féltékenyek lennének, úgyhogy inkább nem teszik. Többségük új tabletre, laptopra, mobilra, e-book olvasóra és asztali számítógépre vágyik, ugyanakkor azzal is tisztában vannak, hogy ezeket a szerkezeteket gyerekeik jobban tudják kezelni.

Míg régebben, ha valami gond volt a számítógéppel, általában egyből a családfőhöz fordultak segítségért, mára ez teljesen megváltozott. A fiatalabb generáció az, aki a szülei segítségére siet, ha ők elakadnak valahol. Előfordul ugyanis, hogy hiába kapják meg az áhított készüléket, nem tudják, hogyan kell azt használni, vagy nem vigyáznak rá eléggé, így az eszköz hamar megkarcolódik, gyakran pedig rövid időn belül tönkre is megy.

Ennek ellenére a szülők 80 százaléka abban reménykedik, hogy a legközelebbi ünnep alkalmával a legmodernebb, vagy legalábbis viszonylag újszerű technikai eszköz lapul majd a csomagolópapír alatt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.