galéria megtekintése

Ezért ne alkoholizáljon, aki fogyni akar!

1 komment

NOL
NOL

Egy kis pohár bor: 160 kalória. Egy korsó sör: 190. Ugyanennyi almabor: 256. Egyik sem tűnik vészesen soknak, alig-alig dobja meg a napi energiabevitelt, és mégis: az alkohol jobban hizlal, mint azt a legtöbben gondolnák.

Sörhasat a bor is tud növeszteni
Sörhasat a bor is tud növeszteni
Lucas Jackson / Reuters

Egy brit felmérés szerint, melyben 2042 ember vett részt, három nagy pohár bor a választóvonal. Aki ennyit megiszik, az a következő 24 órában átlagosan 6300 extra kalóriát visz be, ami majdnem egy kiló hízást eredményezhet hetente!

A felmérésen részt vevők fele mondta azt, hogy ezt a határt rendszeresen át szokta lépni, és utána rendszerint pizzával, kebabbal vagy sült krumplival tömik meg magukat.

 

OLVASÓLISTA

Vélemény
Matek
Vélemény
Válófélben
Vélemény
Kamu

Ők egy-egy ilyen estén átlagosan 1476 kalóriát fogyasztottak italokkal, és 2829-et ételekkel. Erre jön még rá a másnapi farkaséhség és a tespedés.

Szakértők szerint a felmérés érdekes, de eredményei nem tudományosan megalapozottak (már ami a pluszban bevitt kalóriákat és a „határérték" meghatározását illeti), de az biztos, hogy az alkoholfogyasztás összefüggésbe hozható nemcsak a szív- és érrendszeri betegségekkel, számos rákbetegséggel és a 2-es típusú cukorbetegséggel, hanem az elhízással is.

Aki rendszeresen iszik, az ne csodálkozzon, ha egyre csak hízik. Egyéb egészségügyi problémákról nem is beszélve
Aki rendszeresen iszik, az ne csodálkozzon, ha egyre csak hízik. Egyéb egészségügyi problémákról nem is beszélve
M. Schmidt János / Népszabadság

Hogy miért hizlal az alkoholfogyasztás, azt hat pontban össze is lehet foglalni:

1. Az alkohol növeli az étvágyat, nem véletlenül szokás nagyobb lakomák előtt és alatt is iszogatni, étvágygerjesztő gyanánt. A szeszes italok gyorsan felszívódó szénhidráttartalmuk miatt hamar megemelik a vércukorszintet, és fokozzák az inzulintermelést (hisz a vércukor feldolgozásához arra van szükség), amit gyors visszaesés és megnövekedett étvágy követ.

2. Az alkohol tápértéke nagyon alacsony, szinte nincs is neki, kalóriaértéke viszont annál magasabb. Egy gramm alkoholban megközelítőleg 7 kalória van, ennél csak a zsír energiadúsabb (egy gramm 9 kalória).

3. Az alkohol lassítja a zsíranyagcserét, vagyis a szervezet azon képességét blokkolja, hogy az elraktározott zsírból nyerjen energiát. Aki iszik, annak a mája jó néhány órára azzal lesz elfoglalva, hogy az alkoholból „készült" ecetsavat lebontsa, miközben minden egyéb méregtelenítési folyamat lassul, megszűnik. Egy alapos szombat esti berúgás hatásai még vasárnap estig is (szélsőséges esetben hétfőig) éreztetik hatásukat, arról nem is beszélve, hogy másnaposan nem lehet jól teljesíteni sem a munkában, sem az edzéseken, tehát kevesebb energiát éget el az, aki iszik.

4. Az alkohol dehidratál, és ez erős szomjúsággal jár. Már kismértékű kiszáradás is lassítja az anyagcserét. Sokan ráadásul összekeverik a szomjúságot az éhséggel, tehát ahelyett, hogy meginnának egy nagy pohár vizet, falni kezdenek. Mivel az alkohol erősen vízhajtó, a szervezetből gyorsan kimossa a vitaminokat és ásványi anyagokat, mielőtt azok hasznosulni tudnának. A tápanyaghiány szintén falásrohamokkal jár.

5. Az alkohol pusztítja az izomzatot, mivel lassítja a fehérjeszintézist, fokozza az izmokban található fehérjét lebontó kortizol hormon kibocsátását, és csökkenti a tesztoszteron szintet, márpedig tesztoszteronra a nőknek is szüksége van az izomfejlődéshez.

6. Már enyhe alkoholos befolyásoltság alatt is oldódnak a gátlások, csökken az önfegyelem, így aki iszik, könnyen fittyet hány a diétájára, és nemtörődöm módon, számolatlanul elkezd majszolgatni az itókához.

Fogyókúrában az alkoholt legjobb teljesen elfelejteni, ám aki jó súlyban van, és csak szeretné elkerülni a nagy kilengéseket, az jól teszi, ha megfogad néhány tanácsot: sose induljon üres gyomorral italozni; minden pohár alkoholos italt kövessen egy nagy pohár víz; ne fogyasszon cukros koktélokat; ha az este hosszúnak ígérkezik, a beszélgetés vagy mulatozás hevében pedig szeret sűrűn kortyolgatni, inkább egy nagy korsó fröccsöt kérjen, így kevesebb alkoholt fog fogyasztani.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.