galéria megtekintése

Matek

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 24. számában
jelent meg.


Varga G. Gábor
Népszabadság

A magyar felsőoktatás annyi informatikai szakembert sem képes kitermelni, amennyi a nyugdíjba vonuló mérnökök pótlásához kellene. A betöltetlen informatikai állások száma annak ellenére nő évről évre, hogy ebben a szakmában nem csak magyar viszonylatban lehet kiváló életszínvonalat elérni.

Igaz, a középiskolától kezdve viszonylag keményen kell tanulni hozzá, a matek- és a fizikafelvételi is kemény, s az egyetem sem egy lébecolás.

Az informatikai cégek évek óta kongatják a vészharangot, mégis látványos a kormányokon átívelő semmittevés. Lassan már több a szabad hely a mérnökképzésben, mint a jelentkező. A semmittevésnél pedig mintha csak a vakság, a süketség és a süketelés lenne nagyobb.

 

Hiába hangsúlyozza a kormányfő és jobbkeze az értékteremtés és a technológiai innováció fontosságát a gazdasági növekedés szempontjából, ha a magyar oktatási rendszer nem képes kibocsátani elegendő szakembert. Hiába vagyunk büszkék a hagyományainkra, ha nem ápoljuk őket.

Pedig nem lehet mondani, hogy e területen ne lenne miből táplálkozni. A Fasori Evangélikus Gimnázium híres Rátz László tanár ura, akinek a keze alól például Neumann János is kikerült, forogna a sírjában, ha látná, mekkora igény van az informatikus mérnökökre, s közben miként hanyagolják el a matematika és a fizika tanítását.

Otthon a családok talán csak nem ismerik fel ennek a fontosságát, a közép- és felsőfokú oktatás szereplői, irányítói viszont ennél súlyosabb mulasztásban vannak. Nem elég ugyanis büszkének lenni Rubik Ernőre, a Graphisoft alapítójára, Bojár Gáborra, vagy a pár év alatt világcéggé nőtt, a nemzetközi porondon is kiválóan szereplő Prezi és UStream alapítóira, hanem tenni is kell azért, hogy minél több ilyen sikersztori szülessen.

Az ugyanis nagyon kevés, hogy egy minisztériumban egyetlen államtitkár megfeszített munkával a napi ügyek vitele mellett személyes meggyőződése miatt tűzi a zászlajára a technológiai innováció támogatását.

Reméljük, hogy arra talán mégis elég lesz ez, hogy a miniszterelnök és környezete kiszámolja: tizenötezer betöltött informatikus mérnöki állás még akkor is egy százalékkal növeli a magyar GDP-t, ha nem nő ki a városban egy újabb Prezi vagy egy újabb Graphisoft.

Hogy az informatikai cégek által előállított szoftverek exportjának értéke több százmilliárd forint, s hogy egy apró ötlet világ piacra juttatásához ebben a szektorban nem feltétlenül kellenek súlyos milliárdok. De a kormányzat mintha nem lenne képes elszakadni az egymillió új, gyártósor mellett létrehozott munkahely víziójától.

A Prezi alapítója hamarabb találkozott az amerikai elnökkel, mint a magyar kormányfővel. Pedig ő és társai a vállalkozásban aztán igazán büszkék magyarságukra, ahogy az online közvetítéseket lehetővé tévő U-Stream is, nemkülönben a Docler Holding, amely a pletyka szerint a magyar gazdasági környezet és a hatóságok „vállalkozás-központúsága” miatt éppen felszámolni készül hazai operációjának jelentős részét. Majd máshol növelik a GDP-t.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.