galéria megtekintése

Ebola: gyerekeiket hátrahagyva menekülnek az emberek

2 komment

P. A.

Úgy vélik, egy dél-guineai faluból származó kisfiú volt az, aki elindította a járványt tavaly decemberben. Az első, nem fekete-afrikai beteget szeptember 30-án regisztrálták az Egyesült Államokban, míg egy spanyol ápolónő volt az első, aki Afrikán kívül kapta meg a kórt.

Patient Zero, vagyis nulladik beteg. Az orvostudományban ezzel a terminussal illetik azt a személyt, akihez egy-egy világjárvány kirobbanása köthető.

Egy alig kétéves kisfiú, Emile Ouamouno volt az, akitől napjaink legrettegettebb járványa ered. A gyerek és teljes családja megfertőződött és - az édesapa kivételével - meghalt, ám az orvosok eleinte nem tudták, mi okozta náluk a vérzéses lázat.

Az Unicef nemrégiben ellátogatott a Guineai-felvidék erdős területén fekvő falucskába, Meliandou-ba, ahol a kisfiú élt. Felkeresték az apát, aki elmondta, Emile december 6-án, egy hónapon belül a másik gyermeke, a négyéves Philomène és a felesége, Sia halt meg. A vírus a temetésre érkező rokonokon keresztül pedig kikerült a faluból.

 

A gyászoló férfi fényképeket is mutatott a családjáról, így a nulladik beteg - az életvidám kisfiú, akiről eddig a világ jóformán semmit sem tudott - arcot kapott.

Afrikában számos állat esetében, csimpánzoknál, gorilláknál, gyümölcsevő denevéreknél és antilopoknál is kimutatták a vírust. Az orvosok azonban azóta sem tudják, hogy a kétéves Emile miként fertőződött meg.

Bár a faluban megállították az ebola terjedését, az élet sosem lesz már olyan, mint régen. A mezőgazdaságból és állattartásból élő helyiek áruját senki sem meri megvenni, a környék jóformán megbélyegezte őket az első halálesetek miatt.

„Az itteniek elégettek mindent, ami a betegekkel érintkezett, sokan minden vagyonukat, még szegényebbek lettünk, mint azelőtt voltunk” - mondta el a falu vezetője.

Az Unicef szomorú becslései szerint eddig 1400 gyerek maradt félárván vagy árván, mert egyik vagy mindkét szülőjük meghalt ebola miatt. Az emberek menekülnek azokból a falvakból, ahol a fertőzés felüti a fejét, sokszor hozzátartozóikat, gyerekeiket is hátrahagyva, attól félvén, hogy esetleg fertőzöttek. A szervezet most azon is dolgozik, hogy ezeknek a nehéz helyzetbe került gyerekeknek segítsen.

Mint a futótűz...

Bár a járvány tavaly decemberben kezdődött, a világ csak idén augusztusban kapta fel a fejét és kezdett rettegni, amikor egy idős amerikai orvost, Kent Brantly-t és asszisztensét, Nancy Writebolt az Egyesült Államokba szállítottak kezelésre. Mindkét beteget egy ZMapp nevű kísérleti gyógyszerrel kezelték. Felépülése után Brantly vérét kutatási célokra használták fel, és előállítottak egy, a gyógyulást elősegítő szérumot, amely aktiválja a szervezet immunrendszerét. 

A mostani járvány a vírus 1976-os azonosítása óta a legsúlyosabb fertőzés a megbetegedések és az áldozatok számát egyaránt tekintve. Október 5-ig 8011 megbetegedést jegyeztek fel, amelyek közül 3857 végződött halállal, ez közel 50%-os halálozási arányt jelent.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb jelentése szerint október végére a betegek száma már tízezer fölé emelkedett, és eddig összesen 4922-en haltak meg. A járvány által érintett országok közül Libériában (2705 haláleset), Sierra Leonéban (1281) és Guineában (926) a legrosszabb a helyzet.

A legújabb ország, ahol az ebola felbukkant, Mali. A hatóságok október 24-én jelentették be hivatalosan az első esetet, a beteg egy kétéves kislány volt, aki még aznap meghalt. A gyerek és nagyanyja a szomszédos Guineából érkezett, négynapos útjuk során több száz kilométert tettek meg tömegközlekedéssel, és megálltak a fővárosban, Bamakóban is, ezalatt legalább háromszáz emberrel érintkezhettek. A mali hatóságok 43 olyan embert - köztük 10 egészségügyi dolgozót - orvosi megfigyelés alá vontak, akik egészen biztosan kapcsolatban voltak a kislánnyal.

Mali a hatodik nyugat-afrikai ország, ahol az ebola megjelent. Szenegálban és Nigériában sikerült feltartóztatni a vírus terjedését, Guineában, Libériában és Sierra Leonéban viszont továbbra is tombol a járvány. A Malival szomszédos Mauritánia szombaton lezárta közös határátkelőit, így próbálván megakadályozni a járvány terjedését.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.