galéria megtekintése

Bencsikék

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 28. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Az Orbán-kormányt sem most, sem később nem lehet leváltani. Ezt írta egyebek mellett Bencsik András, a Magyar Demokrata főszerkesztője az internetadó elleni megatüntetésre reagáló Facebook-üzenetében.

Mondandója szépen illusztrálja, miért is vonulna a sokféleségtől, nyitottságtól irtózó társaság, amely ájtatosságba rejti fokozhatatlan cinizmusát. Hogyan másként lehetne interpretálni azt, hogy Csizmadia László, a vonulást szervező Civil Összefogás Fórum elöljárója a civil szervezetekre vonatkozó átláthatósági záradék bevezetését sürgeti? Elvégre ez továbbgondolhatatlanul visszataszító felvetés attól a formációtól, amely ismeretlen forrásból (vagy nagyon is ismertből?) származó forintokból vett plakátokkal tapétázta ki a fél országot a választási kampányban. Az már csak hab a tortán, hogy a civil szervezet ellenőrzési jogot is adna az államnak. Mármint: ennek az államnak, mert azt már Bencsik szerkesztő előrevetítette, hogy az örökkévalóságig Orbán Viktor kormányoz majd. Az állam meg, ugye, az, ami éppen Orbán.

Itt pedig nem a kör, hanem az ország zárul be. Méghozzá egy irracionális valóságértelmezésbe, amely szerint a kormányfő megelőzte a korát, a komplett golyóbisnak nincs jobb dolga, mint összeesküvéseket szervezni ellene, pedig inkább irigyelnie kellene, hiszen képes az időutazásra. Repíti hazáját oda, ahonnan jött, s jönni akart, vissza.

 

Fájdalom, egyszer vége lesz a kalandnak, mert a politikai vezetők leválthatók. Csak a Bencsikek nem. Ők mindig ott állnak rendíthetetlenül. Ott, a helyükön: szemben mindennel, ami szabad. És most vonulniuk sem szabad – ez ám a zűrzavar.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.