galéria megtekintése

Letartóztathatják a Fidesz szerint balliberális garázdákat

A rendőrség kezdeményezte a Lendvay utcai ostromlók előzetes letartóztatását. A Fidesz politikusai szerint balliberális garázdák rongálták meg a székházukat.

A BRFK kezdeményezte a Fidesz Lendvay utcai szákházánál vasárnap garázdaság gyanújával őrizetbe vett hat demonstráló előzetes letartóztatását – tudta meg ügyészségi forrásokból a Nol.hu. Az ügyészség még ma dönt, indítványozza-e a kényszerintézkedés elrendelését a bíróságnál. Ha igen, úgy az illetékes nyomozási bírónak legkésőbb holnap döntenie kell az indítványról, különben szabadlábra kell helyezni mind a hat személyt.

Hivatalosan meg nem erősített értesüléseink szerint a rendőrség – egyebek közt – azért tartaná rács mögött a gyanúsítottakat, mert még nagy erőkkel keresik a Lendvay utca többi ostromlóját. Mint keddi számunkban megírtuk, a BRFK értékelő-elemző egysége a környék térfigyelő kameráinak, és a demonstrálók által készített, majd a rendőrségnek átadott felvételek alapján próbálja azonosítani a többieket, akik – az őrizetbe vett hat személyen túl – részt vettek az épület ostromában és megrongálásában.

Rendőrségi források ugyanakkor megismételték: a rendőrség a törvényeknek megfelelően, a szükséges és elégséges erőkkel biztosította a demonstrációt, és minden alapot nélkülöző „marhaságnak” minősítették, hogy a BRFK felsőbb utasításra, politikai okokból adott időt és teret a randalírozóknak az ostromra és a károkozásra, amint azt egyes ellenzéki politikusok és független megfigyelők sejteni engedték a közösségi oldalakon.

 

A Fidesz székházánál történteket zárt ülésen értékelte kedden a parlament nemzetbiztonsági bizottsága, meghallgatva Papp Károly országos rendőrfőkapitányt és Tasnádi László rendészeti államtitkárt is.

Molnár Zsolt, a testület MSZP-s elnöke újságíróknak hangsúlyozta, a szervezők békés demonstrációra készültek, az erőszakos cselekményekért nem terheli őket felelősség, az elkövetőkkel szemben pedig büntetőeljárás indult. Kérdésre azt mondta: nem zárható ki, hogy provokátorok is voltak a tömegben.

A fideszes Németh Szilárd viszont úgy nyilatkozott: semmi sem bizonyíthatja, hogy a randalírozók között futballhuligánok szervezetten jelen lettek volna. Arról azonban meggyőződhettek – folytatta –, hogy a hat őrizetbe vett tüntető egyértelműen köthető korábbi demonstrációk szervezéséhez, lebonyolításához, és mint mondta, különböző „tornamutatványokhoz”. Ezzel alighanem a Sándor-palota erkélyének elfoglalására utalt.

A kormánypárti politikus megfogalmazása szerint világos, hogy az őrizetbe vett tüntetők a „a liberális baloldalhoz” tartoznak. De hogy a politikai nézeteikről pontosan milyen módon tájékozódott, nem derült ki szavaiból. A rendőrség érdeklődésünkre azt közölte: ők nem regisztrálják, nem is tehetik meg, hogy megkérdezik a gyanúsítottak pártállását, politikai szimpátiáját.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.