galéria megtekintése

Csak a börtönből szabadult a nemi erőszak után

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 06. számában
jelent meg.

D. A.
Népszabadság

Nagy-Britanniában országos üggyé dagadt, hogy visszatérhet-e a profi labdarúgásba a nemi erőszakért több mint ötéves börtönre ítélt, a rácsok mögül tavaly októberben szabadult „Ched” Evans.

Óriási nyomás nehezedik az angol harmadik osztályban játszó Oldham Athletic igazgatótanácsára. A testületnek arról kell döntenie, hogy leszerződteti-e Chedwyn „Ched” Evanst. A tizenháromszoros walesi válogatott csatár alig három hónapja szabadult a börtönből, ahova nemi erőszak miatt került.

Igazságot követelnek Evansnek a walesi szurkolók
Igazságot követelnek Evansnek a walesi szurkolók
Kieran McManus / AFP

A közösségi médiában komoly kampány indult a 26 éves támadó leigazolása ellen. Két nap alatt több tízezren csatlakoztak az online petícióhoz, amely szerint „a szurkolók felé rossz üzenet lenne egy elítélt szexuális erőszaktevő leszerződtetése”. Egy walesi bíróság 2012 áprilisában Evanst bűnösnek találta, és öt és fél év szabadságvesztésre ítélte azért, mert bizonyítottnak találta, hogy a futballista 2011 májusában, egy szállodai szobában megerőszakolt egy akkor 19 éves lányt. A profi labdarúgó tagadta a vádakat, ártatlannak vallotta magát. Azzal védekezett, hogy a lány is beleegyezett a közösülésbe, a „félrelépésért” nyilvánosan bocsánatot kért a barátnőjétől. A nemi erőszak áldozata azonban annyi alkoholt fogyasztott, hogy azt sem tudta, éppen hol tartózkodik.

 

Az online petíció szerzője egy önmagát radikális feministának valló nő, aki már tavaly októberben kampányt indított az ellen, hogy a börtönből frissen szabadult Evans visszatérhessen a profi labdarúgásba. Mint a The Telegraph írta, a nőre a lehető legmocskosabb sértések özöne zúdult. A brit sajtó szerint Evansnak joga van arra, hogy valahol munkát vállaljon, de nem lehet visszaútja a profi labdarúgásba. Kiszolgáltatott áldozata mellett a (női) szurkolókkal szemben is megbocsáthatatlan tett fűződik a nevéhez.

A Chelsea és az angol válogatott hátvédje, John Terry és Evans 2011-ben egy Anglia-Wales Európa-bajnoki selejtezőn
A Chelsea és az angol válogatott hátvédje, John Terry és Evans 2011-ben egy Anglia-Wales Európa-bajnoki selejtezőn
Stefan Wermuth / Reuters

Az Oldham Athletic szponzorai megosztottak. Egyes támogatókat nem zavarná, ha a walesi csatár kapna egy második esélyt, mások viszont többé nem reklámoznák magukat egy olyan klubnál, amelynek játékosa ennyire megosztja a közvéleményt. Megszólalt a Munkáspárt vezére, Ed Miliband is, aki nem szerződtetné a semmilyen megbánást nem mutató támadót. A csatár volt klubja, a Sheffield United szurkolói viszont tárt karokkal várnák az ott 2009–2012 között 42 gólt szerzett Evanst.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.