galéria megtekintése

Így élnek a modern kor női rabszolgái

0 komment

P. A.

Egy fiatal, háztartási alkalmazottként dolgozó lányt fél éven át brutális módon kínzott munkaadója Hongkongban: naponta húsz órát kellett dolgoznia, a földön aludt, és enni mindössze néhány falat kenyeret és egy tál rizst kapott.

Hongkongban számos nő dolgozik 21. századi rabszolgaként súlyosan megalázó, bántalmazó vagy éppen kizsákmányoló körülmények között
Hongkongban számos nő dolgozik 21. századi rabszolgaként súlyosan megalázó, bántalmazó vagy éppen kizsákmányoló körülmények között
Aly Song / Reuters

A 23 éves Erwiana Sulistyaningsih Indonéziából érkezett Kínába, hogy összegyűjtse a továbbtanuláshoz szükséges pénzt, és nehéz anyagi helyzetben lévő családját is tudja támogatni. 2012-ben kapott munkavállalói engedélyt, és 2013 májusában érkezett Hongkongba. 

A cég, aki az engedélyt és az ideiglenes vízumot intézte, egy kétgyerekes, középkorú nőhöz, Law Wan-tunghoz küldte a lányt. Nem telt el sok idő, és Erwiana máris rabszolgaként élt az asszony házában. Napi 20-21 órát kellett dolgoznia, enni is alig kapott, és ha nem volt elég gyors vagy elég alapos, Law fizikailag is bántalmazta. Egyszer például eszméletlenre verte, majd miután a lány magához tért, újra folytatnia kellett a takarítást – írja a CNN.

 

A kínzások nyolc hónapon át folytatódtak. A folyamatos verések hatására Erwiana nagyon legyengült, több sebe is elfertőződött, végül lábra sem tudott állni. Law idén januárban elintézte, hogy a lány visszamehessen Indonéziába, de előtte még megfenyegette, hogy szüleinek bántódása esik, amennyiben bárkinek beszélni mer a történtekről. Adott neki 70 hongkongi dollárt (hozzávetőlegesen 2200 forintot), majd otthagyta a nemzetközi repülőtéren egy Jakartába szóló repülőjeggyel. A teljesen legyengült Erwianának az volt a szerencséje, hogy találkozott egy másik indonéz állampolgárral, aki az úton végig mellette volt, sőt, amikor hazaértek, bevitte a kórházba is.

Law-t végül letartóztatták, amikor éppen egy Thaiföldre tartó gépre próbált felszállni. A hatóságok több rendbeli súlyos testi sértéssel vádolják, ám a nő mindent tagad.

Nehéz női sorsok keleten

Az Amnesty International 2012 novemberében kritikát fogalmazott meg a hongkongi és az indonéz kormánnyal kapcsolatban, szerintük ugyanis a nem megfelelő törvényi szabályozás hozzájárul a nők kizsákmányolásához
Az Amnesty International 2012 novemberében kritikát fogalmazott meg a hongkongi és az indonéz kormánnyal kapcsolatban, szerintük ugyanis a nem megfelelő törvényi szabályozás hozzájárul a nők kizsákmányolásához
Aly Song / Reuters

Az eset hatalmas nemzetközi vihart kavart, és egy nagyon súlyos problémára irányította rá a világ figyelmét, arra, hogy  Hongkongban rengeteg Erwianához hasonló lány és nő dolgozik 21. századi rabszolgaként súlyosan megalázó, bántalmazó vagy éppen kizsákmányoló körülmények között. Első nekifutásra a rendőrség vizsgálatot sem indított Erwiana ügyében, ami  pedig óriási felháborodást váltott ki, több emberjogi és civil szervezet is tiltakozott.

Az Amnesty International 2012 novemberében kritizálta a hongkongi és az indonéz kormányt. A nemzetközi emberi jogi szervezet szerint ugyanis a nem megfelelő törvényi szabályozás hozzájárul a nők kizsákmányolásához. 

A világ különféle pontjain eltérő a nők megítélése és a társadalomban betöltött szerepe, Ázsiában, és különösen Távol-Keleten azonban különösen nyugtalanító a helyzet. Bangladesben például a lányok felét 15 éves koráig férjhez adják, és a többségük 19 éves kora előtt megszüli az első gyermekét is. Kambodzsában 55 ezer prostituált dolgozik, harmaduk ráadásul még gyerek. Sokukat saját szülei adnak el egy kis pénz reményében. Thaiföldön közel 3 millió nő él a testéből, amivel az ország gazdaságának egyharmadát teszik ki. Az ENSZ gyermekkereskedelemről, gyermekprostitúcióról és gyermekpornográfiáról szóló jelentése szerint nagyjából egymillió ázsiai gyerek esett áldozatul szexkereskedelemnek, Korea, Thaiföld, Srí Lanka, Vietnam, Kambodzsa és Nepál gyermekei vannak a legnagyobb veszélyben.

a Kínai Népköztársaságban bevezetett egykepolitika 1980 óta 400 millió születést előzött meg, sok terhességet pedig azért szakítanak meg, mert a pár mindenképpen fiúgyereket szeretne. Indiában sem jobb a helyzet, a elmúlt húsz évben hozzávetőlegesen tízmillió lánymagzat esett áldozatául a nyomásnak, hogy a nőknek fiú utódot kell szülniük. Az ország a világ egyik legveszélyesebbjének számít. Minden 21. percben megerőszakolnak és minden 93. percben megölnek egy nőt.

A rengeteg nemi erőszak és a gyilkosság ellenére azonban a világ jószerint megfeledkezik azokról a nőkről, akiket embertelen és megalázó körülmények között dolgoztatnak a régióban. Pedig nem Erwiana az egyetlen, akit szinte állati sorba taszítottak. Sok millióan vannak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.