galéria megtekintése

Biztonságos állatkert nincs

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálja, hogy a pécsi állatkertben történt farkasszökéshez hozzájárult-e valamilyen törvénysértés, illetve azt is, hogy a vad kilövése jogszerű volt-e.

Már 11 és fél ezer aláíró támogatja az Állatmentő Liga kezdeményezését, amely Szatyor Miklós lemondását követeli. A pécsi állatkert igazgatója volt az, aki vasárnap a parkerdőben lelőtte az intézményből szombaton megszökött farkast. Az igaz­gató azzal indokolta döntését: félő volt, hogy ha hagyja elmenni a sötétedő erdőben a farkast, akkor a ragadozó emberekre támad. Mint az az állat, amely 1995-ben szökött meg a pécsi állatkertből, és embert ölt.

Az Állatmentő Liga szerint Szatyor nem tett meg mindent a farkas békés ártalmatlanítására. Az állatkert gazdája a pécsi önkormányzat. Páva Zsolt polgármester megkeresésünkre azt válaszolta, hogy megvárják az ügy vizsgálatának eredményét, csak azután intézkednek.

Farkas a pécsi állatkertben. Itt még a helyén Forrás: pécsi állatkert
Farkas a pécsi állatkertben. Itt még a helyén. Forrás: pécsi állatkert

 

A farkas védett állat Magyarországon. A Bükkben is él farkas, emellett Szerbia és Horvátország területéről az elmúlt évtizedekben érkezett átmenetileg egy-egy család (ennek a határra épített kerítés véget vet).

Gondos Gyula, a vadászkamara baranyai szervezetének titkára Szatyor tette kapcsán lapunknak elmondta: a vadon élő farkas az embert kerüli, az állatkertből szökött példány viselkedése viszont kiszámíthatatlan. Utóbbi nem tud vadászni, s éhsége miatt emberre támadhat, már csak azért is, mert nem fél, hiszen hozzászokott az emberek jelenlétéhez. Ezért Gondos helyesnek tartja Szatyor döntését. Mint mondja, altatólövedékkel csak ­10-15 méterről lehet biztosan eltalálni a farkast, de a pécsi szökevény 50-60 méternél közelebb nem engedett magához senkit. Ráadásul a lövedék 15-25 perc után hat, ennyi idő alatt a farkas elmenekülhetett volna.

Pataki Gábor, az Állatmentő ­Liga vezetője nem érti, hogy az ­igazgató miért nem kért tőlük segítséget a szökött vad befogására. Ám szavaiból kiderült, hogy az alkonyodó erdőben még sosem kellett lőtávon kívül maradó farkast vagy hasonló méretű ragadozót befogniuk, vagyis nincs tapasztalatuk ilyen esetre.

Tavaly a veresegyházi állatkertből is megszökött egy farkas. (Az állat később megadta magát gondozói­nak.) Kuli Bálint, a park vezetője állítja, hogy a farkasok bármikor képesek a kerítés megmászására és a villanypásztor elviselésére, ha stressz hajtja őket. A veresegyházi és a pécsi farkas is a szökés előtti napon érkezett az állatkertbe, s az előbbi a többiektől félve lépett meg, az utóbbit meg a felújítás gépeinek zaja sokkolhatta. Kuli hozzátette, hogy a veresegyházi park medvéi is bármikor megszökhetnének, hisz remek mászók, s csak azért nem mennek el, mert nem akarnak. Azaz tökéletesen biztos állatkert nincs.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.