galéria megtekintése

Pónihússal etetné a népet a hercegnő

0 komment

P.A.

II. Erzsébet lánya meghökkentő javaslattal áll elő, amit a Dartmoor Hill Póniszövetség támogat is: Anna hercegnő szerint a ritka állatok számát úgy lehetne növelni, ha piacot teremtenének a húsának.

Póni evésre biztatná a briteket Anna hercegnő
Pónievésre biztatná a briteket Anna hercegnő
Kevin Lamarque / Reuters

A Dartmoor póni őshonos fajta Nagy-Britanniában, az 1930-as években még több mint 25 ezer példány élt belőlük, de egy 2004-es adat szerint a számuk ma alig éri el az ötszázat. Anglián kívül Közép-Európában, Új-Zélandon és Ausztráliában él jelentősebb állomány.

A Dartmoor pónikat korábban sem pusztán bájos ábrázatuk miatt tartották, csomaghordó állatként használták őket Anglia bányáiban. A 110-120 centiméter marmagasságú póni barátságos, nyugodt természetű, kis méretéhez képest pedig elég erős, így gyakorta alkalmazták cirkuszokban, vásárokban lovaglásra, ráadásul - bár elsőre talán nem gondolnánk, de - kiválóan ugrik, így a díjugratásban is használatos fajta. II. Erzsébet lánya azonban az eddigiektől merőben másféle „funkciót” szánna a Dartmoor póniknak. 

 

A hercegnő mindig is a szívén viselte a lovak sorsát, és karitatív munkássága is köztudott. A most 64 éves hercegnő egészen különös dolgot talált ki a pónifajta megmentésére: a javaslat szerint a póni húsának érdemes lenne piacot teremteni, vagyis azért tenyészteni, hogy megegyék - írja a the Telegraph.

Együnk, hogy megmentsük őket?!

Nem mindenki tud haszonállatként tekinteni a pónikra
Nem mindenki tud haszonállatként tekinteni a pónikra
Kevin Lamarque / Reuters

A hercegnő már egy tavalyi jótékonysági eseményen elmondta, a tulajdonosok talán jobban vigyáznának a jószágaikra, ha tudnák, a húsukat el lehet adni. 

Azt hihetnénk, hogy a Dartmoor Hill Póniszövetség esetleg rögtön tiltakozni kezdett a hír hallatán, azonban hivatalos álláspontjuk szerint a póni haszonállatként való felhasználása tényleg segíthet a kritikusan megfogyatkozott állomány szaporításában, és arra ösztönöznék az embereket, hogy egyenek pónihúst.

A South West Equine Protection (SWEP) azonban már nem reagált ennyire békésen, sőt. A brit fajtavédelmi szervezet úgy véli, hihetetlenül hangzik, hogy a pónik számát pont úgy akarnánk növelni, hogy megennénk őket, és hozzátették, soha sem támogatják a profitalapú állattenyésztést.

„Arról nem is beszélve, hogy milyen kiábrándító lenne úgy tekinteni a csikókra, hogy fél éven belül valaki hamburgerében végzik” - írták.

A brit állatvédelmi liga, a Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals (RSPCA) az állatok jólétét tartja elsődleges szempontnak. A szóvivőjük szerint a lovak leölése nagyon érzékeny téma, ugyanis az emberek nem haszonállatként, jóval inkább társként tekintenek rájuk.

Ugyanakkor a szervezet úgy véli, a húsukért tartott állatokat is megfelelő bánásmód illeti meg, és a vágást lehetőség szerint az élőhelyükhöz minél közelebb kellene elvégezni, mert így legalább a több száz kilométeres szállítástól megkímélnék őket.

„A lovak szállítása és levágása kapcsán sok kérdés merül fel. Nagyon nehéz nyomon követni, hogy valóban emberséges körülmények között zajlanak-e ezek a szükséges folyamatok” - tette hozzá az RSPCA képviselője.

Majd az oroszlánok...

Néhány éve kisebbfajta felháborodást okozott, amikor kiderült, hogy több állatkertben Dartmoor pónikkal etetik az oroszlánokat, a tigriseket és más ragadozókat. A kereslet a pónihúsra ráadásul kifejezetten nagy: egy átlagos póni súlya körülbelül 100 kiló, egy tigris 15 kilónyi húst eszik naponta, vagyis nagyjából egy állat egy teljes pónit képes felfalni egyetlen hét alatt.

Hasonló botrányt okozott az állatvédők körében Marius, a Koppenhágai Állatkert alig másfél éves zsiráfjának elpusztítása idén februárban. Az állatot puskával lőtték le, hogy ne szennyeződjön a húsa, és később az állatkert ragadozóival megetették. A zsiráfot ráadásul a látogatók szeme láttára ölték meg és darabolták fel.

Az intézmény azzal magyarázta a zsiráf megölését, hogy így kerülik el a beltenyészetet. A fajmentési program ugyanis csak a legjobb génekkel rendelkező állatokat szaporítja. Hasonló okok miatt nem kegyelmeztek négy oroszlánjuknak sem: egy érkező hím példány miatt két fiatal és két idősebb állatot öltek le.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.