galéria megtekintése

Nem újítás, csúnya hiba az iPhone 6-ban

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 25. számában
jelent meg.


Varga G. Gábor
Népszabadság

Meghajlik nadrágzsebben és úgy is marad az amerikai csúcsmodell. Ami egyébként minden értékesítési rekordot megdöntött és nem tudnak annyit gyártani belőle, hogy elég legyen.

Szomorkodnak a legkeményvonalasabb Apple-hívők. Ők már az iPhone 5 bemutatójakor is a hajlítható Apple okostelefonról ábrándoztak, s a hatos sorozat megjelenése előtt biztosra vették a flexkijelzős modell megjelenését. Szomorúságuk oka, hogy az iPhone 6 Plus, azaz a nagyobb méretű, 7,1 milliméter vastag készülék hajlékony. Az árfolyam esik.

Az ortodox iPhone-hívőknek semmi sem jó, mondhatnánk, ám ez nem volna fair, elvégre nem valamiféle újításról van szó, hanem meglehetősen kínos minőségi problémáról. Ez meg is látszott tegnap az árfolyamon: a tőzsdei nyitás után délre egy dollárral esett a kurzus.

A hiánycikknek számító iPhone csúcsmodell egyik vevője közzétette a vadonatúj, ám meghajlott okostelefonjáról készült képet. Aztán több felhasználó követte, mindannyian több órán át hordták a hatalmas tepsimobilt zsebben. Aztán az is kiderült, hogy árt a telefon egészségének, ha megpróbálják visszahajlítani.

 
Hajlékony telefon: amikor az álom rémálommá minősül át
Hajlékony telefon: amikor az álom rémálommá minősül át

Az Unbox Therapy nevű YouTube-csatorna gazdája, Lewis Hilsenteger szabad kézzel hajlított meg egy iPhone 6 Plust. Erőlködött, ujjai remegnek a videón, de a készülék meghajlott. Hilsenteger szerint amekkora erőt ő kifejtett, egy szűk zsebben is érheti a készüléket.

Érvei logikusak, ám egy ponton életszerűtlenek: ha van is olyan zseb, amelyben elfér egy 13 centiméter képátlót is meghaladó méretű telefon, ki lesz az, aki zsebben hordja, szűk farmerben, majd aztán leül rá? És egyáltalán: mire számít? Az iPhone 6 Plus felülete ugyanis akkora, hogy egy ülő ember testén deréktól lefelé biztos nincs akkora sima felület. Ettől persze még tény az is, hogy Hilsenteger egy Samsung Galaxy Note 3-ast is kipróbált, amely nem hajlott meg.

– A nagyobb készülék könnyebben megfogható és elgörbíthető, hiszen a nagy méret miatt az erőkar is nagyobb – hangoztatják erőtlen érveiket az Apple pártjára álló szakértők. A kérdés: mennyiben veti vissza a készülék eladásait ez a malőr? Az első három napon minden eddigi rekordot megdöntöttek az iPhone 6-értékesítések, s meghaladták a tízmillió darabot. Kérdés az is: ki akarja-e javítani az Apple ezt a hibát, s az mennyi időbe telik neki?

Az Apple-nél nem először fordul elő, hogy a forgalmazás megkezdése után derül ki egy termékről, hogy hibás. Emlékezzünk csak az iPhone 4 antennaügyére: akkor olyan szerencsétlenül helyezték el az antennát a készülék oldalában, hogy az emberi kéz érintésétől megszűnt a térerő a telefonban.

Persze a botrány az Apple malmára is hajthatja a vizet. Akkora a habverés az eset körül, hogy már az is tud az iPhone 6 Plus létezéséről, aki eddig rezervátumban élt. A csúcsmodell egyébként is hiánycikk, s az Apple lényegében úgy tudja fenntartani az érdeklődést, hogy közben enyhíti a telefon iránti sóvárgást. Most biztosan meg kell várni ugyanis, amíg a gyár kijavítja a hibát. A részvényesek mindenesetre még nem ismerték fel a botrányban rejlő üzleti lehetőséget, s ez sem lehet véletlen.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.