galéria megtekintése

Amikor csak a csillagok fényeskednek

3 komment

Puskás Anikó

Az éjszakai díszkivilágítás éppen annyira a városkép része, mint a jelentős számú és meghatározó épületek. Elsőre talán el sem tudjuk képzelni az Empire State Buildinget, a Megváltó Krisztus szobrát vagy az Eiffel-tornyot a megszokott fények nélkül, pedig meglepődnénk, milyen gyönyörűek is tudnak lenni a sötétbe burkolózó világvárosok.

Közvilágítás és a városképet meghatározó épületek, szobrok díszkivilágítása nélkül szinte elképzelhetetlenek az emberlakta települések. Elsőként a világon New York városa büszkélkedhetett utcai közvilágítással, egy évvel később, 1881-ben pedig már Budapesten is működött, még ha csak ideiglenesen is, 36 ívlámpa. Európa nagyvárosaiban egymás után építették ki a közvilágítási hálózatot, bár az első világháború jelentősen visszavetette a folyamatot.

Az éjszakai város arca
Az éjszakai város arca – Gary Hershorn / Reuters

Míg száz éve még az volt a cél, hogy minél több lámpa égjen az utcákon, addig ma már inkább az a törekvés, hogy a városok energiát spóroljanak a közvilágításon és a díszkivilágításon. Az éjszakai város fényei ugyanis rengeteg energiát emésztenek fel, de ezenkívül egészségügyi, ökológiai, csillagászati és tájvédelmi szempontból is kockázatot jelentenek.

 

A mesterséges fény – főként a kék színű – csukott szemhéjon is áthatol, és megzavarja a szervezet melatonintermelését, ezzel pedig felboríthatja az alvás-ébrenlét ciklust is. Egyre több tanulmány kapcsolja össze különféle daganatos megbetegedések előfordulását az embert éjszaka érő fénnyel, aminek ráadásul még a cukorbetegség és az elhízás kialakulásában is szerepe lehet.

A fényszennyezés a Föld élővilágát is megzavarja, így ökológiai befolyása sem elhanyagolható. A nagy szentjánosbogár populációjának megfogyatkozása például közvetlen módon írható az éjszakai fényáradat számlájára. A nőstény egyedek fényjelzései fontos szereppel bírnak a szaporodás lebonyolításában, a fényszennyezés következtében azonban a bogarak összezavarodnak, és nem találják meg egymást. A kutatók több olyan esetet is feljegyeztek, amikor a hímek a világító nőstények helyett egy jóval erősebb intenzitású éjszakai kerti lámpára szálltak.

Ébredező sötétség

2002-ban egy Virginia államban élő kamaszlány úgy döntött, megpróbálja felhívni a világ figyelmét a fényszennyezés problémáira. Az akkor 15 éves Jennifer Barlow középiskolai kötelezettségei mellett minden idejét arra fordította, hogy minél több emberhez juttassa el az üzenetét. Létrehozott egy weboldalt az akció népszerűsítésére, a kemény munka pedig kifizetődött, egy évvel később az Amerikai Csillagászati Társaság és a Csillagászati Liga jóváhagyta a Dark Sky Week, vagyis a Sötét égbolt hete nevet viselő kezdeményezést.

– A legtöbben közülünk már elfelejtették, milyen bámulatos az éjszakai égbolt. A fényszennyezés miatt egy városi ember nem is láthatja a Tejút csodás csillagképeit, például a Fiastyúkot vagy az Orion övet. Szórólapokat osztogattam a környékünkön élőknek ösztönzésül, hogy minél kevesebb lámpát égessenek esténként, és akkor szembesültem vele, hogy az emberek nagy része nem is érti, mi a probléma – mesélt Jennifer a kezdetekről a Sky&Telescope-nak, és hozzátette, nem szabad elfelejteni, hogy a víz- és a légszennyezés mellett bizony figyelmet kéne fordítani a fényszennyezésre is.

Amikor a fény nem takarja el az eget...
Ha a lámpafény nem homályosítja el az eget... NASA / Reuters

A Dark Sky Weekre azóta minden év áprilisában, újhold idején kerül sor, amikor a Hold együttállásban van a Nappal. Kísérőnk ilyenkor a sötét oldalát mutatja a Föld felé, emiatt nem látszik, így az égbolt a lehető legsötétebb.

Egy francia fotós nem mindennapi fényképeken örökítette meg a teljes sötétségbe boruló nagyvárosokat. Thierry Cohen képein amerikai, európai és ázsiai metropoliszok „sötét oldalát" láthatjuk: a Rio de Janeiro, New York, Sanghaj, Los Angeles, Hongkong, São Paulo, Tokió, Fokváros, San Francisco és Párizs fölötti csillagos égbolt igazán páratlan látványt nyújt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.