galéria megtekintése

Alternatív közlekedés

Mozgásművészet

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 06. számában
jelent meg.


Pócs Balázs
Népszabadság

Senki ne lepődjön meg, ha padokon átugró, korlátokon szaladgáló, falakat megmászó embereket lát az utcán. Nem őrültek, csak a testüket és a szellemüket edzik, sőt valójában művészek: a „l’art du déplacement” (elmozdulás/haladás művészete) nevű szenvedélynek hódolnak.

Little Shao / Fotó

– Másra használjuk a városi környezetet, másként látjuk az előttünk álló utat. Egyszerre fizikai és szellemi gyakorlat ez, ha úgy tetszik, önkifejezési forma – magyarázza a Népszabadságnak telefonon a 27 éves Tony Thich (képeinken), aki augusztus második felében Budapesten tanítja majd a Franciaországban kitalált mozgásformát. Futni, ugrani, felmászni: adja ki a hármas jelszót, de a lényeg szerinte az, hogy mindenki újra felfedezze a környezetét, na és persze az emberi mozgást is. A város játszótérré válik, ahol az előrejutásnak csak a kreativitás szab határokat.

Azért ő sem mindig így közlekedik a párizsi utcákon, vallja be, de ha úgy érzi, hogy sportolni szeretne egy kicsit, átvált ADD-üzemmódra (az „art du déplacement” rövidítéséből). A kínai apától és francia anyától született fiatalember jó néhányszor tanított már külföldön, ám Budapesten valami újjal próbálkozik. A párizsi ADD Academyn tanítványa volt Csuzi Márton táncos (a Duda Éva Társulat tagja), ő terelte a kortárs tánc felé. Így aztán a budapesti tanfolyam a parkourként is emlegetett futó-ugró-mászó művészet és a kortárs tánc egyvelegét kínálja.

 

– Jöhet bárki, akinek kedve van mozogni, sportolni. Párizsban sem profi táncosok járnak hozzánk, hanem gyerekek, irodai alkalmazottak, háziasszonyok, egyszóval átlagemberek – meséli Tony. A kicsiknek fedett helyen, a felnőtteknek viszont az utcán szoktak edzést tartani; gyakran csodálkozó tekintetek kísérik őket, ez azonban senkit sem bátortalanít el. Amikor Tony Thich volt gyermek, nem is sejtette, hogy egyszer a játékos mozgás biztosít neki megélhetést. A nyugat-franciaországi Bretagne-ban nőtt fel, a szülei mozgó árusok, akik sült húst árulnak a piacokon. Nekik is besegített időnként Tony, aki az öccsével együtt szorgalmasan járt dzsúdó-, majd kungfuedzésekre. A harcművészetek magával ragadták, és tizennyolc évesen bejelentette a szüleinek: Párizsba megy kaszkadőrnek. Így is lett, és a mai napig hálával gondol arra, hogy az apja és az anyja mindenben támogatták.

Little Shao / Fotó

A kaszkadőrködés mellett a harcművészetekre nem sok ideje maradt, sőt hamarosan jött az újabb szenvedély.Megismerkedett a Yamakasi csoporttal, amely még a nyolcvanas években megalkotta az ADD – vagy parkour – néven Franciaország határain túl is ismertté vált mozgásfajtát. (A Kongói Demokratikus Köztársaságban beszélt lingala nyelven a ya makási erős testet és erős szellemet is jelent.) Tonynak megtetszett az alapfilozófia: egyik pontból a másikba a lehető leghatékonyabban eljutni, nemcsak a testünket, hanem a körülöttünk lévő tárgyakat is felhasználva. No és azért – merthogy a tanítványoknak ezt sem árt elmondani – a testi épségünkre vigyázva. A YouTube-on látható videókon a profik elképesztő mutatványokra képesek, ezekről a kezdők legfeljebb csak álmodozzanak.

Egyik művészet könnyen a másikba ér, nem véletlenül mondja Tony is, hogy a budapesti workshopon kiválóan összefonódik majd az ADD és a tánc. A művészet neki abban segített, hogy megtalálja önmagát, és ráébredjen, mit akar elérni az életben. Így lett belőle színész is. – A színpadon ilyenkor nem szaltózom vagy rohangálok, hanem beszélek – teszi hozzá nevetve. Színházi társulat tagja, oktató és táncos: ezt mind folytatni szeretné, egymással párhuzamosan.

Maga is sajnálja, hogy nem tanult meg az apjától kínaiul, pedig járt már Kínában is. Sok helyre eljutott oktatni és fellépni, elrepítette őt a várost kalandparkká alakító mozgáscsoda Amerikába, Nagy-Britanniába,Olaszországba, Finnországba és Oroszországba is. A közeljövőben Bejrútba és Casablancába készül.

Budapesti lépcsők, oszlopok és kerítések, vigyázzatok, Tony Thich jön, és szemvillanás alatt átszökken rajtatok. S közben határtalanul szabadnak érzi magát. Átadni a tanítványainak ezt a szabadságérzést szeretné.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.