galéria megtekintése

Aki szájon csókolta a halált: nem kerül börtönbe az orosz hullarabló

0 komment

NOL
Daily Mail

Fiatalon elhunyt lányok mumifikálódott holttestét hantolta ki és tartotta otthonában babaként egy orosz történész. Anatolij Moszkvin 2011-ben bukott le. A most született bírósági döntés értelmében nem lehet bebörtönözni, mert elmebeteg. Megrázó képek a cikkben!

A 49 éves férfi összesen mintegy 150 kislány holttestét ásta ki. Elfogásakor 29 mumifikálódott holttestet találtak kopottas lakásában. A fiatal lányok maradványait babaként öltöztette, maszkot készítet a számukra, kisminkelte őket, nevet adott nekik és még a születésnapjukat is megünnepelte. Beteges szenvedélyére akkor derült fény, amikor a szülei, akikkel egy háztartásban élt, korábban jöttek haza a nyaralásból, mint ő számított rá.

A kiérkező rendőröket hátborzongató látvány fogadta. Voltak testek, amelyek az ágyon hevertek, másokat könyvhalmokra ültetett, de a garázsban is tartott néhányat.

A férfi szülei állítják, nekik nem volt gyanús a furcsa hobbi
A férfi szülei állítják, nekik nem volt gyanús a furcsa hobbi
Reuters

 

A megbecstelenített testek olyan kislányokéi voltak, akik 3 és 12 éves koruk között haltak meg. A Közép-Oroszországban található Nyizsnyij Novgorod-i lakásban olyan dokumentumokat is találtak, melyekből kiderült: Moszkvin pontos nyilvántartást vetett minden lányról ás használati utasításokat is írt a múmiák karbantartásához.

Moszkvin tudományos körökben jól ismert figura volt. A kelta kultúrát tanulmányozta egy neves orosz egyetemen, és több könyvet és tanulmányt publikált. Soha senkinek nem tűnt fel, hogy valami baj lehet vele, holott nem csak hullarablás szárad a lelkén.

Tíz éven át kínozta a szülőket

Az egyik áldozat egy 2002-ben, tíz éves korában meggyilkolt gyerek volt. Olga édesanyja a Daily Mailnek beszélt arról, milyen borzalmakat élt át. Olga eltűnése reggelén életében először egyedül szeretett volna átmenni a nagymamájához, aki csak egy háztömbbel lakott arrébb a családtól.

A gyereket némi könyörgés után végül elengedték a munkába igyekvő szülők; kedvenc zöld táskájával és kék esernyőjével látták őt utoljára életben. A kislányra egy az épületben rejtőzködő drogos férfi támadt rá, felvitte a legfelső emeletre, ahol kényszerítette, hogy adja neki oda a fülbevalóit. Amikor a gyerek védekezni próbált, betörte a fejét egy vascsővel. Olgát égen-földön keresték, mégis csupán öt hónappal meggyilkolása után bukkantak rá a testére az épület padlásán, a zöld táskával és a kék esernyővel együtt.

- 2002. október 2-án temettük el őt. Soha még csak el sem tudtam volna képzelni, hogy majdnem napra pontosan tíz évvel később, 2012. október 5-én a rendőrség fel fogja nyitni a sírját. A koporsója üres volt, a tetején ott tátongott a lyuk, amelyen keresztül a maradványokat kihúzták – emlékszik vissza a sokkoló felfedezésre az anya, aki úgy érzi, az ördögi testrabló tíz éven át kigúnyolta őt.

A rém saját bevallása szerint 700 temetőt járt be az országban
A rém saját bevallása szerint 700 temetőt járt be az országban
Maria Turchenkova / Reuters

A szülők számára a kislány sírja volt a legszentebb hely a világon. Gyakorta látogatták is. Natalia és Igor Csardimova 2003-ban egy alaklommal észrevette, hogy valaki járt a sírnál és még koszorút is hozott. Akkor még nem sejtették, hogy kilencévnyi gyötrelem vár rájuk a titokzatos látogató miatt. Moszkvin ugyanis ezután több névtelen illetve csak monogrammal ellátott levelet is küldött Olgának, amelyekben „kis hölgynek" nevezte a halott gyereket, és különböző alkalmakból gratulált neki. Csardimova-család kapott levelet tanévkezdéskor, a nyári szünet elején illetve különböző ünnepnapokra.

Néha, amikor a kétségbeesett szülők kilátogattak a temetőbe, játékokat és díszeket találtak ott (újév alkalmából kínzójuk mindig felcicomázta a sírhelyet), így egy idő után már rettegtek. Egy alkalommal, nem sokkal azután, hogy a sírkő elkészült, üzenetet is kaptak, melyben Moszkvin megfenyegette őket, hogy ha nem állítanak olyan emléket a gyereknek, amilyet megérdemel, akkor ki fogja ásni őt a sírból. Az erről szóló levél mellé a férfi egy baltát is mellékelt. A szülők nem gondolták, hogy a beteg férfi ezt már rég meg is tette, de azért jelentették a dolgot a rendőrségnek, ám onnan azt a választ kapták, hogy a hatóságok nem sokat tehetnek az ügyben, legalábbis addig, amíg a zaklatót meg nem találják.

- Akkor még semmit nem tudtunk Moszkvinról, azt sem, hogy már kihantolta Olgát, de ha egyszer összefutottam volna vele a sírnál, a saját két kezemmel ölöm meg – mondja Natalia a Daily Mailnek.

Az állandó lelki terror teljesen felmorzsolta a szülők idegeit. Egymástól is eltávolodtak egy időre. Natalia el akarta adni a lakást, hogy ne kelljen abban az épületben élnie, ahol meggyilkolták a lányát, Igor viszont ragaszkodott hozzá, és naphosszat Olga szobájában ült némán. Az asszony akkor elhagyta a férjét és az anyjához költözött. Hónapokkal később találtak egymásra újra, majd született egy kisfiuk, Alekszej, aki újra értelmet adott az életüknek.  

Moszkvint 2011. november 8-án tartóztatták le, miután 29 mumifikálódott holttestet találtak abban a lakásban, ahol szüleivel együtt élt. Natalia és Igor akkor tudta meg, hogy mi történt a lányukkal, és hogy nem ők az egyetlen áldozatok. Elfogásakor a férfi áldozatai szüleit vádolta: „Ti otthagytátok a lányaitokat a hidegben... én hazavittem és melengettem őket."

Azt, amit Moszkvin Olgából csinált, a hatóságok nem mutatták meg a szülőknek, mivel túl groteszk és sokkoló volt a látvány, de a híradásokban látták a többi kihantolt holttestről készült képeket, melyekből el tudták képzelni, mi lett a lányuk porhüvelyéből.

A sírrabló bőszavú feljegyzéseiből derült ki, hogy Olgát 2003 májusában vitte el.

Szüleit hibáztatja

Moszkvin anyja, Elvira elmondta a rendőröknek, hogy bár látták a babákat, nem gondolták, hogy azok valójában holttestek. Azt hitték, hogy a nagyméretű babák készítése a fiuk furcsa hobbija csupán. Az asszony és férje, Jurij minden nyáron elutazott a vidéki házukba. Az egyedüllétet kihasználva Moszkvin ilyenkor sorra járta a temetőket új áldozatok után.

150 holtteste hantolt ki összesen, néha a sírokon aludt
150 holtteste hantolt ki összesen, néha a sírokon aludt
Denis Sinyakov / Reuters

A férfi a bíróságon azzal magyarázta a beteges képzelgéseit, hogy valójában tudományos áttörést várt, amellyel ezek a lányok és nők újra életre kelthetőek. „A múmiák szakértője akartam lenni és kommunikálni ezekkel a lányokkal” – vallotta. Elárulta azt is, hogy nagy gonddal válogatta ki a babáit: a temetőket járva ráfeküdt a sírokra és hallgatta, mit „mondanak" neki a halottak. Volt, aki állítása szerint arra „kérte”, hogy vigye ki sétálni.

A rendőrség szerint Moszkvint nem a szexuális vágy hajtotta, nem élt nemi életet a holttestekkel, ugyanis a nemiség kifejezetten undorító dolog a szemében.

A legfrissebb jelentések szerint Moszkvint molesztálták, amikor kicsi volt, a halottak iráni bizarr vonzalma pedig arra a gyermekkori emlékre vezethető vissza, amikor 1979-ben egy 11 éves lány temetésén a felnőttek arra kényszerítették, hogy csókolja meg a halottat. (Hagyománytisztelő temetéseken a halottnak adott csók még ma is bevett szokás Oroszországban - a szerk.)

Az élmény ezek után álmában kísértette újra és újra, és végül olyan szenvedély alakul ki nála a holtak iránt, hogy évek alatt mintegy 700 temetőt járt végig. A sírokon éjszakázott, és hogy ne kelljen idő előtt hazamennie, a pocsolyákból ivott.

Túl őrült a börtönhöz

Moszkvin beismerte, hogy hullarablást követett el, de mivel a bíróság elmebetegnek nyilvánította, nem került börtönbe. Jelenleg egy pszichiátriai intézetben kezelik, ahol tisztább pillanataiban a szüleit hibáztatja azért, ami belőle lett.

Natalia nem elégedett az ítélettel. Börtönben szeretné tudni Moszkvint, mert retteg attól, hogy a férfi egy nap meggyőzi az orvosait arról, hogy gyógyult, így kiszabadulhat, és elölről kezdheti morbid hobbiját.

Anatoly Moskvin hallotta, ahogy a holtak beszélnek hozzá
Moszkvin hallotta, ahogy a holtak beszélnek hozzá
Reuters

„Csak nézd meg a rendőrségi képeket az otthonáról! Mint egy odú. Nem hiszem el, hogy ezeknek a „babáknak" nem volt szaga és hogy az anyja nem gyanakodott. Mégis szemet hunyt Moszkvin furcsa hobbija fölött" – mondta a lap riporterének. Az asszony arra vágyik, hogy a férfi, aki ilyen mérhetetlenül nagy fájdalmat okozott neki, bűnözőkkel legyen egy cellába, és ne a pszichiátrián „kényeztessék az orvosok, mint érdekes esetet". Natalia otthona ablakából egyébként pont rálát a sárga falú klinikára. Igor szerint a börtön is kevés lenne: „Bárcsak tíz évvel ezelőtt ott értem volna Olga sírjánál. Ha akkor azt teszem, amit az ilyen emberrel tenni kell, most én ülnék börtönben."

Olga ma 22 éves lenne. Szülei egy jeltelen sírba temették el újra, ahol a reményeik szerint végre békében nyugodhat.

Szakértők most azon vitatkoznak, hogy Moszkvinnak hol a helye. Az ügyészség visszautasította, hogy a férfit elmebetegként kezeljék. - Mindannyian, akik részt vettünk ebben a ügyben, egyetértünk abba, hogy ez a legmegrázóbb eset, amivel valaha dolgunk volt - mondta Konsztantin Zsiljakov ügyész a Daily Mailnek, hozzátéve: a mostani ítélet szerint Moszkvin a pszichiátrián marad, amíg meg nem gyógyul, vagy akár örökre. Az ügyész úgy véli, utóbbi lehetőség valószínűbb.

Az egyetlen mód, hogy az „ördögi hullarabló" kijusson a klinikáról, egy új bírósági tárgyalás, de erre nagyon kicsi az esély, annak ellenére, hogy évente felül fogják vizsgálni a férfi állapotát. Moszkvin egyébként bizonyos tekintetben igazi zseni. Tizenhárom nyelven beszél.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.