galéria megtekintése

A magyarok felének fáj az élet

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 04. számában
jelent meg.

Népszabadság

A felnőtt magyarok fele megterhelőnek – többségük fájdalmasnak – érzi az olyan hétköznapi tevékenységeket, mint a házimunka, a cipekedés, a lépcsőzés, a közlekedés, a kisgyermekek emelgetése vagy a kertészkedés.

Az ízületi problémák már a harmincas éveink második felében elkezdődnek: a 35–65 éves városi honfitársaink felének időnként fájdalmat okoz a mindennapi tevékenységek valamelyike. Ennek leggyakoribb oka a porckopás lehet, ami egyáltalán nem csak az idősek problémája – magyarázza az eredményeket Egyed Márta, a Magyar gyógytornász-fizioterapeuták társaságának elnöke.

A térd és a derék okozza a legtöbb szenvedést
A térd és a derék okozza a legtöbb szenvedést

A városi lakosság egyharmada érez olykor fájdalmat a térdében. A háztartásban dolgozók, elsősorban házimunkát végzők még ennél is magasabb arányban (41%) számolnak be térdfájdalomról. Második helyen áll a derék-, ill. gerinctáji fájdalom (26%), amely leginkább a fizikai munkát végzők körében jelentkezik: 34%-uk panaszkodik derékfájdalomra. vállproblémát a városi emberek egyötöde tapasztal, de a fizikai munkát végzők és a háztartásban dolgozók esetében ez hangsúlyosabb panasz (25%).

 

A felnőttek 40 százaléka szedett már fájdalomcsillapítót ízületekkel kapcsolatos problémájára. A fájdalomcsillapítás elsősorban fájdalomcsillapító kenőcsöt jelent: azok, akik porckopással küzdenek, leginkább ezt használják (46%). Annak ellenére, hogy a városi lakosság nagy többsége (62%) elméletben egyetért azzal, hogy a porcszövet károsodását porcépítő készítményekkel csökkenteni lehet, mindössze 16 százalékuk szed ilyeneket. p edig a szakértők szerint a fájdalomcsillapítás nem elég: a porckopás egy idő után vissza ugyan nem fordítható, de lassítható, késleltethető folyamat. A fájdalomcsillapítók ebben viszont nem segítenek.

A porckopás

A kopásos ízületi gyulladás vagy egyszerűbben a porckopás az egyik leggyakoribb ízületi betegség. Oka az ízületeket párnázó kemény, de rugalmas szövet, a porc kopása: ilyenkor a sérült porcfelület dörzsölődik, gyulladás jöhet létre, ami fájdalmat, merevséget és mozgási nehézségeket okoz. A betegség oka pontosan nem ismert, ám a kialakulás veszélyét valószínűleg befolyásolja az életkor, a súly, a korábbi ízületi sérülések, az ízületi túlterhelés, az izmok gyengesége és a genetika.

15 tipp ízületeink egészségéért

A 35–65 éves városi honfitársaink felének időnként fájdalmat okoz a mindennapi tevékenységek valamelyike
A 35–65 éves városi honfitársaink felének időnként fájdalmat okoz a mindennapi tevékenységek valamelyike

Ha már fiatalkorban elkezdünk figyelni az alábbiakra, úgy ízületeink egészségét sokáig megőrizhetjük.

1. Ügyeljünk testsúlyunkra. A túlsúly nem csak direkt módon egészségtelen, minden egyes fölös kiló négyszeres terhet rak a térd ízületeire, így már egy kisebb súlyvesztés is jelentősen lassítja az ízületek kopását.

2. Üljünk és álljunk felváltva. Sem a túl sok állás, sem a túl sok ülés nem tesz jót az ízületeknek. Amennyiben a munkánk miatt székben kell tölteni a napunk nagy részét, 30 percenként álljunk fel egy rövid séta erejéig.

3. Együnk sok gyümölcsöt. A gyümölcsök magas C-vitamin- és antioxidáns-tartalma különösen fontos az ízületek megóvásában.

4. Együnk hús helyett halat. A tengeri halak az omega-3 zsírsavak legfontosabb forrásai, ezek az anyagok pedig kulcsfontosságú gyulladás- és fájdalomcsillapítók.

5. Együnk kevesebbet gyakrabban. A megszokott napi 2-3 étkezésnél bizonyítottan egészségesebb, ha ennél gyakrabban eszünk kisebb adagokat. Az ilyen étrend felgyorsítja az anyagcserét, így a test valamennyi folyamatát dinamikusabbá teszi.

6. Sétáljunk nagyokat. Túrázzunk vagy járjunk el sétálni legalább hetente egyszer. A testmozgás erősíti az izmokat és frissen tartja a csontokat.

7. Nyújtsunk. Ne hagyjuk, hogy tagjaink elgémberedjenek, nyújtózkodjunk rendszeresen, akár munkahelyünkön is.

8. Jógázzunk. A jóga, a pilates, a tajcsi és a testedzés hasonló finomabb formái az izmok mellett a stressz legyőzésével a szellemet is frissen tartják, nem véletlenül népszerűek évezredek óta.

9. Növesszünk izmokat. A rendszeres edzőtermi edzés nemcsak erősebbé teszi az izmokat, de a csontoknak és az anyagcserének is jót tesz. Az erősítés, amennyiben nem visszük túlzásba, védi az ízületeket a kopástól.

10. Üljünk kényelmesen a számítógép előtt.A monitor felső széle legyen egy vonalban szemünkkel kb. félméternyi távolságban, hogy nyakunkat ne kelljen megfeszíteni. Gondoskodjunk róla, hogy karunknak legyen elég hely, csuklónk pedig laza legyen.

11. Ne a legnehezebb edzési módszert válasszuk. Bizonyos sportágak, így az aerobic vagy a kick-box különösen erős terhelést rónak az ízületekre, ezért inkább javasolt a biciklizés, amely hasonlóan hatékony kalóriaégetés terén, viszont kevésbé kockázatos.

12. Néha engedjük el magunkat. Szakítsunk kellő időt magunkra, legyen szó hobbiról vagy nyaralásról. Bizonyított a kapcsolat a stressz és mentális állapot, valamint az ízületek állapota között.

13. Vegyünk egy forró fürdőt. Egy hosszú munkanap vagy edzés után segít az izmok és ízületek ellazításában és az elalvásban.

14. Ha fájdalmat érzünk, forduljunk orvoshoz. Amennyiben ízületi panaszaink vannak, ne késlekedjünk, azonnal forduljunk orvoshoz.

15. Ne dohányozzunk. A nikotin csökkenti a csontok tömegét, ami kopásos ízületi gyulladás kialakulásához vezethet, így a dohányzóknál nagyobb arányban alakulnak ki ízületi betegségek, mint a nem dohányzóknál.

Ízületőr program

A Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társasága felvilágosító programjának részeként októberben startolt az Ízületőr elnevezésű honlap (www.izuletor. hu), ahol az érdeklődők tippeket kapnak többek között arra vonatkozóan, milyen mozgásformát válasszunk, mit együnk vagy éppen hogyan oldjuk meg a házimunkát ízületkímélő módon.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.