galéria megtekintése

Tényleg lépjünk félre? Segítség van hozzá

0 komment


Veres Dóra

A magát "Az élet rövid. Lépj félre!" mottóval hirdető AshleyMadison.com a héten indult el Magyarországon, és gyors növekedésre számít hazánkban. A főként hűtlenkedő házasoknak szánt társkereső oldal világszerte 27 és fél millió taggal büszkélkedik.

Christoph Kraemer hisz a monogámiában
Christoph Kraemer hisz a monogámiában

"Valami nagyon nem stimmel a magyar házasságokkal, és biztos vagyok benne, hogy sikeresek leszünk itt" – mondja Christoph Kraemer, az AshleyMadison.com Európáért felelős kommunikációs igazgatója. "Magyarország jó piac számukra, ennek pedig több oka is van. Egyrészt hagyománytisztelő, konzervatívabb társadalom, ahol merevek a szabályok, és a tiltott gyümölcs így sokkal kívánatosabb. Másfelől jelentős az egyház befolyása, harmadrészt pedig a házasságok 67 százaléka válással végződik" – részletezi a szakember.

A 2002-ben alapított cég már 27 és fél millió taggal rendelkezik a világ 41 országában, e sorok írásakor pedig már ötezren regisztráltak Magyarországról. Népszerűségét mutatja, hogy minden 4,4. másodpercben csatlakozik valaki a portálhoz. Kraemer szerint sikerük titka az, hogy bizalmasan kezelik a felhasználók adatait és megőrzik a tagok anonimitását. Úgy véli, azért is népszerű az oldal, mert míg más hagyományos társkeresők rendszeres havi előfizetést igényelnek, addig az ő oldaluk kredit alapon, ingyenes alkalmazáson keresztül, iPhone vagy Android okostelefonról is elérhető. A férfiak kreditvásárlás után tudják felvenni a kapcsolatot a hölgyekkel, akik viszont teljesen ingyenesen használhatják a szolgáltatást.

 
Van, aki csak kalandra vágyik, más az igaz szerelmet keresi
Van, aki csak kalandra vágyik, más az igaz szerelmet keresi
Bobby Yip / Reuters

Mint mondja, 2002-ben Noel Biderman, a cég alapítója sem gondolta, hogy ekkora siker lesz a vállalkozás. Az egész úgy kezdődött, hogy Biderman egy torontói reptéren várakozva egy cikket olvasott, amelyben egy újságíró nő arról írt, hogy a megszokott társkeresőknek nincs jövőjük, mivel tízből hét jelentkező házas vagy kapcsolatban él, és csak szexpartnert keres. Ez pedig rengeteg bonyodalmat okozhat, ha az egyik fél beleszeret a másikba, és tudja a nevét, a címét, a telefonszámát.

Ők viszont tökéletes viszonyt kínálnak, még a felhasználók nevét sem kérik el, csupán egy létező e-mail címet kell megadni. A regisztrációnál ki kell választani, mit is keres pontosan az illető: egy éjszakás kalandra, hosszú távú kapcsolatra, szexchatre vágyik-e, ezzel pedig máris csökken a félreértések lehetősége.

"A férfiak és a nők tulajdonképpen ugyanarra vágynak" – mondja Kraemer. A tagok többsége élete párját szeretné megtalálni a rendhagyó társkeresőn, kevesebben vannak azok, akik csak szexet akarnak. Más okokból kifolyólag távolodnak el azonban párjuktól. A női felhasználók azért is keresnek szeretőt, mert már nem kapnak elég figyelmet otthon, nem érzik elég vonzónak, kívánatosnak magukat, épp ezért a portálon megismert férfiaktól eleinte udvarlást, flörtöt várnak. A férfiak gyakrabban indokolják regisztrációjukat azzal, hogy nem tartják kielégítőnek az otthoni szexet, de közülük is sokan írják azt, hogy több intimitásra, gyengédségre vágynak.

Noel Biderman maga sem gondolta 12 évvel ezelőtt, hogy ennyire sikeres lesz a portál
Noel Biderman maga sem gondolta 12 évvel ezelőtt, hogy ennyire sikeres lesz a portál
Bobby Yip / Reuters

"Dühös feleségekkel vagy férjekkel még nem volt dolgunk. Tizenkét év alatt senki nem perelt be, senki sem vádolt azzal, hogy miattunk bomlott fel egy házasság" – mondja a kommunikációs igazgató, aki úgy véli, hogy az AshleyMadison.com ahelyett, hogy veszélyeztetné a kapcsolatokat, inkább megerősíti és megmenti azokat. "A tagok 85 százaléka boldogabbnak érzi magát a házasságában, miután viszonya volt, és 67 százalékuk nyilatkozott úgy, az affér óta jobb a szerelmi életük is" – teszi hozzá.

Ezt alátámasztja az egyik amerikai felhasználójuk is, aki tavaly a Toronto Life hasábjain számolt be az AshleyMadison.comon szerzett tapasztalatairól. A 46 éves, kétgyermekes családanya több férfival is találkozott, ám az esetek döntő többségében egy ebédnél vagy italnál nem jutottak tovább. Megismerkedett azonban egy 54 éves férfival, akivel már az első találkozáskor kialakult valami. Hamarosan szobát foglaltak egy hotelben, és le is feküdtek egymással. Ezt követően még egyszer találkoztak, néhányszor e-maileztek, majd a nő törölte magát az oldalról. Azt írja, a történtek után jobban értékeli, amije van, és boldog a szerető, gondoskodó férjével.

Christoph Kraemer egyébként hisz a monogám kapcsolatokban. Mint mondja, 8 éve él együtt párjával, a hűtlenség soha eszébe sem jutott. Mikor arról faggatom, mi a titkuk, nevetve feleli, hogy a regisztrált felhasználókkal rendszeresen készülnek felmérések, melyekből próbál tanulni. "Úgy látom, hogy nagyon fontos, hogy teljesen őszintén beszéljünk a másikkal arról, mire vágyunk, és hogy minél több időt töltsünk együtt, hogy legyenek élményeink" – mint mondja, ezeket hiányolják legtöbben a kapcsolatukból. "Ez az emberi természet paradoxona: stabilitásra és rutinra vágyunk, de idővel épp ezekbe ununk bele, emiatt pedig új, izgalmas dolgokat szeretnénk. Ezt a kettőt pedig nehéz kombinálni, sok munkát és energiát igényel mind a két fél részéről, és van, aki könnyebbnek látja, ha egyszerűen regisztrál egy ilyen oldalra" – mondja.

Hasonló következtetésre jutott Charles J. Orlando is, aki házassági tanácsadóként dolgozik, és több könyvet is írt a témában. Álnéven regisztrált a népszerű társkereső oldalra, hogy cikket írjon az átéltekről. Több nővel csevegett, sokukkal találkozott is. A neje tudott a dologról, áldását adta a kutatáshoz. Néhány hét elteltével mégis dühös lett a férjére. "Tudod mit, Charles, ez csodás. Nem érdekel a "randid". És az sem, hogy akár le is feküdhettél volna vele. De mondd csak, mikor vettél ki utoljára szabadnapot azért, hogy engem elvigyél ebédelni csak úgy, különösebb ok nélkül?!" – szegezte neki a kérdést. Az író pedig rájött, hogy a nők többsége azt szeretné érezni, amit élete szerelmével érzett a kapcsolatuk elején, amikor a férfi még küzdött a figyelméért: bókolt rendületlenül, apróságokkal lepte meg, különlegessé tette a hétköznapokat is. 

Kraemer szerint is ez lehet a jó kapcsolat titka. Annak pedig, aki nem akar többé energiát fektetni a házasságába, megoldást kínál az AshleyMadison.com. Ugyanis a tapasztalatok azt mutatják, hogy nem minden házasságot lehet és kell megmenteni. Az Egyesült Államokban hét éve él együtt boldogan az a pár, akik az oldalon találkoztak. Egymásba szerettek, és ez adott erőt nekik a váláshoz, így négy ember szabadult fel egy-egy működésképtelen kapcsolatból.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.