galéria megtekintése

5 év börtönre ítélték a filmsztárt, aki Budapesten is forgatott

0 komment

B.Zs.

Salman Khan, az indiai filmgyártás egyik királya 5 éves börtönbüntetésnek néz elébe egy 2002-ben történt emberölés miatt. A színész részegen, 90km/h sebességgel száguldozott Mumbai utcáin, amikor belehajtott az utcán alvó hajléktalanok egy csoportjába.

A földön fekvők közül többen súlyos sérüléseket szenvedtek, egyikük pedig meg is halt. A sztár az ütközést követően elmenekült a helyszínről. Az egyik áldozat szerint azonban olyan részeg volt, hogy többször elesett futás közben.

Salman Khan egyik romantikus filmjében Katrina Kaif színésznővel
Salman Khan egyik romantikus filmjében Katrina Kaif színésznővel
Desmond Boylen / Reuters

Khan végig tagadta a vádakat, azt állítva, hogy a sofőrje vezette a járművet, ezzel az egyik hetvenes évekbeli bollywoodi sikerfilm sztoriját idézve. A sofőr múlt hónapban szintén azt vallotta, hogy ő vezetett, több tanú, járókelők és az áldozatok is Khant látták a kormány mögött. 

 

A színész ügyvédje azzal védekezett, hogy ügyfele csak vizet fogyasztott egész este, és a balesetben beszoruló ajtó miatt volt kénytelen a vezető oldalán kimászni a járműből. A hajléktalan halálát szerinte nem maga az ütközés okozta, hanem az autó elmozdításakor rázuhanó lökhárító ölte meg.

A bíróság nem osztotta a véleményét, minden vádpontban bűnösnek találták a színészt.

Salman Khan a kilencvenes években romantikus komédiák hősszerelmeseként vált híressé. Filmes család sarja, édesapja színész, forgatókönyvíró, testvérei is mind a szakmában dolgoznak, rendezők, írók, producerek.

A bollywoodi gyakorlatnak megfelelően egzotikus helyszíneken játszódó mozik egyikét hazánkban forgatta akkori barátnőjével, Aishwarya Raival, aki a vásznon is a szerelmét alakította.

Hollókő és Budapest a költséghatékony Olaszországot alakította az 1999-es Másé már a szív (Hum Dil De Chuke Sanam) című moziban. A történet szerint az Itáliában operaénekesnek tanuló Salmant kutatja fel korábbi szerelme. A lány előre elrendezett házassága helyett a férfit választja. A szerelmesek a zárójelenetben a Lánchídon találnak egymásra.

A kétezres években Khan a Bollywoodba is begyűrűző testépítési láz egyik élharcosává vált, és az akciófilmekre váltott. Erőszakos viselkedése közismert volt, Russel Crowe-i hírnévre tett szert. Többször keveredett verekedésbe. Felfüggesztett börtönre ítélték, amiért veszélyeztetett indiai gazellára vadászott a barátaival. 

Aishwarya Raival is a férfi erőszakossága miatt ért véget többéves kapcsolata. Bár a színésznő sosem ismerte el nyíltan, Khan valószínűleg megverte, később pedig telefonon fenyegette a színésznőt, akit munka közben, egy forgatáson is megkeresett és a díszletben kiabált vele. 

A negyvenkilenc éves Khan a világ egyik legtehetősebb színésze. Egy tavalyi, a világ leggazdagabb színészeit számba vevő tízes listán vagyona épp hogy elmaradt Will Smithé, Leonardo DiCaprióé, vagy Sylvester Stallone-é mögött. A People magazin a világ 7. legszebb emberének választotta 2008-ban. Életnagyságú viaszszobra megtalálható Madame Tusseau panoptikumában Londonban és New Yorkban.

A színész Ready című filmjét reklámozza 2011-ben
A színész Ready című filmjét reklámozza 2011-ben
Amit Dave / Reuters

A tárgyalást végig az indiai sajtó hatalmas érdeklődése kísérte. Az ítélethirdetést a Times of India percről percre tudósította, a vádlott lakásán felbukkanó celebektől az ügyész ebédjéig. A tárgyalóterem előtt hatalmas tömeg gyűlt össze és várta a döntést.

A színészt óvadék ellenében ideglenesen elengedték két napra. Pénteken kell visszatérnie a bíróságra, ahol meghallgatják az óvadék esetleges meghosszabbításáról. 

Nem Salman Khan az első Bollywood nagyjai közül, akinek meggyűlik a baja a törvénnyel. A gengszterfilmekben szereplő Sanjay Dutt az 1993-as mumbai robbantásokhoz köthető fegyverek birtoklása miatt került börtönbe, Amitabh Bachchannak pedig politikai karrierje kapcsán, vesztegetés miatt kellett bíróság elé állnia, bár őt végül felmentették. 

A mumbai filmgyártás emellett már a kezdetektől a kétes üzletek és a maffia területének számított. Az átláthatatlan finanszírozási rendszere és a hivatalos támogatások hiánya ideális tereppé tette a pénzmosáshoz. Ezt rendezte valamelyest, hogy a kétezres évektől a pénzintézetek is finanszírozhatnak mozifilmeket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.