galéria megtekintése

Főként a „szárnyakon” erősítik a védelmet

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 19. számában
jelent meg.


Zalán Eszter, Brüsszel
Népszabadság

Kijev nem akar csatlakozást, de szorosabb katonai-politikai együttműködésre tart igényt.

A szövetségesek megerősítse a cél a NATO fokozottabb kelet-európai jelenlétével, de nem számolunk közvetlen katonai fenyegetéssel – fejtette ki lapunk megkeresésére Sztáray Péter, Magyarország NATO-nagykövete, aki alapvetően óvintézkedésekként jellemezte a szövetség lépéseit. Anders Fogh Rasmussen, a szövetség főtitkára szerdán jelentette be, hogy a balti és kelet-európai államok légterében járőröző NATO-gépek több küldetést teljesítenek majd, NATO-erők jelennek meg a Balti-tengeren és a Földközi-tenger keleti részén is.

A cseh és a német hadsereg is részt vesz a szövetség baltikumi jelenlétének megerősítésében. A Reuters értesülése szerint Dánia, Franciaország, Kanada, Nagy-Britannia és az USA repülőgépeket; Belgium, Észtország, Hollandia és Norvégia pedig hajókat ajánlott fel az akcióhoz.

Egy AWACS gépet készítenek fel egy németországi NATO-támaszponton
Egy AWACS gépet készítenek fel egy németországi NATO-támaszponton
Francois Lenoir / Reuters

 

Májustól a NATO tizenkét harci gépet állomásoztat Észtországban, Lettországban és Litvániában.Márciusban pedig arról is döntöttek, hogy légi ellenőrző és figyelmeztető (AWACS) repülőgépek segítségével Románia és Lengyelország légteréből követik figyelemmel az ukrajnai fejleményeket.

A NATO elsősorban a „szárnyakon”, a Baltikumban és Romániában erősíti meg védelmét. Sztáray Péter tájékoztatása szerint a további terveken még a katonai vezetés dolgozik, ezek a hónap végére készülhetnek el. A NATO stratégiai koncepciója azonban egyelőre nem változik.

A nagykövet kiemelte: a NATO továbbra sem elsődleges szereplő az ukrán válságban, s kitért arra, hogy a genfi politikai egyeztetéseken sem a szövetség, hanem az Európai Unió képviseltette magát. – Az ötödik cikkelyen kívül nincs keresnivalónk – fogalmazott, utalva az atlanti szerződésre, mely szerint a NATO kollektív védelemben részesíti tagjait.

A fejleményeket meghatározhatja Transznyisztria, azaz a Moldován belül 1990-ben a magát önkényesen önállónak kikiáltott Dnyeszteren Túli Köztársaság kérdése. A régió szerdán függetlenségének elismerését kérte Moszkvától, és lehetőséget arra, hogy később csatlakozzon Oroszországhoz. A zárványként létező területet egyetlen ENSZ-tagország sem ismeri el önálló államként, Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig csütörtökön csak annyit mondott: a térség lakóinak is joguk van a saját sorsukról dönteni. Transznyisztriában körülbelül 1000–1500 orosz katona állomásozik békefenntartóként a 14. hadsereg keretein belül.

Az ő ellátási gondjaikat megoldaná, ha összekötnék őket Kelet- vagy Dél-Ukrajnával, illetve az ott állomásozó orosz csapatokkal. Az Európai Unió egyébként még júniusban alá szeretné írni a társulási megállapodást és a szabad kereskedelmi egyezményt Moldovával. Arra a kérdésünkre, hogyan értékeli, hogy Putyin csütörtöki nyilatkozatában a NATO-bővítést nevezte a krími akció egyik okának, Sztáray Péter megerősítette, nincsen napirenden Ukrajna csatlakozása a szövetséghez. Erre nem is nyilvánított ki szándékot a kijevi vezetés, szorosabb együttműködésre viszont igényt tart.

Az ukrán NATO-csatlakozás kérdése Viktor Janukovics volt ukrán elnök hatalomra kerülésekor került le teljesen a napirendről, és most kérdés, hogy a május végi elnökválasztás hatására változik-e a helyzet. Szakértők szerint Putyin kiszólása a NATO-bővítésről mindenesetre inkább a hazai közvéleménynek szólt, amelyben erős a NATO-ellenesség.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.