galéria megtekintése

Zenei fesztiválból is van legnagyobb

1 komment

R. Hahn Veronika

A Proms a világ legnagyobb zenei rendezvénye, ahol nincs műfaji rangsor. lesz Bowie-emlékkoncert és fellép a Fesztiválzenekar is.

Május első szombatján, amikor akár három órát is eltölthettek az érdeklődők a Royal Albert Hall pénztárának virtuális várótermében, nem tűnt úgy, hogy a riogatóknak igazuk lenne, és drámaian csökkenne az érdeklődés a klasszikus zene iránt. Igaz, az immár 122. alkalommal sorra kerülő Proms fesztivál nem mindennapos intézmény, a Royal Albert Hall a nem tökéletes akusztikájáért különleges hangulattal kárpótolja közönségét.

Meccshangulat a Royal Albert Hall tavalyi zárókoncertjén
Meccshangulat a Royal Albert Hall tavalyi zárókoncertjén
Neil Hall / Reuters

Ez elsősorban az aréna esténként 1400 állóhelyét elfoglaló lelkes hallgatóság érdeme. Sokan vesznek bérletet az idén július 15-e és szeptember 10-e közötti koncersorozat 75 hangversenyének mindegyikére, mások egy-egy este csatlakoznak a monumentális épület előtt kígyózó sorhoz az idén ugyan ötről hat fontra felemelt, de két metrójegynél így is olcsóbb jegyekért.

 

Az Albert Hallon kívül lesz egy Steve Reich-koncert az egyik legelmaradottabb londoni kerület, a Peckham sokemeletes parkolóházában is.

Maga a Royal Albert Hall a házigazdája két késő esti megemlékezésnek. Július 29-én az év elején elhunyt ikonikus popsztár, David Bowie, szeptember 2-án az ugyancsak 2016-ban elvesztett karmester, ­Pierre Boulez munkásságát idézi fel a hallgatóság. A BBC által nagyrészt az előfizetési díjakból szponzorált eseményfolyam gyakran tér el a főáramvonaltól, amit bizonyít egy Quincy Jones-koncert is (augusztus 22.), amelyen a legendás amerikai zenész saját szerzeményein kívül Miles Daviesszel és Michael Jacksonnal folytatot együttműködésébe is bepillantást enged.

Az aktualitások sorába tartozik, hogy a Proms felkarolja az augusztus 5-én kezdődő riói nyári olimpiát, amennyiben a szokásosnál több dél-amerikai zeneszerző – köztük Heitor Villa-Lobos – művét tűzi programjára.

A Proms hazafias érzelmektől áthatott zárókoncertjére, szeptember 10-re nem lehet egyszerűen jegyet kapni – a legalább öt eseményre jegyet váltó jelentkezők között sorsolás dönti el, ki kap vásárlási jogot .

Szeretetteljes érdeklődés előzi meg a rendszeresen visszatérő vendég, a Budapesti Fesztiválzenekar fellépését augusztus 26-án. Fischer Iván Mozart-művekkel érkezik Londonba.

Proms

A Proms becenév, de ma már csak ezt használják a hivatalos címe – The Henry Wood ­Promenade Concerts presented by the BBC – helyett. 1895 óta minden évben megrendezik a nyolchetes fesztivált, amelynek koncertjeit eleinte legtöbbször Henry Wood vezényelte. Az angol főváros hatalmas kertjeiben-parkjaiban tartottak szabadtéri előadásokat, innen a promenád elnevezés. A Royal Albert Hall hangversenyterem 1941 óta a fesztivál központja.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.