galéria megtekintése

„Vagy negyvenen jelentettek rólam”

13 komment


Szemere Katalin

Operettet akart íratni az ügynökkérdésről Máté Gábor, de lemondott róla, mert nem talált szerzőt. Viszont megismerte Ménes Attila Bihari című művét, szombaton már be is mutatta a Katona József Színházban. Az igazgató-rendezővel Tar Sándor mellett egy gimnáziumi osztály árulásáról és a karriervágyra alapozó beszervezésről beszélgettünk.    

– Mi izgatta igazán a Bihariban, az ügynökkérdés, annak feltáratlansága, vagy Tar Sándor személye?

– Ez mind együtt. A III/III-as kérdésről akartam darabot rendezni, mert a téma áthúzódik a mai Magyarország történetén. Ez a legmocskosabb dolog, ami a szocializmusban történt, bár nem érdemes úgy tenni, mintha csak akkor lett volna téma. A legtöbb emberben megvan a késztetés az árulásra. Tíz-tizenöt éve keresek ilyen színdarabot, de nem készült. Aztán egy operettet akartam íratni, felkértem Bereményi Gézát, de ő azzal utasította vissza, hogy a témát már feldolgozta a Laurában.

– Miért éppen operettben látta maga előtt a témát?

 

– Akkora a disszonancia a műfaj édessége és a téma mögött, hogy azt éreztem, lehet itt keresni valamit. Forgách András édesanyja beszervezéséről szóló Az élő kötet nem marad című könyvének első fejezete például klasszikus operettjelenet. A beszervezők a találkozón átadnak egy doboz bonbont. Úgy találkoznak, mint a legjobb barátok, a tartótiszt szinte udvarol a hölgynek, a nő meg csacsog. Gyakran erős kapcsolatok alakultak, kvázi barátok lettek, mivel egymás között feloldódhattak. A nyomasztó titok, amivel megzsarolták, ha nincs is többé kimondva, közös tudás lehet szűk körben. Mint a Bihariban a homoszexualitás. Abban az időben ezt börtönnel büntették, titkolni kellett.

– Miért mondott le végül az operett műfajáról?

Máté Gábor a közéleti darabok felé fordult
Máté Gábor a közéleti darabok felé fordult
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

– Ménes Attila darabja nem adta ezt a formát. Egy munkatársam szólt, hogy a rádióban hallott az ügynökkérdésről és erről a drámáról egy beszélgetést. Ráadásul Tar Sándort rendkívül szerettem, amikor még azt hittem, hogy csak író.

– És most?

– A műveit továbbra is kedvelem. A mi utcánkat fontos műnek tartom, színpadra kívánkozik. Még jóval a lelepleződése előtt a kérésemre Fodor Géza megkereste Tart, hogy írjon nekünk darabot. Egy ideig foglalkoztatta, majd elállt tőle, már nem emlékszem, miért.

– Moldova György azt nyilatkozta, amikor felfedték Tar ügynökmúltját, takarodjon az irodalmi életből. Ön is ezt gondolta akkoriban?

– Ezt azért nem gondoltam. A színházban megbocsátunk a disznóságot elkövetőknek. Ezen a pályán szinte mindent meg lehet csinálni. Hozzáteszem: személyesen én ezzel nem értek egyet, jobban szeretnék egy tisztább viszonyrendszert. A besúgást már viszonylag korán megtapasztaltam. Gimnazistaként az osztály nagy részét KISZ-vonalon fölkérték, hogy jegyezzék le az én és egy barátom megjegyzéseit. Mindezt azért, mert írtam egy március 15-i cikket, amiből politikai ügyet kavartak. Felhívtak az igazgatói irodába, ahol felolvasták, miket mondtam. Megrázott, hogy az osztálytársaim nem szóltak, hogy vigyázzak. Majdnem negyven ember jelentett rólam.

– Sosem próbálták beszervezni?

– Soha, de volt olyan színművészetis katonatársam, akit a kalocsai laktanyából meghívtak rántott húst enni a helyi csárdába. A jelentésekért cserébe vígszínházi állást ajánlottak neki. Ahogy visszaért a fiú, megkérdezte, mit csináljon. Mondtam, azonnal közölje, hogy szó nem lehet róla. Göröngymentesebb életet kínáltak egy fiatal vidéki fiúnak, a karriervágyra próbáltak hatni. Nem lett retorzió, mivel ő valószínűleg nem volt zsarolható.

– Mit tett volna, ha megzsarolják?

– Nem voltam zsarolható. Míg nem vettek fel a főiskolára, riporterkedtem az Ifjúsági Rádiónál. Közben egy amatőrtársulatnál, a Csili Művelődési Ház Soós Imre Színpadán játszottam. Gáli József Válás Veronában című darabját próbáltam, mikor behívtak a rádióba és közölték: nem vehetek részt az előadásban, mivel Gáli indexen volt. Én a színházat választottam. Igaz, nem is szankcionáltak semmivel.

A főszerepben Mészáros Béla
A főszerepben Mészáros Béla
Dömölky Dániel / Katona József Színház

– Felnőttkorában volt olyan kolléga, akiről tudta, hogy ügynök?

– Engem nem érdekelt különösebben, apámnak viszont erős tippjei voltak. Gondoltam, míg ezt a darabot csináltam, kikérem a papírjaimat, de nem volt rá időm. Nemcsak a csilis dolog miatt lehetett rólam néhány oldal, hanem mert két barátom is disszidált. És felolvastam azon a Csalog Zsolt-esten a Fiatal Művészek Klubjában, ami után Csalog rendőri felügyelet alá került.

– Eddig azért nem kérte ki, mert félt, hogy megrázza?

– Inkább lustaságból. Szeretném, ha valami megrázna, ez színészi munkaeszközöm, mint élményért vissza lehet nyúlni hozzá.

Névjegy

Máté Gábor
1980-ban végzett a Színművészeti Főiskolán és a kaposvári Csiky Gergely Színház művésze lett. 1987-ben szerződött a Katonához, ahol nemcsak színészként, hanem rendezőként is dolgozik. 1993 óta tanít a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, 2011-ig a Színházi Főtanszak rektorhelyettese. 2011-től a Katona József Színház igazgatója.

– Hogy veszi a Katona közönsége, hogy egyre több a társadalmi kérdésről szóló előadás? Néhány elég nagy botrányt kavart. A Cigányokat hiteltelenséggel vádolták, az Olaszliszkainál a meggyilkolt tanár családja tiltakozott a színpadra állítás miatt.

– Ha nem vennék jól a nézők, nem csinálnám, vagy jobban megfontolnám. A Cigányokról egy túlbuzgó csoport írt nyílt levelet a negyvenedik előadás körül. Ezzel olyan érdeklődést kavartak, hogy egy píáros se találhatta volna ki jobban. Az Olaszliszkainál elálltak a pertől azzal az indokkal, hogy reklámot csináltak volna nekünk. De értem a felháborodásukat, hiszen a darabok mögött élő emberek vannak.

– Nem tartott attól, hogy most Tar Sándor keresztfia tiltakozik?

– A többi esetben sem tartottam tőle, ettől függetlenül megtörtént. Ez az én elővigyázatlanságom. A darab nem állítja, hogy minden mondata Tarról szól, csak annyit, hogy egy íróról. A történelmünkről.

Ménes Attila: Bihari
Katona József Színház

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.