galéria megtekintése

Új épületet szeretne Szirtes a Madách Színháznak

0 komment


Szemere Katalin

Néhány hónap múlva kiderül, maradhat-e direktori posztján Bereményi Géza, Dörner György és Szirtes Tamás.

Bár csak 2017 első hónapjaiban jár le a Madách, a Thália és az Újszínház igazgatóinak a mandátuma, valamint a megbízott nyíregyházié, Kirják Róberté, a fenntartók hónapokkal korábban pályázatot hirdetnek annak érdekében, hogy az esetleges váltásnál legyen idő az átadás-átvételre. A múlt héten jelentek meg a kiírások, a fenntartók 30 napig várják az elképzeléseket.

A Madách Színház repertoárja kinőtte a Royal Orfeum helyén Kaufmann Oszkár tervei alapján létrejött 55 éves Erzsébet körúti épületet
A Madách Színház repertoárja kinőtte a Royal Orfeum helyén Kaufmann Oszkár tervei alapján létrejött 55 éves Erzsébet körúti épületet
Teknős Miklós / Népszabadság

A mostani kiírásban szereplő színházak közül a Madách igazgatója, Szirtes Tamás vezeti leghosszabb ideje intézményét. Megkérdeztük tőle, hogy módosítana-e bármit a Madách 12 év alatt kialakult profilján. A rendező-igazgató lapunknak elmesélte, hogy maximálisan elégedett a művészi iránnyal és a színház működésével, épp ilyenre gondolt, amikor először elnyerte a posztot. Úgy érzi, intézménye művészetileg, technikailag és gazdaságilag is alkalmassá vált a legnehezebb musicalek megvalósítására is. Ezek közé tartozik már a Nyomorultak áprilisi színpadra állítása, vagy Az operaház fantomja folytatásának előkészítése, bemutatása. Az újabb ötéves ciklusban Szirtes Tamás új játszóhelyet alapítana, amelyet önerőből hozna létre a Madách. Erre fedezetet jelentene a jegybevételük és a társaságiadó-jóváírással járó taobevételük jelentős eredménytartaléka. Az új helyre azért van szükség, mert repertoárjuk kinőtte az Erzsébet körúti színházat, jelenleg a RaM Colosseumot bérlik 100 pluszestére.

 

Szirtes Tamás másik új terve az úgynevezett passzív reper­toár aktivizálása. A nagy zenés előadások ugyanis kiszorítják egymást, és pihentetni is kell őket. A következő évadban ilyen lesz a József és a színes szélesvásznú álomkabát és a Spamalot, míg turnéváltozattal újra műsorba kerül a Jézus Krisztus Szupersztár. Az erőteljes látványvilágú, nagy színpadi stábbal játszott verzióval körbejárnák a vidéki, a produk­cióhoz alkalmas hatalmas játszóhelyeket. Az igazgató erre sem kér extra támogatást, szándékai szerint önerőből finanszíroznák a turnékat is. Szirtes Tamás reméli, ez az újítás nyereséges, de minimum rentábilis lehet. A kérdésre, hogy tervezi-e utódja kinevelését, azt felelte, hogy már évek óta ezt teszi. Ennek dacára egyedül pályázza meg a posztot.

Érdeklődtünk a színházaknál, hallottak-e újabb jelentkezőkről, illetve kért-e már valaki gazdasági információt készülő pályázatához. Egyelőre sehol sem tudnak „ellenjelöltről". Az egyik legismertebb gazdasági igazgató, Csóti József, a Vígszínház rutinos pályázatírója lapunknak azt mondta: mivel kötelező közzétenni a nonprofit kft.-k közhasznúsági jelentését, azt bárki kikérheti a cégbíróságon és megírhatja az ötéves üzleti tervét anélkül, hogy az adott intézménytől kérne információt.

Megtudható az is, milyen állapotban vannak a teátrumhoz kapcsolódó épületek, és milyen felújításra lenne szükség. Az aktuális vezetés persze egyszerűbb helyzetben van, könnyebb üzleti tervet írnia, mivel ezt évről évre amúgy is megteszi, de azoknak, akik képben vannak, aprólékosan utánanéznek az adatoknak, Csóti József szerint nem okozhat nehézséget a pályázat megírása.

A most megpályázható teátrumok mindegyike rendelkezik az előadó-művészeti törvény szerinti kiemelt minősítéssel, és a fenntartók – Budapest és Nyíregyháza önkormányzata – szeretnék, ha ezt a státuszt meg is tartanák. A színházaktól nem várnak el mást, mint eddig, a Madách legyen zenés színház, és mutasson be prózát, gyermek- és ifjúsági produkciókat, kortárs műveket is, a Thália széles közönségréteget megszólító, műfajilag sokszínű repertoárt alakítson ki, és maradjon meg befogadó színházi funkciója, hívjon meg független produkciókat is, készítsen ko­produkciókat és szervezzen fesztiválokat, külön figyelmet fordítva a kabaréra. Az Újszínház dolga, hogy a klasszikus és a kortárs magyar drámairodalomra koncentráljon, készítsen gyermek- és ifjúsági előadásokat, ápolja a nemzetközi kapcsolatokat. A fenntartó főváros kísérletező előadásokat is elvár, ami most nem jellemző a Dörner György vezette színházra. Úgy tudjuk, mindhárom budapesti teátrum igazgatója újraindul, az Újszínházzal kapcsolatban lehetséges jelentkezőként felmerült Né­meth Kristóf is, aki még nem döntött arról, pályázik-e.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.