galéria megtekintése

Tengerjáró tört be az egyetemre

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 21. számában
jelent meg.


Torma Tamás
Népszabadság

Bécsben új campust építettek a közgazdasági egyetemnek. Minden épületet más, neves építész tervezett meg. A leglátványosabb a világhírű iraki-brit Zaha Hadid által konstruált hatalmas tanulmányi központ és könyvtár.

Zaha Hadid hamburgi irodája által tervezett tanulmányi központ és könyvtár valódi ikonja lett az új campusnak
Zaha Hadid hamburgi irodája által tervezett tanulmányi központ és könyvtár valódi ikonja lett az új campusnak

Hiába jöttünk 250 kilométerrel nyugatabbra, nekem javíthatatlanul itt is az otthoni jut eszembe. Hogy nem a Marsra teszünk egzotikus kirándulást, a több ezer magyar között a lányom budai ősbarátnője is nagyon valóságosan idejár. Hogy miközben a pénzügyileg nyomorgatott, a 150 éves Ybl-féle Fővámházban székelő budapesti közgázon az a legfőbb kérdés, hogy hová tegyék Marx szobrát, ott mást választottak.

A WU (Wirtschaftuniversität) névre hallgató intézmény az osztrák főváros XX. kerületéből költözött át a Práter melletti területre. A parkok, a Práter vurstlija és a Messe Wien háromszögében felépített egyetemi negyed nemcsak egy korábbi rozsdaövezetet tüntetett el, az is kifejezetten szempont volt, hogy nagyot szóljon. A 250 millió (!) euróra tervezett (aztán a duplájába kerülő) beruházás nemcsak magát az oktatást alakítja át, de azt is várták tőle, hogy élénkítsen az osztrák építőiparon is. Huszonötezer diákkal és másfél ezer dolgozóval terveztek. Ezek egy részét nyilvánvalóan a szomszédos közép-európai országokból akarták és tudják magukhoz vonzani.

 

Rákerülni a térképre,

ehhez kellett a bécsi iparművészeti egyetemen vendégprofesszorként is tevékenykedő Zaha Hadid neve. És nem csak a neve, mert a hamburgi irodája által tervezett (amúgy éjjel-nappal nyitva tartó) tanulmányi központ és könyvtár valódi ikonja lett az új campusnak. Erőszakosan dinamikus épület, fontos megérteni, hogy esetében már rég nem valami szelíden konzervatív harmóniát és fontolva haladást akartak megcélozni: felkiáltójel akart lenni, tudatosan messze kiáltó. Tömbje 35 fokban dől kifelé, erővonalai sem maradnak rejtve, sőt végigfutnak a külső felszínen, olyan,mintha egy tengerjáró tört volna be a Práterbe. A bejárat fölött kilógó fekete tömeget az egyetemisták Monitornak becézik, és belépve csak felerősödik a dinamikusan áramló hajóhatás: a ferdén körbefutó fehér mellvédek többemeletes, lenyűgöző belső teret fognak közre. (Sokak szerint nem egy könyvtár a megfelelő felület erre a túlzott lendületességre, aminek a hétköznapi praktikummal sem sikerül mindenhol találkoznia, ezt jelzik a ferde mellvédek fehér lábazatain szaporodó lábnyomok vagy a kávéspoharak lenyomatai.)

Belülről talán még erősebb az áramló hajóhatás: a ferdén körbefutó fehér mellvédek többemeletes, lenyűgöző belső teret fognak közre
Belülről talán még erősebb az áramló hajóhatás: a ferdén körbefutó fehér mellvédek többemeletes, lenyűgöző belső teret fognak közre
A szerző felvétele

De el kell ide jönni, hogy kiderüljön, mennyire nemcsak Zaha Hadidról szól ez az új egyetemi központ. A 2008-as beépítési pályázatot az osztrák BUSarchitektur iroda nyerte meg, ők tervezték a szomszédos, Corten, nemes rozsdával bevont előadótermi szárnyat (benne 650 fős Auditorium Maximum), a további hat egységre újabb nemzetközi pályázatot írtak ki, és lett a hely kortárs építészeti aranybánya. (Minden energiatakarékos és környezetbarát, a szén-dioxid kibocsátás közelít a nullához.)

Az új épületek nem rivalizálnak, hanem sétányt képeznek a campus tengelyéből, teraszokkal, leülős helyekkel és sok zöld felülettel. A sétány túloldalán a japán Hithosi Abe fekete-fehér csíkozású D2 fakultációs épülete kanyarog nyugodt egyszerűségével. A folytatásban az angol Robert Cook narancsszínű épülete elsősorban szertelenül vidám, a túloldalon viszont a barcelonai Carme Pinos S. L. iroda által tervezett D4 újabb stílus, ahogy a visszafogottságból, szinteltolásokból és csipkeszerű homlokzati nyílásrendszerével formál változatosan vonzó épületet.

A végére marad a madridi NO.MAD Arquitectos tömbszerű „fekete gyémántja”, itt a felnőttképzés kapott helyet.

A klasszikus campusok szigorú világának nyomát sem találjuk. Minden látványos és merészen sokszerű. Erre mondják, hogy XXI. századi? De már ott vagyunk, és a ma egyeteme olyan, a környezetébe ágyazott többfunkciós közösségi tér, ahová a diákok nem csak tanulni járnak.

Bécsben tudatosan törekedtek arra, hogy az oktatási központtal új brendet is teremtsenek.

Névjegy

ZAHA HADID

A 63 éves, Angliában élő iraki építész és alkotó, az úgynevezett neofuturizmus képviselője. Ő a Pritzker-díj (az „építészeti Nobel”) első női díjazottja (2004). Már különleges épületeiről nevezetes sztárépítész volt, amikor megtervezte a budapesti Szervita térre a kavics alakú Orco irodaházat. Az építkezésből egyelőre nem lett semmi.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.