galéria megtekintése

Tájépítészeti díjeső

0 komment


Szalai Anna

A finom részletekre fogékony, csendes profizmussal dolgozó Geum Műterem nyerte el az idén az Év Tájépítésze díjat. 

Mintegy 150 fős közönség előtt ünnepelte kedden a magyar tájépítész szakma saját kiválóságait a FUGA Budapesti Építészeti Központban a Tájépítészet Hónapja rendezvénysorozat keretében. Az idén ötödik alkalommal megrendezett díjátadó gálán a 18 jelöltből döntőbe került Dobos Sára (Élettér Bt), a Gardenworks csapata (Kuhn András és Tarcsányi Judit), a Geum Műterem (Csontos Csenge †, Gyüre Borbála, Lád Gergely), Szabadics Anita (Forster Központ) és Wallner Krisztina (Tilia Bt) mérkőzött meg egymással.

Díjazták a Zeneakadémia előtti tér rendbe tételét
Fotó: evtajepitesze.hu

Az ÉV TÁJÉPÍTÉSZE DÍJÉRT versengő öt finalistát Götz Eszter (szabadúszó újságíró), Pásztor Erika Katalina (az epiteszforum.hu főszerkesztője), Ránki Júlia (rádiós szerkesztő-műsorvezető, Tilos Rádió), Szalai Anna (a Népszabadság újságírója) és Zsuppán András (a Heti Válasz szakújságírója) méltatta a szakmai zsűri, valamint az érdeklődő közönség előtt.

 

Az elnöki különdíjat a 22 év után Magyarországról távozó Kristin Faurest kapta kiemelkedő szakmai közéleti munkájáért.

A szakmai zsűri hosszas vita és többkörös szavazás után a GEUM pályázatát értékelte a legmagasabbra, és nekik ítélték az 1 000 000 forint pénzjutalommal járó rangos szakmai díjat. A GEUM munkái éppen a visszafogottságukkal, minimalizmusukkal, tolakodásmentességükkel nyerték el a szakmai zsűri tetszését. Olyan alkotók, akik nem tolják előtérbe magukat, mégis csendes profizmussal teljesítenek. A munkáik végeredménye valamiféle letisztult természetesség, olyan szerethető helyek, amelyek olyanok, mintha mindig is ott lettek volna, mindenféle beavatkozás nélkül. A soproni várkerület vagy a Mátraverebély-Szentkúti kegyhely megújítása, a Zeneakadémia előtti városi tér meggyógyítása, a Körtéri gomba belső „kertjének" sebkötözése fűződik a nevükhöz. Götz Eszter laudálásában azt mondta róluk: „Lággyá varázsolják a városszövet durvább, keményebb éleit, kellemes és egyszerű, mégis sugárzóan szép részleteket visznek a terekbe. Tereket gyógyítanak."

A győztes csapat
Fotó: evtajepitesze.hu

Az ÉV JUNIOR TÁJÉPÍTÉPÍTÉSZE DÍJ 2016-ban végül a zsűri döntése alapján nem került kiosztásra, de a zsűri kiemelt különdíjában részesült Reith Anita. A feladat az idén a Budapest, XIV. Kerület Pillangó parkra kiírt ötletpályázatvolt, amelyet a helyi önkormányzat részvételi tervezéssel kíván megújítani a közeljövőben. A díjat a harmadik díjalapító Semmelrock Stein+Design Kft képviseletében Barcza Renáta, a cég marketing vezetője adta át. A juniorok pályázatai közül mind a XIV. Kerületi önkormányzat, mind pedig a MÖFÖSZ különdíjat adott Nagy Dorinának pályamunkája elismeréseként.

Fotó: evtajepitesze.hu

Az epiteszforum.hu-n és a tajepiteszek.hu szakmai portálokon lebonyolított közönségszavazást végül Dobos Sára nyerte óriási fölénnyel, akinek nevéhez többek között a Füzérradványi Károlyi Kastély parkjának megújítása és a Lillafüredi függőkertek megújítása kötődnek. Az idén negyedik alkalommal átadott vándordíjjá formálódó Tájműves Különdíjat a tavalyi díjazott Szakács Barnabás adta át a Forster Központ történeti kertek megújításában elhivatott hívének, Szabadics Anitának. A Mixtura különdíjában részesült Wallner Krisztina tájépítész, aki többek között a balatonfüredi sétányok rendezésével írta be magát a hazai szakmatörténetbe.

Az ÉV JUNIOR TÁJÉPÍTÉSZE kategóriában a XIV. kerület különdíját Karácsony Gergely polgármestertől Nagy Dorina vehette át, aki később a MÖFÖSZ különdíját is besöpörhette.

Az ÉV TÁJÉPÍTÉSZE DÍJ jelöltjeinek munkái, valamint a négy junior pályázó Pillangó parkra készült ötletpályázati anyaga egy hétig megtekinthető a FUGA Budapesti Építészeti Központban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.