galéria megtekintése

Döntsön a nép

11 komment


Hargitai Miklós

Nem lehet Magyarországon népszavazást tartani erről a kérdésről: „Egyetért-e ön azzal, hogy az Országgyűlés határozatban hívja fel a Kormányt a Magyarország Kormánya és az Oroszországi Föderáció Kormánya közötti nukleáris energia békés célú felhasználása terén folytatandó együttműködésről szóló Egyezmény megszüntetésének kezdeményezésére?" Nem lehet, mert nemzetközi szerződésbe ütközik.

Viszont minden további nélkül voksoltatható a nép arról, hogy „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?" Ez nem érint nemzetközi szerződésből fakadó kötelezettséget – így döntött a Nemzeti Választási Bizottság, amikor elkaszálta Jávor Benedek paksi népszavazását, de zöld utat adott az Orbán-féle kvótareferendumnak.

Az EU a nemzetállami és az uniós hatáskörök megosztását általános érvényűen az alapszerződésekben szabályozza, amelyek az alkotmány definíciója szerint nemzetközi szerződések. Más eset nincs: nemzetközi szerződés nélkül nincs kötelező kvóta, hiszen ha a kötelezettség nem vezethető le az eddigi uniós szerződésrendszerből, akkor kikényszeríthetetlen, szankcionálhatatlan, magyarul nem is létezik. A kvótanépszavazás tehát mindenképpen nemzetközi szerződéses kötelezettséget érint, ellenben az 1966-ban kötött szovjet–magyar atompaktum meghosszabbításának érvényességéről könnyű lenne jogvitát kezdeményezni egy olyan országban, amelynek alkotmánya kimondja: Magyarország önrendelkezése 1945 és 1990 között szünetelt (tehát az érintett időszakban kötött szerződéseink aligha lehettek egy szuverén állam által aláírt kontraktusok).

 

Mindegy, a Nemzeti Választási Bizottság tagjainak nem csak emiatt lesznek majd nehéz perceik a végső mérleg elkészítésekor, a Jávor kontra Orbán meccsben pedig amúgy is a Kúria mondja ki a döntő szót. Azt viszont már most, 2016 áprilisában érdemes rögzíteni: létezik nálunk egy nemzetinek nevezett, elvileg a demokratikus akaratnyilvánítás tisztasága fölött őrködő szervezet, amelynek tagjai szerint egy, a saját szövege alapján is felbontható szerződés fölmondásának kezdeményezése nemzetközi szerződéses kötelezettségbe ütközik, azaz nem lehet népszavazás tárgya; továbbá az ország történetének legnagyobb beruházása nem tartozik a szuverenitás forrására (azaz a népre), ellenben nagyjából 1200, Nyugat-Európából visszaküldött menekült befogadása olyan nemzeti sorskérdés, amelyről személyesen a magyar nemzetnek kell határoznia, bármit is írnak (vagy nem írnak) az idevágó jogkörökről az uniós szerződések.

Amúgy a fentebb hivatkozott alkotmány szerint „népuralom csak ott van, ahol az állam szolgálja polgárait, ügyeiket méltányosan, visszaélés és részrehajlás nélkül intézi". Gyönyörű gondolat, érdemes lenne olykor azoknak is fölidézni, akik épp a népszuverenitás korlátozásán ügyködnek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.