galéria megtekintése

Számos egyszámos

0 komment


Hegyi Iván

A következő hetekben „egyszámos csodákat" idézünk fel sorozatunkban. Olyan előadókról lesz szó, akik egyetlen szerzeménnyel hódítottak, több sikerük nem akadt, ám az az egyke túlnőtt önmagán, sőt máig hat.

Teddy Bears
Teddy Bears

Erősen kezdünk... A To Know Him Is to Love Him az Egyesült Államokban első, az Egyesült Királyságban második volt 1958-ban, míg előadója, a Los Angeles-i Teddy ­Bears együttes mindössze egy évet töltött a színpadon. A nevével Elvis Presley dalát idéző banda a kivételes slágeren kívül Phil Spectorról, a későbbi legendás szerző-producerről vált híressé; a szóban forgó számot is az akkor mindössze tizennyolc esztendős művész komponálta, a címsort az édesapja sírkövéről vette. A nótát utóbb feldolgozta Peter & Gordon, Nancy Sinatra, valamint a country három nagyasszonya, Emmylou Harris, Dolly Parton, Linda Ronstadt (közösen). A Beatles szintén rögzítette a szerzeményt, ám az 1963-as felvétel csak 1994-ben látott napvilágot a Live at the BBC című dupla CD-n.

 

A Chanson d'amournak csupán 1977-ig kellett várnia az újrafelfedezésre, akkor viszont annál is nagyobbat szólt, mint 1958-ban. Pedig annak idején a legkedveltebb wurlitzerlemezek közé tartozott Art és Dotty Todd, a night-clubokban fellépő házaspár előadásában. A New York-i Manhattan Transfer a brit lista első helyére katapultálta az amerikai lajstrom hajdani hatodik helyezettjét. Talán az ismételt siker is szerepet játszott abban, hogy Art harminc esztendővel túlélte a feldolgozást, és 93 évesen távozott közülünk (Dotty nyolcvanhét volt, amikor végleg elbúcsúzott).

Dotty és Art Todd
Dotty és Art Todd

Bobby Day 1990-ben, hatvanéves korában hunyt el, nótái azonban annak ellenére is fennmaradtak, hogy a szerző-énekest nem sokan ismerik. A Rockin' Robin 1959-ben és 1972-ben egy­aránt a második helyig jutott Amerikában, másodszorra azonban már Mi­chael Jackson tolmácsolásában. A texasi muzsikus további nagy sikert ért el az 1965 karácsonyán amerikai listavezető Over and Overrel. Hogy akkor miért tartják őt egyszámosnak? Mert az utóbbi dalt a Dave Clark ­Five nyomta, szerzőként pedig Robert ­James ­Byrdöt tüntette fel. Ez volt Day eredeti neve, de még a művésznevéről sem sokan hallottak, nemhogy az igaziról...

A zongorista Frankie Ford a saját nevén szerepelt, és énekelte el 1959-ben a Sea Cruise-t, a máig a leg­gyakrabban játszott rock and roll-nóták egyikét. A számot minősíti, hogy a dalt feldolgozta – többek között – a Beach Boys, Dion, John Fogerty, Glenn Frey, a Herman's Hermits, Cliff Richard, Shakin' Stevens, a Showaddywaddy, a Status Quo. Ha nekik megfelelt... A múlt év szeptemberében elhunyt Ford azonban nem tudta megismételni egyszeri sikerét, de az „egykével" sem keresett keveset, mert betársult egy louisianai lemezkiadóba. A korabeli riporterek pedig azzal is a köztudatban tartották a Sea Cruise-t, hogy a híres baseballjátékost így aposztrofálták: ­José „Won't you let me take you on a sea" Cruz...

A sporttal Joe Meek is összekapcsolható, hiszen az elektronikus hangzás tekintetében úttörőnek tekinthető szerző-producer néhány száz méternyire lakott az Arsenal futballcsapatának mai otthonától, az Emirates stadiontól. A Holloway Road borzasztó hely volt, mert az akkor harminchét esztendős Meek 1967 februárjában megölte ott előbb a házvezetőnőjét, majd önmagát. Öt évvel korábban azonban megalkotta kisebb zenei forradalmat kiváltó számát, az instrumentális Telstart, amelyet együttese, a Tornados vett lemezre 1962-ben. A dal úgy szárnyalt a szigetországi lista tetejére, ahogyan a műhold emelkedik fel...

Frankie Ford
Frankie Ford

Egy esztendővel később japán énekes vezette az amerikai Billboard magazin rangsorát, amelynek élén először jelent meg ázsiai előadó. A pionírt, akivel szintén szörnyűség történt – 1985-ben repülőszerencsétlenség áldozata lett –, eredetileg Hisasi Osimának, művésznevén Kyu Sakamotónak hívták. (Úgy látszik, nem volt mindegy.) A 13 millió példányban elkelt kislemezen pedig ezt a címet lehetett olvasni: Sukiyaki. Idehaza Toldy Mária ekképpen énekelte a dalt: „Mi az a Sukiyaki, mondja meg ezt valaki..."

Az egyszámosokkal, úgy tetszik, mindenütt baj van: az eredetileg ausztrál, de 1953 óta Angliában élő Rolf Harrist fél évszázaddal az után, hogy világsikerre vitte a Tie Me Kangaroo Down Sport című slágert, tizenkétrendbeli nemi erőszak és kiskorúak megrontása miatt öt év, kilenc hónapra ítélték. Ma nyolcvanhat esztendős, és még a börtönben ül... Van ideje hallgatni az eső ritmusát. Arról 1963-ban a Cascades együttes énekelt, s bár a San Diegó-i bandának több nagy dobása nem volt, a Rhythm of the Rain több mint nyolcvan országban került a listára. Egy felmérés szerint ez volt a kilencedik legtöbbet játszott szám a huszadik században.

A huszonegyedikben is tolják még rendesen...

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.