galéria megtekintése

Sorban állnak és tízezreket fizetnek egy könyvért

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 28. számában
jelent meg.


Csepelyi Adrienn
Népszabadság

Tizenkilencezer forintért árulják Robert Merle Pallos és szerelem című könyvét egy aukciós oldalon. Nem antik darab – de akkor miért ilyen drága? Ha hiánycikk, miért nem nyomják újra? A könyvpiac fehér foltjai után kutattunk.

Sajnos esélytelen. Többnyire ez volt a válasz, akármelyik antikváriumban érdeklődtem a Pallos és szerelem című kötet felől. Robert Merle Francia história című sorozatának utolsó darabja hiánycikk. Míg a kultikus sorozat többi részét többször is újranyomták, a tizenharmadikból jóval kevesebb példány létezik, a gyűjtők ölre mennek érte – tudom meg az egyik legnagyobb fővárosi antikvárium munkatársától. A Vaterán jelenleg 7500 forint a legolcsóbb kötet, az első kiadásút 19 000 forintért kínálják.

A mintegy 600 ezer felhasználóval működő Antikvarium.hu vezetője, Chovanecz Balázs szerint minden időszaknak megvannak a maga hiánykönyvei. A rendszerváltás előtt Márai Sándor és Wass Albert könyveiért folyt közelharc, manapság ezekből már Dunát lehet rekeszteni.

A rendszerváltás sztárja Szepes Mária volt. Később Lőrincz L. László köteteit keresték legjobban az antikváriumokban, néhány esztendeje pedig James Redfield A mennyei prófécia sorozatának egyes köteteit vették 25 ezer forintos áron. Ottlik Géza Kalandos hajózás a bridzs ismeretlen vizein című alapműve is mindig hiánycikk, az antikváriumi várólisták élén áll.

 

A Merle-sorozat utolsó kötetére vágyakozóknak jó hírünk van, kérdésünkre az alábbi választ kaptuk a kiadótól: „Az Európa Könyvkiadó rendszeres újrakiadással tartja piacon Robert Merle sorozatát: legutóbb 2011-ben, előtte pedig 2005-ben jelent meg mind a tizenhárom kötet. A kiadó jövő évi tervei között szerepel az utánnyomás.”

Robert Merle, Ottlik Géza, James Redfield, Lőrincz L. László – valaki mindig várólistás
Robert Merle, Ottlik Géza, James Redfield, Lőrincz L. László – valaki mindig várólistás
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Ám nem tökéletes az információáramlás. Bödő Anita, a kiadó marketingvezetője azt mondja: „Néhányan érdeklődtek a Pallos és szerelem című kötet iránt, de nem mutatkozott olyan erős és határozott igény sem a vásárlók, sem a boltok részéről, amely eddig sürgette volna a sorozat újbóli kiadását. A nyilvántartás szerint csak márciustól nem kapható.”

Hogy akkor miért nem találták az olvasók? Talán kisebb könyvesboltok polcán, raktárában porosodtak, amíg néhány szerencsés gyűjtő le nem csapott rájuk. A könyvesbolthálózatok online rendszerükben néhány kattintással kiderítik, hol van még az adott könyvből, a kisebb, önálló könyvesboltok készletét azonban központilag senki sem követi nyomon. A legtöbben nem kérdezik meg a kiadót, csupán feliratkoznak az antikváriumok várólistájára, és reménykednek.

És itt a rendszer legnagyobb hiányossága: noha az Antikvarium.hu pontosan tudja, mely könyv mennyire keresett, mindeddig egyetlen kiadó sem kért információt a cégtől, hogy a várólisták hossza alapján mérlegelje a könyveik esetleges újrakiadását. Bár az Antikvarium.hunak közvetlenül nem áll érdekében az újranyomás, a régóta hiába keresett könyvek esetében mégis szívesen segítene a kiadóknak. Az újrakiadással a használtkönyv-piacra is újabb kötetek kerülnek, ami fellendíti a könyvmozgást.

Chovanecz szerint az újrakiadás sem mindig jelent megoldást. „Azért keresik ennyien Merlétől ezt a konkrét kötetet, mert a sorozat többi része ott áll a polcon. Az új kiadáshoz nyilván új kötés, új dizájn társul majd, ami viszont nem illik bele a sorba – így az a gyűjtő, aki nem szeretné újra megvásárolni az egész sorozatot, ismét csak a várólistákban bízhat.” Aki pedig karácsonyra lepne meg valakit egy első kiadású Pallos és szerelemmel, annak ott vannak az aukciósoldalak.

Újranyomás a csereoldaltól

Megoldás lehet a várólisták elkerülésére az egyedi újranyomás is.

A nemrég gazdát cserélt, 33 ezer felhasználóval működő Rukkola könyvcsereoldal meglátta a piaci rést. Új szolgáltatásával januártól jelentősen lerövidítheti a ritka, túlkeresett könyvekre való várakozást. Az új tulajdonos, a Publio kiadó partnereivel együttműködve lehetővé válik a már nem értékesített könyvek egyedi újranyomtatása, így bárki napokon belül beszerezheti a régóta áhított könyvet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.