galéria megtekintése

Sokszor ingyen szól a zene

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 09. számában
jelent meg.


Trencsényi Zoltán
Népszabadság

Kevesen jutnak milliós összegekhez jogdíjakból, a zeneszerzők, szövegírók többsége csak néhány ezer forintot kap az után, hogy különféle helyeken eljátsszák az általa szerzett műveket. Som Lajos méltatlanul kevésnek érzi az összeget.

Nemrégiben zenésztársaival ünnepelte 67. születésnapját Som Lajos, a Piramis együttes alapítója, egykori basszusgitárosa és az együttes jó néhány slágerének szövegírója. Teljesen vagy részben az ő szövegleleménye például a Becsület vagy a Ha volna két életem című dal. Egy ideje a Dózsa György úti idősek otthonában lakik, a közelmúltban újságoknak mesélt arról, hogy 47 ezer forintos nyugdíjából él. Azt mondta lapunknak, hogy bár életének egy szakaszában meglehetősen pénz- és egészségherdáló életet élt, úgy gondolja, a zenekar tagjainak nélküle nem illene használniuk a Piramis nevet. Azt is furcsállja, hogy a szerzeményei után ritkán és mindössze néhány ezer forintos jogdíjakat kap.

Som Lajos a 2006-os Piramis-bulin
Som Lajos a 2006-os Piramis-bulin
Illyés Tibor / MTI

Tóth Péter Benjamin, a szerzői jogdíjakkal foglalkozó Artisjus stratégiai és kommunikációs igazgatója szerint olykor akadnak szerzői panaszok, egy részük jogos is lehet. Általában csak annyi történik, hogy a szerző nem jelentette be lakcímének (vagy egyéb fontos adatainak) változását. Más eset, ha azt állítja, hogy valaki koncerten játszotta a szerzeményét, mégsem kapott érte jogdíjat. Ezt az állítást bizonyítani kell. Hozzáteszi azt is: az audio-ujjlenyomat technológiája alapján működő számítógépes zenefelismerő programok és a zeneszolgáltatók által összeállított listák segítik az Artisjus munkáját, így évről évre több művet tudnak bevonni a jogdíjfelosztás folyamatába.

 

Igaz, ez nem oldja meg az élő előadásokon játszott szerzemények utáni jogdíjfizetés kérdését. Ebben a kategóriában a fellépő zenekar számít első számú adatforrásnak. Így is évente 12 ezer fellépés jogdíjait szedik be, osztják fel, és a szerzők ma már az Artisjus online felületén is utánanézhetnek, művüket hányan, hányszor használták fel. Ezt az adatot összevethetik azzal, hogy hányszor és mennyi jogdíjat kaptak.

Az Artisjus több mint tízezer belföldi szerzőnek 37 ezer mű után fizet jogdíjat. Huszonnégyen vannak, akiknek jogdíjakból havonta több mint egymillió forint jut, 66-an, akik fél- és egymillió között keresnek. Húsz- és ötvenezer forint közötti havi bevétele 829 ügyfelüknek van.

Tóth Péter Benjamin szerint annál nagyobb jogdíjat kap egy szerző, minél nagyobb hozzáadott értéket termelnek művei a színházak látogatottságát, a televíziós műsorok nézettségét, a rádiócsatornák hallgatottságát, az üzletek, éttermek vagy kávézók forgalmát tekintve. Az utóbbiak jelentősége nőtt az elmúlt években. Az Artisjus 2013-as felmérése szerint az emberek túlnyomó többségét nem zavarja, ha egy helyen zene szól (csak három százalékuk panaszkodott rá). A válaszadók 70 százaléka nem váltana zene nélküli vendéglátóhelyre akkor sem, ha olcsóbb volna. Az Artisjus vezetői ennek ellenére néhány napja nyilvánosságra hozták, hogy 2015-ben a zenét szolgáltató vendéglátóüzleteknek 19 és fél százalékkal kevesebb jogdíjat kell fizetniük.

Jelenleg egyébként az évi 25 milliós bevételű helyi kereskedelmi rádió havonta 83 ezer forintnyi jogdíjat fizet, egy százfős győri étterem 15 és fél ezer forintot, egy kis fővárosi fodrászat havi háromezret.

Hogy Som Lajos esetében miképpen rendeződnek az általa említett jogdíjproblémák, azt nem tudjuk, de az talán az ő esetében is biztató lehet, hogy a szerzői jogokat kezelő Artisjus rászorultság esetén a jogdíjak három százalékát szociális célokra szétoszthatja, illetve van saját nyugdíjpénztára is, ahová be lehet lépni.

Som amúgy nyugodt embernek tűnik, azt mondja, nem unatkozik az öregek otthonában. Miközben szándékában áll a Piramis együttes maradékával perre vinni a névhasználat jogát, lépéseket tenni a szerinte elmaradt jogdíjai ügyében, könyveket, dalszövegeket ír, és azt tervezi, hogy színpadra lép új zenekarával, a Storm együttessel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.