galéria megtekintése

Shakespeare, a ravaszdi

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 28. számában
jelent meg.

R. Hahn Veronika
Népszabadság

William Shakespeare gesztust tett a rá emlékezőknek: április 23-án született és halt meg. Stratford-upon-Avonben csaknem kétszáz éve minden esztendőben megünneplik az évfordulót. Idén a rendezvények mellett a jubileumi, 2016-os előkészületeket is bemutatták.

Az egyik legszebb angol kisváros, Stratford-upon-Avon igazán nem hálátlan William Shakespeare iránt, aki a XVI. század végén, a XVII. század elején a világ kulturális térképére helyezte. A bárd születésének és halálának napja, 1564-ben, illetve 1616-ban egyaránt április 23-a. 1824-re nyúlik vissza az a hagyomány, hogy az évfordulót követő első hétvégén nagyszabású lovas kocsis felvonulás keresi fel a bölcsőtől a koporsóig terjedő utat.

Ahogy a neves, a magyar költészet iránt is fogékony brit színésznő, Janet Suzman, a Shakespeare Ünnepségek Baráti Körének egyik támogató tagja fogalmazott, „úgy tűnik, olyan világos, mint a nap, hogy a világ egyik leghíresebb költőjének születésnapjáról a végítélet napjáig meg kell emlékezni. Ez egyike azoknak az igazán ritka országos eseményeknek, amelyekkel kapcsolatban senki sem tesz kellemetlen megjegyzéseket.”

 
„Ez aztán tud, ez a Sekszpír Viliam!” (részlet Cseh Tamás–Bereményi Géza: Dal a ravaszdi Shakespeare Williamről című szerzeményéből)
„Ez aztán tud, ez a Sekszpír Viliam!” (részlet Cseh Tamás–Bereményi Géza: Dal a ravaszdi Shakespeare Williamről című szerzeményéből)
Suzanne Plunkett / Reuters

A 451. születésnapon a felvonulás a Shakespeare’s Birthplace emlékház-múzeumnál kezdődött és a Holy Trinity Churchnél fejeződött be. A Royal Shakespeare Companytől néhány lépésre található templom nem pusztán a drámaíró és legközelebbi családtagjai szerény nyughelye, hanem minden valószínűség szerint 1582 novemberében itt zajlott a házasságkötési ceremónia Anne Hathaway-vel. A prózai és zenés eseményekkel tarkított napra az idén másodszor hatalmas, az 1415-ös azincourti csatát felidéző születésnapi torta is készült.

A bárd emlékének ápolását koordináló Shakespeare Birthplace Trust bemutatta Stratford-upon-Avonnek azokat az új létesítményeit, melyek átadásával a város a drámaíró halálának jövő évi kerek jubileumát ünnepli meg. A legfontosabb vívmány a New Place, Shakespeare egykori otthonának látogathatóvá tétele. Az 1759-ben akkori tulajdonosa, Francis Gastrell tiszteletes által lebontott – nem bírta már a lelkes „zarándokokkal”, bámészkodókkal járó zűrzavart – egykori családi otthon a halálát megelőző 19 éven át volt Shakespeare birtokában. Ez alatt az idő alatt 26 színmű került ki tolla alól, de ezek az évek családi és üzleti szempontból is fénykorának számítanak. A New Place régészeti feltárása és megnyitása a nagyközönség előtt azért jelentős lépés, mert az eddigi emlékhely, melynek érdemi részei a föld alatt voltak, nem volt képes azt a benyomást kelteni a látogatókban, hogy a nemzeti örökség „koronaékszeréről” van szó.

Az érdeklődők már a bejárati kaputól Shakespeare lábnyomait követhetik, majd a birtokhoz tartozó két restaurált kertben, a Knot és a Great Gardenben szívhatják magukba a kor hangulatát. Ha nem is ezen a helyen, hanem a szomszédos Nash House-ben, ahol valaha Elizabeth, Shakespeare unokája élt vagyonos férjével, Thomas Nashsel, új kiállítási központ készül olyan ritka műkincsek bemutatásával, melyek a költő életvitelét elevenítik fel.

Megmutatták azt a ma is kiválóan teljesítő tanintézetet, a VI. Edward Király Középiskolát, melynek padjait egykor Shakespeare koptatta. Az iskolában, a társasági élet és a helyi kormányzás központjában ismerkedett meg Shakespeare a professzionális színház fogalmával. A gimnázium a szerencsejátékokból származó haszonból elkülönített nemzeti örökségi alap, a Heritage Fund támogatásából reméli felújítani az épület részét képező egykori Guildhall városháza tetőszerkezetét és világítását. A rekonstrukciót követően a látogatók ugyanazokon a lépcsőkön mászhatnak fel a tantermekbe, mint az irodalmi géniusz, majd rövid latin nyelvtan- és drámaórán vehetnek részt.

Nem lenne teljes a jubileum a Royal Shakespeare Company részvétele nélkül. A város három Shakespeare-teátruma közül a legidősebben, az 1879-ben a Shakespeare Memorial Theatre részeként átadott Swanban új kiállítótér nyílik, benne a teátrum történelmébe, a színházcsinálás titkaiba bepillantást nyújtó jelmezekkel, kellékekkel, fotókkal. 2006-os bezárását követően végre ismét működik majd az RSC ikonikus stúdiója, a The Other Place, a kísérleti produkciók színhelye, ahol a pályafutásukat a Shakespeare Színházban kezdett sztárok közül Judi Dench, Ian McKellen és Helen Mirren is fellépett.

Az ünnepi év egyik szenzációja a Lear király új produkciója lesz az RSC művészeti vezetője, Gregory Doran rendezésében, a címszerepben Antony Sherrel. Eredeti ötletként a szigetország minden régiójában színpadra tűzik a Szentivánéji álmot, Zuboly és a kézművesek szerepében helyi amatőr színészekkel. A vidéki turnét követően az előadás, benne a műkedvelőkkel, a világ egyik legikonikusabb színpadán, a Royal Shakespeare Companyén is látható lesz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.