galéria megtekintése

A politikai plakátok mélysége: Rövid út a temetőig

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 20. számában
jelent meg.


Bárkay Tamás
Népszabadság

Még kevesebb a figyelemre méltó választási plakát, mint eddig, pár száz hiányzó vesszőre, egy remek körforgó villantóra, egy lila-fehér nyakkendőre és egy toi-toi vécére azonban nem tudtunk nem felfigyelni.

A gondos megfigyelő látja: a kertész még munkálkodott a kép készítésekor
A gondos megfigyelő látja: a kertész még munkálkodott a kép készítésekor
Móricz-Sabján Simon

A vizuális kampány pillanatnyilag meglehetősen egysíkú és vékonyka. A függőleges felületeket a narancssárga stráfokkal díszített égboltba olvadó, ünneplőbe bújtatott, mosolygó, avagy mosolyogni igyekvő bácsik és (kisebbrészt) nénik töltik ki, vagyis továbbra sincs nyoma semmiféle invenciónak – rögzítettem a soros plakátvizsgálat során. Pár delikát darab azért mindig akad – rögzítettem nem kevésbé.

Itt vannak például a Kocsis Máté (VIII. ker.) és a Vattamány Zsolt (VII. ker.) polgármester portréjával ékesített produkciók, amelyek úgyszintén dögunalmasak volnának az elképzelhető összes szempontból, hacsak: nem volna mindkét sorozaton egy jó tökös helyesírási hiba, tudniillik, ha a lehengerlően ötletes „Csak így tovább, Józsefváros!”, illetve a „Folytassuk, Erzsébetváros” szlogenekből nem hagyták volna ki a vesszőt a tervezők, és a nyomdában sem mondták azt, hogy kedves tervezők, ki tetszettek hagyni ám a vesszőt.

 

Mindehhez jön még, hogy Vattamány polgármestert, tippem sincs, miért, egyszerűen képtelenek voltak rávenni egy, ha nem is őszinte, de legalább némileg megnyerő mosolyra, ami amúgy alapkellék volna. A kerületvezető olyan benyomást kelt, mintha a fényképezkedés előtt lenyelt volna valami nagyon gusztustalant, amit aztán már nem tudott kiköpni.

Egy vessző kellene a „Csak így tovább” után
Egy vessző kellene a „Csak így tovább” után
Móricz-Sabján Simon

Bezzeg a demokratikus ellenzék logóival felcsicsázott erzsébetvárosi képviselőjelölt, Farkas Ferenc! Ily lakodalmi hangulatot plakáton nagyon rég láttunk, az ember szinte szeretne együtt nevetni a politikussal, habár ennyire tágas mosolyt általában valamivel újszerűbb fogazat esetében szoktak bátorkodni.

Megjegyezném még, hogy a jelmondat ez esetben úgy hangzik, hogy „Nekünk a VII. az első”, amelyben van némi spiritusz, abban viszont kevesebb, hogy a helyi ellenzéki jelöltek háta mögött ehhez képest egy pont annyira elmosódott városrészlet látszik, amelyik bármely más belkerületre igaz lehet, ha akarom, ha nem, tehát semmi értelme.

Jó hír viszont, hogy Terézváros fideszes jelöltjei már megkapták a szövegüket megillető vesszőt. Hassay Zsófia újrainduló polgármester is, aki borzasztó üde látványt nyújt – mostanában az összes látott aspiráns közül a legüdébbet –, a Meg Ryan-esre hangolt fruskafrizurájával, valamint a 4-es méretű, hármas horgától és forgókapcsától megfosztott körforgó villantókat idéző, ezért rendkívül mutatós fülbevalójával.

Elragadó, csakúgy, mint az újpesti polgármesteri széket megőrizni szándékozó Wintermantel Zsoltnak készített kompozíció. Sokkal inkább az UTE-lilával, mintsem a Fidesz-narancssárgával igyekszik rabul ejteni a lokális szíveket. Még a nyakkendője is lila-fehér – kicsit sok a jóból –, mindenesetre gratulálok a plakát felelős kiadójának, Bartók Bélának.

Jobbikos plakát Budapest-álommal
Jobbikos plakát Budapest-álommal
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Figyelemre méltó a jobbikos főpolgármester-jelöltnek, a roppant elszántnak látszó Staudt Gábornak szentelt plakát is, amelynek hátterében egy stilizált Budapest látható. Ebből kiderül, hogy a párt olyan várost szeretne, ahol minden templomon minimum egy magyar trikolór lengedez, továbbá olyat, ahol egy nemzetiszínű gyaloghíd fut a Duna fölött, de nem ér el a túlpartig, valamint hogy a hídon járó családokban felcseperedő kisfiúk piros-fehér-zöld zászlócskákkal járnak-kelnek, bármikor.

Részlet Bús Balázs fent látható plakátjából a toi-toi vécével és a térkövező melóssal
Részlet Bús Balázs fent látható plakátjából a toi-toi vécével és a térkövező melóssal

Megszemléltem a Kunhalmi Ágnes mellé montírozott szocialista óbudai országgyűlési képviselő, dr. Kiss László ígéreteit, amelyek közül – idősödő helyi lakosként – „Az 1-es villamos meghosszabbítása az óbudai temetőig” kezdetű és végű ajánlat hatolt legmélyebben a szívembe, valamint Bús Balázs (Fidesz) polgármester óriásposzterét, amely különösen mély nyomot hagyott bennem, egyrészt, mert grafikai és tipográfiai szempontból egészen jó, másrészt pedig azért, mert egy olyan képet mellékeltek a figura mellé, amely úgy mutatja az átszabott Kolosy teret, hogy még nincs teljesen készen, még látható egy térkövező melós, a toi-toi vécé, meg az Új Széchenyi-terves tabló.

Gondolom: nehogy azt higgyük, hogy az egy éve átadott közterületet nem a nyolc éve regnáló polgármesternek köszönhetjük.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.