galéria megtekintése

Ránézni is fájdalmas Cipő fapapucsára

2 komment


Bárkay Tamás

Erre a pár fapapucsra már ránézni is fájdalmas, nem tűnik sokkal kényelmesebb viseletnek, mint mondjuk két méretazonos virágcserép. Egészen eddig azt gondoltam, hogy az ilyet csak szögre akasztva, egy szép kirándulás emlékeként őrzi, akinek van, de már nem: amint az képünkön is kiválóan látható, a lábbeli nagyon is hordva volt, előfordult, hogy gazdája hetekig le se rúgta, sőt még pingpongozott is benne. Úgy hívták, hogy Cipő, nem olyan régen gyászoltuk meg.

Veres Viktor

A műtárgyat Amszterdamban vette Cipő, azaz Bódi László, a Republic együttes maga. Nem volt nagy utazó különben, sőt direkt hideglelést kapott, ha repülőre kellett ülnie, mert úgy tartotta, hogy a repülés árt az egészségnek. Nem is nagyon forszírozta tehát, Hollandián kívül mindössze háromszor járt a távolabbi külföldön, egyszer Olaszországban, egyszer Angliában, egyszer pedig Görögországban, ahová állítólag leginkább azért ment el, hogy egy hegy fokára kitűzze a Republic piros-fekete halas lobogóját (kitűzte). De Hollandiát kifejezetten szerette, kötődésének emlékét szólólemez is őrzi, ez az az 1995-ös Amsterdam (Cipő és a lány).

 

Az énekes-zeneszerző dalszövegíró 1965-ben született Ungváron. Családja egy év múlva átköltözött Kisvárdára, ahol Cipő az általános iskola mellett a helyi zeneiskolát is kitartóan látogatta, zongorázni tanult. A kor főszabálya szerint első zenekarát még az elemiben hozta létre, az együttes a Favorion nevet kapta, tekintve, hogy zenésztársa szüleinek egy Favorit tévéjük volt otthon, nekik meg egy Orion, nem is kell ennél erősebb motívum. Egy év múlva, a gimnáziumban a Cipőfűző című formációban folytatta – innen jött a művészneve. Ez idő tájt szerette meg mindennél jobban Koncz Zsuzsa, Bródy János és Cseh Tamás művészetét; egy bő évtized múltán mindhármukkal szoros kapcsolatba került, Cseh Tamással testi-lelki jó barát lett, Konczcal és Bródyval rendszeres közös fellépő. Az énekesnőnek még dalt is írt, az Ég és föld között címűt.

A Republic együttes 1990. február 22-én, a Halak jegyében alakult meg, innen jön a már említett zászló. Két lemezt készítettek a Hungarotonnal, de arra jutottak, hogy ez mindenhez képest igen gyenge bolt. Az EMI-hez húzta őket a józan eszük, de a nemzeti vállalattal kötött szerződésük szerint csak egy harmadik lemez után távozhattak jogtisztán, mit lehet ilyenkor tenni?

Beültették a dobosukat a stúdióba, aki addig verte, míg össze nem jött valamiféle anyag, amely viszont csak kazettán jelent meg. Az Üss a kazettára című produkció ma kuriózum, gyűjtők vágyainak tárgya. Cipő 31 lemezt készített a Republickal, ami már csak a puszta szám miatt is páratlan teljesítmény a honi beat-, pop-, rocktörténelemben. A dalok 80 százalékát ő maga írta, ami szintén, ehhez képest már az elején úgy rendezte, hogy hivatalosan minden melódia közös szerzeménynek számítson, a jogdíjakat tehát ötfelé osztották. Nem vadászta a dicsőséget, a számos neki ítélt díjból is csak egyet vett át, a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét.

Cipő 2009-ben kezdte magát rosszul érezni, szívbeteg lett és erősen depressziós. 2013. március 11-én, a Halak jegyében, negyvennyolc évesen hunyt el. A Republic együttes nélküle folytatta, megvan ma is, de a rajongók szerint – amilyen történetmesélőnk, az együttesről szóló 2010-es kötet szerzője, Zoltán János is – ez a csapat már csak egy szomorú árnyék.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.