galéria megtekintése

Pokolbéli végnapok: kényszerből értékesít Faludy özvegye

2 komment


Csordás Lajos

Faludy György kedvenc bögréjét, nadrágszíját, kitüntetéseit és kiadatlan erotikus verseinek köteteit is elárverezik jövő csütörtökön a Pintér Aukciósházban. A bevétel a Faludy György Alapítvány adósságainak rendezését és a Faludy-emlékek együtt maradó részének megmentését szolgálja.

Több mint száz tétel kerül árverésre a kilenc éve elhunyt Faludy György hagyatékából.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Az anyag jelentős hányada kézirat. Egyebek közt kötetenként 300 ezer forintos kikiáltási áron kerül kalapács alá kiadatlan erotikus verseinek öt csomagja a negyvenes évekből, melyek közül négy marokkói barátjához, Amirhoz írt költeményeit tartalmazza.

 

Teleírt jegyzetfüzetek, könyveinek saját kezével javított első kiadásai, és neki ajánlott képzőművészeti alkotások is szerepelnek a tételek közt. A költő utolsó füzete, a Pokolbéli víg napjaim második részének kézirattöredékeivel, félmillió forintról várja a csütörtöki licitet.

Az 1994-ben Göncz Árpádtól átvett Kossuth-díja 1,5 millió, budapesti díszpolgári oklevele 700 ezer forintról indul az árverésen, olyan kisebb személyes tárgyait pedig, mint például nadrágszíját 50 ezer, bordó bögréjét 5 ezer, esernyőjét 10 ezer, kedvenc sakk-készletét pedig 40 ezer forintra árazta be az aukciósház.

Fotó: Domaniczky Tivadar / Népszabadság/archív

Faludy Fanni, a költő özvegye lapunknak úgy fogalmazott, a teljes hagyaték minden részéből egy szelet kerül most árverésre, amelyre azért kényszerült, hogy finanszírozni lehessen a költő emlékét ápoló Faludy György Alapítvány felhalmozott adósságát és további működését.

Lényegében a hagyaték további részének megmentéséért kényszerült e lépésre.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Korábban a IX. kerület biztosított az alapítványnak egy Ferenc téri helyiséget, ahová kávézót és Faludy-emlékszobát terveztek, de a bérleti díjat nem tudták fizetni, s bár volt ígéret rá, hogy azt a ferencvárosi önkormányzat elengedi, mégsem ez történt, 11 millió forintos adósság halmozódott fel.

A főváros által a kilencvenes években biztosított Pozsonyi úti lakás egy része is Faludy-emlékszoba számára volt kijelölve, de ez sem valósult meg, az özvegy sem tudja pontosan milyen okból.

Mint elmondta, a hagyaték gondozására semmilyen állami vagy önkormányzati segítséget nem kap. A kiadói jogok pedig Matyi Dezső tulajdonában vannak: ez vonatkozik a most árverésre kerülő kéziratokra is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.