galéria megtekintése

Kormányellenes beszólásokkal fűszerezték az előadást a Nemzetiben

11 komment


Szemere Katalin

Az álmoskönyvek szerint Orbán Viktor számára nem jó hír, ha a Vidnyánszky Attila nevével fémjelzett MITEM Nemzetközi Színházi Találkozóra elhívják valamelyik külföldi Sirály-előadást. Tavaly a Burgtheater produkciója után osztották ki a magyar kormányt a budapesti Nemzeti Színházban, az idén a Thomas Ostermeier rendezte előadásban a svájci Théâtre Vidy-Lausanne színészei.

Ritkán látható olyan szakmai felvonulás, mint a csütörtöki Csehov-előadáson, a Sirályon a Nemzeti Színházban. A provokatív produkcióiról ismert, idén 48 éves német rendező, Thomas Ostermeier rendezte az előadást a Théâtre Vidy-Lausanne színészeivel. (Ostermeier-előadást nem túl gyakran látni Budapesten, legutóbb a Paraziták rendezése ment az Európai Színházi Unió fesztiválján, 2000 őszén, a hamburgi Schauspielhaus és a berlini Schaubühne koprodukciójában.)

Thomas Ostermeier
Théâtre Vidy-Lausanne

A Sirály megosztotta a közönséget, nemcsak azért, mert majdnem három órán át tartott szünet nélkül. Sokan szerették, másoknak csalódás volt, az elején látható provokatívabb betétek után impulzívabb előadást reméltek, és hiányoltak néhány kihagyott szereplőt a darabból.

 

És hogy mi volt a Magyarországot érintő provokáció? Az előadás elején a Medvegyenkót játszó színész, Cédric Eeckhout tolmácsot kért a színpadra, és improvizálni kezdett. A Mását játszó színésznőnek, Bénédicte Ceruttinek mesélt egy történetet egy Franciaországba bevándorolt, nappal orvosként, este sofőrként dolgozó szír emberről, aki hazament kimenteni idős szüleit, és eladósodott. Amint kimondta a szír szót, Mása lepisszegte, és jelezte: ezt a szót nem szabad kiejteni Magyarországon, utalva a magyar (kormány) menekültellenességére.

Jelenet a Sirály-előadásból
Arno Declair

Eeckhout szóba hozta az 1989-es határnyitást is, amelyet most visszazárnak azzal a céllal, hogy kiszorítsák a menekülteket. Azt is megjegyezte, erről lehetne beszélni előadás után, vagy akár népszavazást is tarthatnak.

Nyina monológjában elhangzik Kertész Imre, Bartók Béla, Lugosi Béla és Sissi neve. (Játékát Arkagyina Törőcsik Mariéhoz hasonlította.)

Majd a magyar miniszterelnök nevét egy másik szereplő szájából halljuk: „Walt Disney vagyok, Mickey egér vagyok, Donald Kacsa vagyok, Donald Trump vagyok, Orbán Viktor vagyok.”

A beszólásokat gyér nevetgéléssel fogadta a közönség.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.