galéria megtekintése

Orbánék végleg bedarálták a magyar művészeti életet

2 komment


Vári György

Bár még a delegálási folyamat sem kezdődött meg, a művészszervezetek a kezdeti széles körű tiltakozás ellenére már tudomásul vették a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) új működési rendjét, amelyben a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) kitüntetett szerepet kap. Valószínűnek tűnik, hogy majdnem mindenki együttműködik majd az új kollégiumi rendszer kialakításában, amely ugyanakkor még nemigen alakul.

Az NKA fő döntéshozó szervének, a Bizottságnak a mandátumát néhány hónappal meghosszabbították ugyan a döntéshozók, de a szakmai kollégiumok tagjainak megbízatása előző év végén lejárt. Az új testületek azonban még nem álltak fel és a delegálási folyamat is nagyon az elején járhat. Erre utal legalábbis az, hogy az általunk megkérdezett művészeti szervezetek egyike sem kapott még felkérést, hogy vegyen részt benne. Az NKA honlapján még az előző kollégiumi tagok névsora szerepel, noha ők is úgy tudják, hogy munkájuk véget ért.

Jó helyen állsz, bekerülsz

A művészeti kollégiumok tagjainak egyharmadát az új rendszerben a minisztérium, ugyanekkora részét a Magyar Művészeti Akadémia, az utolsó harmadot pedig az összes többi művészszervezet együtt delegálhatja. A kollégiu­mok rendszere is átalakul, a számuk 10-ről 17-re emelkedik, mivel minden önálló művészeti ág saját kollégiumot kap. Ez a mozgás éppen ellenkező irányú, mint az egy ciklussal ezelőtti, 2011-es átalakítás, amelynek során összevonásokra törekedtek.

 

A törvénymódosítást nem előzte meg szakmai egyeztetés, ezt az érintett szervezetek közül 18-an nehezményezték egy a Magyar Nemzet birtokába került tiltakozó levélben, úgy látták továbbá, hogy az MMA térnyerését szakmai szempontok nem indokolják. A Magyar Zenei Tanács nevű ernyőszervezet, a négy nagyobb íróegyesület, színházi társaságok és fiatal képzőművészeti csoportok is kifejezték rosszallásukat. Akkoriban többen azt nyilatkozták, ha nem veszik figyelembe az álláspontjukat, további lépésekre készülnek.

Most úgy tűnik, hogy ezek a tervezett lépések elmaradnak.

Bukta Imre: Kislány traktorgumival (A Ferenczy Múzeum az NKA 2,5 milliós támogatásával tudja megvásárolni)
Bukta Imre: Kislány traktorgumival (A Ferenczy Múzeum az NKA 2,5 milliós támogatásával tudja megvásárolni)

Amennyiben megérkezik majd a felkérés, a Szépírók Társasága, a Fiatal Írók Szövetsége és a József Attila Kör vezetői a tagsághoz fordulnak, hogy eldöntsék, részt vegyenek-e az időközben már el is fogadott új törvény szerint működő kulturális alap munkájában, vagy folytatják tovább a tiltakozást. Az írószervezetek vezetőinek értékelése szerint azonban további egységes fellépésre aligha lehet számítani. Egyikük elmesélte, hogy karácsony előtt levelet írt a tiltakozást aláíró többi szervezetnek további egyeztetést kezdeményezve, de semmilyen választ nem kapott.

Megérkezett a levél

"A Nemzeti Kulturális Alap cikkünk megjelenése után arról tájékoztatta lapunkat, hogy az érintett szervezetek immár megkapták az eljárás lefolytatására felkérő leveleket, innentől fogva 25 nap áll a rendelkezésükre, hogy a kollégiumok leendő tagjait kiválasszák".

 

Pénz szinte csak innen jön

A delegálási folyamatban való részvétel visszautasításának gesztusa viszont csak akkor volna értelmezhető, ha a jövőben nem is pályáznának az NKA-hoz. Viszont az írószervezetek költségvetésének jelentős része az NKA-ból származik, az együttműködés felmondásának következménye csak az lehetne, hogy nem tudnák érdemben képviselni tagságuk érdekeit és ezt szerintük a tagok többsége sem látja másként.

Itt az új 3T korszaka

A zenei életben is hasonló a helyzet. A Magyar Zenei Tanács mellett a Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetsége is aláírta a tiltakozást, de a megkérdezésük nélkül átalakított NKA munkájában részt kívánnak venni. A Zenei Tanácsnak majd az elnöksége dönt az ügyben, ha megérkeznek a felkérések.

A színházi világban még egyértelműbb a helyzet. A két nagy színházi társaság közül már eleve csak az egyik, a Magyar Színházi Társaság vett részt a tiltakozó akcióban, de a bojkott lehetőségét ők is egyértelműen elvetették: „Az NKA tisztújítással kapcsolatban azt tudjuk tenni, hogy személyesen próbálunk szakmailag megkérdőjelezhetetlen embereket javasolni a kuratóriumba. Fontos, hogy mindenhol ott legyünk és mindenről tudjunk" – áll a legutóbbi elnökségi ülésről készült emlékeztetőjükben. A tiltakozásban részt vevő Független Előadó-művészeti Szövetség még nem tűzte napirendjére a kérdést, nyitott, hogy mit kívánnak tenni.

A művészeti szervezetek tehát az új körülmények között is készek a közös munkára. Most már csak az NKA-nak kéne elindítania a jelölési folyamatot.

Megtérülő függetlenség

A Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület kivételnek számít. Ők nem hoztak ugyan még hivatalosan döntést, de az elnök, Kozma Eszter úgy látja, érdemes elgondolkodniuk az NKA bojkottján, a hosszú távú függetlenedésen. Nekik évről évre kevesebb pénzük származik ebből a forrásból, és bár a költségvetésük minden évben hiányos, a tagjaik műveiből rendezett karácsonyi vásárból bejövő bevételük kétszer annyi volt, mint az éves NKA-támogatás. Terveik szerint egyre inkább nemzetközi pályázatokból tervezik finanszírozni a működésüket, ugyanakkor szolidárisak azokkal a progresszív képzőművészeti műhelyekkel, amelyek profiljuk miatt ráutaltak az NKA forrásaira, ezért, ha maguk talán nem is pályáznának, a delegálás során megpróbálhatnák érvényre juttatni a szempontjaikat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.