galéria megtekintése

Nonkonform és szexi a görög fenegyerek

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 10. számában
jelent meg.


Vári György
Népszabadság

Janisz Varufakisz rövid miniszteri és médiasztár-pályafutása arra bizonyosan elég volt, hogy nonkonformista politikai divattrendet teremtsen: az európai politikai elit dresszkódja elleni lázadását elszánt politikai ellenfeleinek sajtójában is sokan tartották vonzónak, a konzervatív lapok is példának tekintették.

A külsőségeket mindenki ismeri, aki csak pár percig is odafigyelt a görög adósságválságra: Yamaha motoron közlekedő, magas, szinte kopasz, izmos, középkorú férfi fanyar, magabiztos mosollyal, bőrdzsekiben, szűk, nyitott nyakú ingben, zsebre dugott kézzel, folyton a kamerák kereszttüzében. Hol a Die Hard Bruce Williséhez, hol a Star Trek Spock kapitányához, hol pedig egyszerűen a Terminátorhoz hasonlították.

A „szabálytalan marxista” közgazdászprofesszort diákévei alatt a Black Students Union elnökévé választották, noha nem fekete. Szerinte nem is ez számít, hanem az emancipáció iránti elköteleződés, és az belőle nem hiányzott. Stílusa nyers, egyenes, olykor otromba, és gondosan kerüli még a látszatát is mindenféle diplomáciának. A hitelezők képviselőit, vagyis tárgyalópartnereit tömörítő trojka szerinte „rohadt alapokra felhúzott” testület, a megszorítások „éppannyira hasznosak, mintha a gravitációt akarnánk legyőzni azzal, hogy sűrűn csapkodunk a karjainkkal”, az általa ellenzett gazdaságpolitika erőltetői „a közgazdaságtan történetének legnagyobb idiótáiként fognak örök hírnevet szerezni”.

Janisz Varufakisz még pénzügyminiszterként Athén utcáin motorozik feleségével
Janisz Varufakisz még pénzügyminiszterként Athén utcáin motorozik feleségével
Fotis Plegas G. / MTI/EPA

 

Még minisztersége előtt keresetlen szavak kíséretében küldte Christine Lagarde IMF-elnöknek a Led Zeppelin Stairway to heaven című számát. A „rocksztárként” is emlegetett expénzügyér az eurózónát az Eagles együttes Hotel Californiájára emlékeztetve, a szállodához hasonlította, „amelyből annyiszor csekkolhatsz ki, ahányszor akarsz, elhagyni viszont sosem fogod tudni”.

A német média meglepően sokszor díjazta a stílusát. Egy divatmagazin Szegény, de szexi címmel közölt róla portrét, és „ellenállhatatlanul coolnak” minősítette. A Stern magazin szerint „klasszikus férfiasságot sugároz, amit általában csak a görög szobrokon látni”. Még a konzervatív Die Welt is azt tudakolta, „mi teszi Janisz Varufakiszt szexikonná”, és a cikk leszögezi: sztár született. A brit konzervatívokhoz közel álló Daily Telegraph is erre jutott, a hatalmas karriert befutott képet elemezve, amelyen a sablonosan elegáns George Osborne brit pénzügyminiszterrel fog kezet, másik kezét bőrdzsekije zsebében tartva.

Varufakisz stílusa egyfajta radikális demokrata attitűd megnyilvánulása, az elit iránti tiszteletlenség demonstrálása. Szókimondása a „zárt ajtók mögötti” tárgyalások, informális paktumok elleni lázadás.

Lakatos Márk stylist szerint a dresszkód voltaképpen közösségi konszenzus, „az emberek rosszul viselik, ha valaki másképp néz ki, mint ők, ez ijesztő, még agresszivitást is kiválthat, pedig sokszor jobb volna, ha valaki a saját egyéniségét vihetné bele a politikába, ezzel is orientálva a választókat. A szinte egyenruhaszerű sötétkék öltöny jelmeznek hat, a karakter elrejtésére szolgál. Mindenki biztonsági játékra törekszik, megbízhatóságot szeretne sugallni”. Varufakisz merész kivétel volt.

Lakner Zoltán politológus szerint azonban fokozatosan lazulnak a dresszkódnormák, Barack Obamát is lehet nyakkendő nélkül látni, Varufakisz rájátszott a fenegyerekségre, de csak előreszaladt provokatív stratégiájával. Furcsa lett volna, ha az alulról szerveződő mozgalom, a Sziriza képviselői villámgyorsan formát és hangnemet váltanak, és nem jelzik, hogy „nem kívánnak a klubhoz tartozni”. Ha mainstream politikusok közvetlenül utánoznák, csak nevetségessé tennék magukat.

Ha az „újbaloldal” meg tud kapaszkodni az európai politikai rendszerben, előbb-utóbb alighanem konszolidálódik, alakítja a szokásokat, de beléjük is simul. Van olyan konzervatívabb választói elvárás is, amely szerint a politikusnak öltözködésével „meg kell tisztelnie” a nemzetet. Varufakisz mindenesetre utat nyithatott Lakner szerint olyan óvatosabb politikusoknak, akik „nem fél évre terveznek ebben a szakmában”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.