galéria megtekintése

Nem öli meg a vágyat a kemo

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 11. számában
jelent meg.


Dési András
Népszabadság

Egy lázadás történetét írta meg Xue Yanping. Magyarul megjelent regényének főhőse daganatos betegségben szenvedő, elvált negyvenes nő, aki nem akar beletörődni abba, hogy a betegsége miatt le kell mondania a szerelemről és a testiségről. A kínai írónő sajátos tükröt tart Peking, a megapolisz elé.

Magyarul még nem tud, de szerelmes Budapestbe
Magyarul még nem tud, de szerelmes Budapestbe
Teknős Miklós

Távolról ismerték egymást, ugyanabban az épületben dolgoztak szerkesztőként. Xue Yanping egy nap azt hallotta, hogy a vele közel egyidős asszony rákos lett. – Amikor beszéltem vele, abban hitt, azt hajtogatta, hogy újra kinő a haja. Aztán hallottam, hogy meghalt és elmondhatatlanul nyomasztó érzés lett rajtam úrrá – meséli a lassan három éve Budapesten élő kínai írónő a nemrég magyarul megjelent 21 gramm szerelem című könyvének születéséről.

A regény egy betegség és haldoklás története. S egyben egy rebellióé is. A főhős, Xiaoqui – aki nem azonos az elhunyt kolléganővel – nem hajlandó elfogadni a petefészkéből szétterjedő daganatot. Fellázad. Halmozottan hátrányos helyzetből harcol az ellen, hogy őt leírják. Elvált nőként a munkanélküliséggel és a kedvesét elcsábító fiatalabb vetélytárssal is meg kell küzdenie. Makacsul hisz abban, hogy azért mert rákos, vannak még jogai. Joga van például a szerelemre és a szexre: a kemoterápia nem öli ki belőle a vágyakat.

 

– Xiaoqui története nem tipikus Kínában. A kínai nők jelentős része a házassággal lemond a szexualitásról, azt nem tekintik a minőségi élet részének. A férjeknek persze szabad szeretőt tartaniuk. Néhány éve összetalálkoztam egy középiskolai osztálytársammal. Hosszan beszélgettünk, és amikor nekiszegeztem a kérdést, nem tudta megmondani, mikor feküdt le utoljára a nejével –mesélte Xue Yanping.

Nagyot téved, aki azt gondolja, hogy a Kínában 2004-ben megjelent 21 gramm szerelemmel szexkönyvet fog olvasni. Ellenben bepillantást nyer a mai pekingi világba. Kiderül, a kínaiak a szexualitás terén egyáltalán nem olyan szégyenlősek, mint amilyennek tűnnek.

S az AIDS komoly probléma. Különösen annak tükrében, hogy gátlástalan vállalkozók higiéniai eljárások nélkül „vásárolják fel” a szegény vidékeken élők vérét, és e vérkészítmények gyakran ellenőrzés nélkül jutnak el a kórházakba, akár tömeges fertőzést is okozva. Xue Yanping pekingi baráti társaságában sok az orvos, regényéhez velük konzultált. Bejárt egy kórházba, végignézett egy többórás műtétet, amely során egy hatalmas rákos tumort távolítottak el egy női páciens testéből.

Xue Yanping hisz abban, hogy a halál nem jelenti a lélek elmúlását. Majd arról beszél, ő nem akart tabukat törni. A haldoklás részletes leírásával olyan területre merészkedett, amiről a kínaiak sem szívesen beszélnek. Viszont tisztelik a halottat és a halált is gyakran fontosabbnak tartják, mint az életet.

A halottkultusz főleg vidéken erős. Egy család társadalmi helyzetét jól mutatja, hogy a halottjukat hány napig, milyen pompával ravatalozzák fel és reggeltől-estig hányféle étellel-itallal kínálják a részvétüket nyilvánítókat.

Az egy magyar férfival összeházasodott, 56 éves, magát feministának nem tartó írónő úgy látja, hogy hazájában a lenyűgöző gazdasági fejlődés sokat rontott a nők helyzetén. A kínai kapitalizmus a férfiak hatalmát erősítette meg, a nőket védő, húsz éve még érvényes intézkedések semmivé váltak.

Kínáról azt mondja, a távolság sok mindent megváltoztatott.Míg korábban elbújt a hatalmas ország mögé, most már képes szembenézni vele. És jobban megérteni. A XX. századi kínai történelemmel, főleg az 1950–1960-as évekkel korábban is foglalkozott, készülő regénye szintén – a pusztító éhínségeket és a kulturális forradalmat magában foglaló – korszakról fog szólni.

Magyarul még nem tanult meg, Budapestbe viszont szerelmes. Kedvence a Lánchíd és az Erzsébet híd közötti Duna-parti szakasz. A látvány egyszerre gyönyörködteti és nyomasztja.

Tehetetlennek érzi magát, mert tudja: ezt a szépséget sosem birtokolhatja, az sosem lehet csak az övé.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.