galéria megtekintése

Háromezren nevették ki egyszerre, belehalt a megaláztatásba a tehetségtelenség királynője

3 komment


Borbély Zsuzsa

Miért? A New York Post kritikusa állítólag mindössze ennyit kérdezett a menedzsertől a koncert után.

– Mert imádja a zenét

– hangzott a válasz.

– Ha imádja a zenét, miért teszi ezt? – vágott vissza a kritikus.

 

A dúsgazdag Florence Foster Jenkins 76 évesen hunyt el, vélhetőleg a Carnegie Hall-beli fellépésén átélt megaláztatás és a rossz kritikák miatt. Az 1944. október 25-i koncertre háromezer jegy kelt el. Kétezren szorultak ki az előadásról. A kaján érdeklődést egy kiszivárgott felvétel okozta, amelyen Jenkins az Éj királynőjének áriá­jával küzd – sikertelenül.

Ma a tehetségkutató műsorok és az internetes sztárok előfutárának tartják Jenkinst, és az amatőrök kitartásának diadalát látják történe­tében. A dáma, nem törődve a kritikákkal, bátran élt annak, amit szeretett.

Florence Foster Jenkins, az extravagáns milliomosnő
Florence Foster Jenkins, az extravagáns milliomosnő

– Mondhatják, hogy nem tudok énekelni, de azt nem lehet rám fogni, hogy nem is próbáltam meg – jegyezte meg állítólag. A Carnegie Hallban saját tervezésű grandiózus jelmezekben – angyalszárnyakban, spanyolos kosztümökben – pompázó, kosarából virágokat szóró matróna az áriák egyetlen hangját sem tudta tisztán kiénekelni. A hatás fergeteges volt: a nevetés és a kurjongatások gyakran elnyomták az előadást.

Ez volt Jenkins első – és egyben utolsó – nyilvános fellépése, korábban zártkörű estélyeken énekelt, barátai és tisztelői előtt, akik a rossz­májúak szerint a művészetpártoló hölgy anyagi segítségére vagy befolyására számítva dicsérték tehetségét, így az önmagát lelkesen képező asszony sosem szembesült hiányosságaival. Korabeli beszámolók Jenkins személyes varázsának és elragadó személyiségének tulajdonították a sikert.

Florence Foster 1868-ban született egy tehetős philadelphiai ügyvéd lányaként. Gyerekkorától rajongott a zenéért, hétévesen a Fehér Házban zongorázott. Ám édesapja nem finanszírozta európai zenei tanulmányait, így Florence megszökött és hozzáment egy Jenkins nevű orvoshoz. Egy év után rájött, hogy szifiliszt kapott a férjétől, akit azonnal elhagyott, és nem beszélt vele többé, nevét azonban megtartotta. Édesanyjával New Yorkba költözött, apja örökségéből élte a gazdag hölgyek társasági eseményekkel és jótékonysági munkával tarkított életét. Zongoristakarrierjének egy kézsérülés vetett véget, ezért énekórákat vett. 1909-ben találkozott a közepes tehetségű színésszel, St. ­Clair Bayfielddel, aki élettársa és menedzsere is lett. Jenkins negyvennégy évesen, 1912-ben kezdett énekesteket adni; Bayfield gondoskodott a szervezésről és arról, hogy csak a kiválasztottak jussanak be, kritikusok vagy kívülállók semmiképp.

A magyar mozikban jelenleg futó filmfeldolgozásban Meryl Streep alakítja Florence Foster Jenkinst, az extravagáns milliomosnőt
A magyar mozikban jelenleg futó filmfeldolgozásban Meryl Streep alakítja Florence Foster Jenkinst

Egyes életrajzírók úgy vélik, hogy Jenkinst az anyagilag teljesen tőle függő Bayfield ringatta abba a hitbe, hogy tud énekelni, mivel rengeteg pénzt keresett a fellépésekkel. Más elképzelések szerint Jenkins a szifilisz okozta idegkárosodás miatt részben elvesztette a hallását.

Imádják a filmesek

Egy éven belül két Jenkins életrajza alapján készült film is a mozikba került.

A francia feldolgozást, a Marguerite – A tökéletlen hang címűt tavaly karácsonykor láthatták a magyar nézők. Az amerikai verzió Florence – A tökéletlen hang címmel szeptember 8-án került a magyar mozikba Meryl Streep és Hugh Grant főszereplésével. A filmet a Veszedelmes viszonyokat és a Királynőt is jegyző Ste­phen Frears rendezte.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.