galéria megtekintése

Vecsei Kinga: Nekem idő kellett az átalakuláshoz

0 komment


Csákvári Géza

Már több komoly nemzetközi elismerést söpört be Horváth Lili első egész estés rendezése, a Szerdai gyerek: Karlovy Varyban az East of the West szekció fődíját, Cottbusban a legjobb rendezőnek járó Lubinát, Kalkuttában pedig az Arany Bengáli Tigrist. A film amatőr főszereplőjével, a huszonegy éves Vecsei Kingával beszélgettünk.

Most, hogy mindenki Vecsei Kinga színésznőről beszél, hogy érzi, gyökeresen megváltozott az élete?

Nem érzem magam jobban színésznőnek, mint előtte. Tapasztaltabb amatőr vagyok, egy főszereppel a hátam mögött. A sorsra bízom magam: ha lesz újabb filmes ajánlat, elgondolkozom rajta, ­amúgy meg továbbra is textiltervezőnek tanulok.

Ha engem valaki felkérne egy főszerepre, biztos örülnék, és aztán nagyon gyorsan elkezdenék félni.

 

Éppen így éreztem én is. Két-három próbafelvétel után ajánlotta fel Horváth Lili rendező a főszerepet, de még ekkor is nagyon féltem, mert ez óriási felelősség. A forgatás előtt volt egy másfél hónapos színésztréning, amelyen nagyon sokat tanultam. Maja, akit játszom, teljesen más, mint én. Meg kellett tanulnom másképp mozogni és beszélni. Lehet, hogy az ilyen átalakulások egy színésznek azonnal jönnek, nekem idő kellett hozzá. Ahhoz is, hogy Maja szemével láthassam és érezhessem a világot.

Nem voltak kételyei?

Hogyne lettek volna. Segítség volt, hogy szüleim például ­szociálpolitikusok, és van egy örökbe fogadott testvérem – rajtuk keresztül már elég sokszor találkoztam az emberi nyomorúsággal. A két hónapos forgatás idejére sikerült Majává válnom.

Aki, nem mellékesen, anya is.

Nagyon vártam a szerepet, kiskorom óta tudatosan készülök az anyai szerepre, így ezt egy gyönyörű kihívásnak éltem meg. El tudtam volna képzelni én is magamat anyának ilyen fiatalon. A játékomban az anyai reakciók szívből jöttek.

Vecsei Kingának a két hónapos forgatás idejére sikerült Majává, így anyává válnia
Szabó Miklós / Népszabadság

Nehéz önmagát néznie a mozikban?

Attól függ, hogy ki ül mellettem. Ha a családommal együtt nézem, borzasztóan izgulok.

Amikor bemutatták Karlovy Varyban a filmet, több kritikus azt kifogásolta, hogy furán beszél.

Nem foglalkoztatnak a kritikák, mert nem olvastam egyet sem. Persze sokan voltak, akik meséltek... Nekem bőven elég volt, hogy világpremieren megéltem a sikert. A két díj, köztük a kritikusok elismerése megfelelő válasz volt. Aztán ugyanezek a bírálók közül néhányan elkezdtek visszakozni.

A sikert hogyan viseli?

Hihetetlen egy teljesen átlagos életből ebbe becsöppenni, nagyon hízelgő, de olykor nagyon fárasztó tud lenni. Mindig magadnál kell lenned és jól nyilatkoznod. Mindemellett úgy érzem, hogy sokszor ismétlem magam, ugyanakkor ez biztos rendjén van, mivel a mondanivalóm nem változik.

Amikor megkapta a szerepet, megnézte a Napszúrást? Ez volt a Szerdai gyerek előzménye, és ebben még Törőcsik Franciska alakította Maját.

Láttam, eléggé elgondolkodtatott, Franciska játéka nagyon tetszett. Sok olyan dolog volt a Napszúrásban, amit én, amatőrként nem is vállaltam volna. Például sosem vetkőznék – nem tanultam, ezt hogyan kell kamera előtt, de nem is férne bele az erkölcsi értékrendembe.

Névjegy

Vecsei Kinga Réta 1994-ben született Budapesten. Vallásos családban nőtt fel, fontos szerepet játszik a hit az életében. Egyházi gimnáziumba járt, majd a MOME textiltervező szakán folytatta. Fiatalabbik bátyja, Vecsei Miklós színészként diplomázott a Színművészeti Egyetemen.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.