galéria megtekintése

„A legjobb filmem lesz, igazi zseniális káosz”

1 komment


Csákvári Géza

Új városnegyed épült a Berlint egykor kettévágó fal mentén fekvő Potsdamer Platz környékén. A tér a senki földjéből igazi ­metropolis­szá fejlődött, itt a berlini filmesek központja, a német filmmúzeum és hatvanhatodszor itt rendezik meg a világ egyik legfontosabb filmfesztiválját, a Berlinalét, amelyen idén hazánkat Bucsi Réka és Fliegauf Bence képviseli.

Az idei monstre rendezvényt Joel és Ethan Coen új komédiája, az Ave, Cézár! nyitja meg, melyet a nagyjátékfilmes versenybe is beválogattak.

Nem ez az első alkalom, hogy a ­Coen testvérek Berlinben mutatják be új filmjüket. 1998-ban A nagy Lebowskival versenyeztek az Arany Medvéért, 2010-ben A félszemű című westernjük szintén nyitófilm volt.

 

Az Ave, Cézár! igazi sztárparádé, így a világ összes kamerája a berlini vörös szőnyegre fog koncentrálni csütörtök este: Josh Brolin, George Clooney, Alden Ehrenreich, Ralph Fiennes, Jonah Hill, Scarlett Johansson, Frances McDormand, Tilda Swinton és Channing Tatum is szerepel benne. Nagyon csodálkoznánk, ha nem lenne jelen mindegyikük Dieter Kosslick, a Berlinale intendánsa lelkes társaságában.

Egyébként a film minden bizonnyal szórakoztató lesz: Clooney alakítja az alkoholista filmsztárt, aki éppen egy római kori nagyszabású történelmi eposzt forgat, amikor elrabolják. Az elkövetők százezer dolláros váltságdíjat követelnek, és a stúdió mindenesére (Josh Brolin) hárul a feladat, hogy elsimítsa a dolgot. A főszereplő Brolin lapunknak ősszel a velencei fesztiválon adott interjújában így jellemezte az új ­Coen-művet: „A legjobb filmem lesz, igazi zseniális káosz."

Bucsi Réka
Bucsi Réka
Teknős Miklós / Népszabadság

Míg a Berlinale több évtizedes története során kiemelten foglalkozott az egykori keleti blokk ­országainak filmművészetével, két „malőr" is történt az utóbbi bő tíz évben: 2005-ben állítólag politikai nyomásra került be Koltai Lajos Sorstalanság című, Kertész Imre Nobel-díjas regényéből készült filmje a versenybe, tavaly pedig büszkén utasították vissza a Nemes Jeles László rendezte ­Saul fiát.

Berlin szimbóluma, a medve a filmfesztivál két elismerése is: az arany a fődíj, az ezüst a zsűri különdíja
Berlin szimbóluma, a medve a filmfesztivál két elismerése is: az arany a fődíj, az ezüst a zsűri különdíja
Fabrizio Bensch / Reuters

Nem hibáztak viszont Bucsi Réka eseté­ben: két éve versenybe hívták a ­Symphony No. 42 című animációs etűdjét, mely azután bejárta a világot. Idén Bucsi visszatér: a rövidfilmes versenyprogramban debütál Love című, szür­reális hangulatú animációs filmje. Afiatal animációs rendező alkotásának fikciós és élő szereplős alkotásokkal kell versengenie. A szürreális hangulatú, haiku jellegű jelenetekkel megtűzdelt mű a szinopszisa szerint egy távoli bolygón játszódik, amely külső hatás következtében elkezd átalakulni és hatással lenni az ottani élőlényekre.

Fliegauf Bence, a Rengeteg, ­Dealer, Tejút, Womb és Csak a szél című filmek forgatókönyvíró-rendezőjének legújabb alkotása, a Li­liom ösvény a seregszemle Forum nevű programjában lesz látható, amely az avantgárd, innovatív és formabontó kísérleti filmalkotások első számú bemutatkozási platformja.

A Berlinale részeként 46. alkalommal megszervezett önálló ­szelekcióban korábban olyan filmtörténeti jelentőségű alkotások világpremierjére került sor, mint ­Claude Lanzmann Shoah vagy Tarr Béla Sátántangó című alkotása. ­Fliegauf Bence a Rengeteg és a Dealer­ című filmjével korábban már szerepelt a Forumban, és mindkét alkotása több díjat kapott független zsűritől – így most sem várunk mást. A Liliom ösvény egy anyáról és fiáról szól, akik „lázasan vetik bele magukat a mesékkel és titkokkal teli mindennapokba. Az anya meséről mesére avatja be fiát a múltba. Az emlékek kísértik őket, de nem hátrálnak. Szembenéznek a démonokkal és meglovagolják őket."

Fliegauf Bence
Fliegauf Bence
M. Schmidt János / Népszabadság

A Forum tartogat nekünk még egy meglepetést: Nicolás Pereda és Andrea Bussmann rendezésében, kanadai és mexikói színekben versenyző Tales of Two Who Dreamt (A két álmodozó meséi) című produkcióról mindössze annyit lehet tudni, hogy magyar nyelvű lesz! A fejleményekről beszámolunk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.