galéria megtekintése

Szerelem egy távoli bolygón

0 komment


Csákvári Géza

A hatvanhatodik Berlinale rövidfilmes versenyprogramjában debütál Bucsi Réka új, Love című, szür­reális hangulatú animációs filmje. A fiatal animációs rendező alkotásának fikciós és élő szereplős alkotásokkal kell versengenie.


Bucsi Réka filmjének címe angol nyelvű, jelesül „Love", ami magyarul szeretetet és szerelmet is jelenthet, megkérdeztük a rendezőt, konkrétan melyikre is gondolt: egyértelműen az utóbbira. A cím ugyanakkor sosem lesz magyarosítva, mivel, ahogy Bucsi fogalmaz, ezt a szót és a filmet még az is érti majd, aki nem tud olvasni. A szürreális hangulatú, haiku jellegű jelenetekkel megtűzdelt mű a szinopszisa szerint egy távoli bolygón játszódik, amely külső hatás következtében elkezd átalakulni és hatással lenni az ottani élőlényekre.

Jelenet a Love című tizennégy perces animációs filmből
Jelenet a Love című tizennégy perces animációs filmből

A rendező számára ismerős a mozgóképes esemény, ugyanis a Sym­phony no. 42 című vizsgafilmjének világpremierjére is a németországi rendezvényen került sor két évvel ezelőtt.

 

Az alkotás igen magasra jutott: díjazták több mint ötven nemzetközi fesztiválon, köztük olyan neves seregszemléken, mint Hiroshima, Chicago és Mel­bourne, majd versenybe került a 2015-ös Sundance Nemzetközi Filmfesztiválon. Mindezek mellett még Oscar-díj-közelbe is került, ugyanis bejutott a legjobb kilenc rövid animációs film közé.

A ­Love mostani meghívása azért is nagy szó, mert a Berlinale úgynevezett általános fesztivál, tehát nem kizárólag animációs művekre szakosodott mustra, így a film többnyire fikciós és élő szereplős művekkel száll harcba február 11–21. között a patinás Arany Medvéért.

Bucsi Réka az újabb siker kapujában
Bucsi Réka az újabb siker kapujában

Az 1988-as születésű Bucsi Réka új filmje nemzetközi koprodukcióban készült. Magyar részről a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programja támogatta, míg francia részről a CNC és az ARTE segítette az alkotókat. A magyar szakemberek mellett francia, dán és amerikai animációs munkatársak is hozzájárultak ahhoz, hogy a tizennégy perces film megvalósulhasson. A Love hangulatában és technikájában megidézi majd a Symphony no. 42-t, de Bucsi Réka hangsúlyozta: új mozijának sokkal követhetőbb lesz a narratívája.

Négy rendező egy produceri cége

A film hazai gyártója a Boddah, amelynek Bucsi és Osváth Gábor producer mellett Rév Marcell és Szimler Bálint a tagja. Közös alkotásuk, a Balaton Method című, 17 magyar együttest bemutató film a 2015-ös év egyik meglepetéssikere volt. Ugyancsak a Boddah égisze alatt készült a Gólyatábor című, hamarosan bemutatandó kisjátékfilm Kárpáti György Mór rendezé­sében.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.