galéria megtekintése

Mint a királyné a kirakatban

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 14. számában
jelent meg.


Inotai Edit
Népszabadság

Rejtőzködő, titokzatos életet él a spanyol uralkodó feleségének, Letiziának is tervező Felipe Varela.

Felipe Varela. Homályos a múltja
Felipe Varela. Homályos a múltja
Felipe Varela

A vörös ruha végleg meghozta a világhírt Felipe Varela spanyol divattervezőnek. A modell ugyanis, aki a földig érő, pánt nélküli, ám a szoknyarészén rózsákkal díszített kreációban minden tekintetet magára vont Viktória svéd trónörökös esküvőjén Stockholmban, nem volt más, mint Letizia spanyol hercegné (ma már királyné).

A korábban csak szűk körben ismert spanyol divattervező 2010-ben egy csapásra felkapott név lett, ma már a spanyol királyi család „házi tervezőjeként” emlegetik.

Nincs nehéz dolga, mert a nádszálkarcsú Letizián szinte minden ruha jól áll. Egy csapásra világsiker lett az a visszafogott, törtfehér színű ruha és kabát kombináció is, a nyakán rengeteg apró rózsaszín gyönggyel, amit Letizia férje, VI. Fülöp királyi felesketésén viselt. Varela kedveli a letisztult vonalakat, a honlapján a 2014. nyári szezon aktuális darabja is egy épp térdig érő, az alakot hűen követő ruha, halvány pasztellszínekben vagy az idény slágerében, királykékben. Olykor némi csipkével vagy gyönggyel, egy szép övvel megbolondítva.

 

Gyakorlatilag bárki megveheti ezeket a darabokat, nem tervez exkluzív módon a királyi családnak.

Letizia királyné Varela által öltöztetve
Letizia királyné Varela által öltöztetve
Juan Carlos Hidalgo / Reuters

Az üzlete Madrid egyik legdivatosabb utcájában van, a kirakatban ott pompáznak azok a modellek is, amelyeket a királyné visel illusztris eseményeken: egy estélyi ruháért általában háromezer eurót, egy kabátért vagy ruháért 700-at kér. De a szezon végi kiárusításon akár száz euró alatt is hozzá lehet jutni egy-egy darabhoz. A fő vásárlói a Vanity Fair spanyol nyelvű kiadása szerint ötvenes spanyol asszonyok és gazdag latin-amerikai házaspárok.

Ám hogy pontosan milyen ember Felipe Varela, mit gondol a világról és a divatról, netán miről beszélget a spanyol királynéval – akivel egyszer látták együtt vacsorázni a lesipuskás fotósok –, arról keveset tudni. Felipe Varela 2004 óta nem ad interjút, lapunk kérdéseit is udvariasan elutasította a sajtókapcsolatokért felelős nővére, Rut.

A tervező nem jelenik meg nyilvános eseményeken, 2002 óta nem vesz részt a madridi divathéten, a Pasarela Cibelesen sem. Állítólag összetűzött a szervezőkkel, mert a háta mögött azt mondogatták, kollekciói túlságosan Thierry Mugler francia divattervező darabjaira hasonlítanak.

Varelát nem fogadták be a spanyol divatszakma krémjébe, és ezért nem is kapott jó fellépési időpontokat. De az is lehet, hogy a visszavonulás mögött más áll. Esetleg épp a hallgatás az ára annak, hogy a királyi családnak tervezhet. Letizia és a „másik” Fülöp (ahogy az El País Varelát emlegeti) egymásra találása is a véletlen műve.

Amikor a divattervező megorrolt a madridi divathét szervezőire, visszavonult belvárosi stúdiójába, ami történetesen épp abban a házban volt, ahol Elena, I. János Károly nagyobbik lánya lakott a férjével.

Ő fedezte fel Felipe Varelát, épp egy nála vásárolt blézert viselt, amikor Fülöp hivatalosan megkérte Letizia kezét. Elena és Zsófia anyakirályné javasolta a polgári családból a trónörökös feleségének szerepébe belecsöppent Letiziának, hogy válasszon egy lojális és diszkrét spanyol divattervezőt, aki segíthet abban, hogy megtalálja saját stílusát, és méltó módon jelenjen meg a nyilvánosság előtt.

falseFelipe Varela

Állítólag gyorsan megértették egymást, és azóta Letizia sokat finomított Varela stílusán: a korábban sok műanyaggal, robusztus modellekkel kísérletező divattervező rátalált a femininebb, elegánsabb stílusra, és Mugler hatására sem emlékeztet már semmi.

Varela a tökéletesség megszállottja, ezért az El País cikke szerint még Londonba is elutazott Letiziával az évszázad esküvőjére, vagyis Kate Middleton és Vilmos lakodalmára, hogy megbizonyosodjon róla, minden részlet a helyén van a fáradtrózsaszínű muszlinruhán. Elvégre tartani kell a tempót Katalinnal, a divatvilág másik ikonjával. De Varelát viselt Letizia akkor is, amikor 2011-ben Jordániába utazott férjével, a szintén divatikon Rania királyné és férje, Abdullah király meghívására.

Ez a ruha aztán Jordania néven meg is jelent a kollekciójában. A márkának évek óta nem kell reklám: ezt ellátja Letizia. A tervező – talán nem véletlenül – igyekszik egyre rejtélyesebbnek tűnni. Fotó nincs róla, csupán a véletlen műve, hogy néhány éve egy Salamanca közeli kis településen, Castellanos de Moriscoson lekapták: itt kötött házasságot partnerével, egy kubai galériatulajdonossal. A polgármester csak arra emlékezett, hogy nagy volt a felhajtás, de ő azt hitte, az első melegházasság miatt jöttek fotósok – írta a Vanity Fair.

A múltja is homályos: annyit tudni, hogy népes családból származik, nyolc testvére és édesanyja szintén a családi cégnél dolgozik. Iskoláit valószínűleg Párizsban végezte, ahol több divatmárkánál, a Diornál, a Kenzónál, a Lanvinnál és a sokat emlegetett Thierry Muglernél is dolgozott – legalábbis a honlapján ez olvasható. A Vanity Fair megpróbált utánajárni, de nem talált nyomokat. Senki sem emlékezett Felipe Varela nevű diákra.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.