galéria megtekintése

L. Simon árnya: kilóg a lóláb lovardából

4 komment


Csordás Lajos

L. Simon László menesztésének valószínű okára is rábukkanhat, aki utánanéz, miért lassultak le a budavári rekonstrukciók.

 Egyelőre az alapkőig jutott a budavári királyi lovarda építése. A jövőnek szóló üzenetet tartalmazó díszes fémhengert L. Simon ­László még államtitkárként helyezte a földbe május 20-án, néhány nappal azelőtt, hogy a Miniszterelnökségtől való menesztésével megszűnt a budavári nagyberuházások miniszteri biztosa lenni, és a Hauszmann Bizottság elnöki tisztétől is meg kellett válnia. A bizottság áprilisi – utolsó – ülésén azt mondta, a lovarda közbeszerzési eljárása lezárult, az öt ajánlatot a hónap végéig értékelik, és májusban el is kezdődhet az építkezés. Most szeptember van, és még nem építkeznek.  

A lovarda látványterve. Kicsit később, kicsit drágábban, de fogunk még mi arrafelé lovagolni!
A lovarda látványterve. Kicsit később, kicsit drágábban, de fogunk még mi arrafelé lovagolni!
hauszmannterv.hu

Aki szeptember közepén ránézett a Hauszmann Bizottság honlapjára, azt találta, hogy a május ­27-i volt a legfrissebb hír (azóta a hírek eltűntek). Mintha L. Simon távozása után megállt volna az élet. A bizottság tavasz óta nem ülésezett. Az építési területen, a vár Tabán felőli oldalában lévő Csikós udvarban ma is csak néhány lakókonténert látni. Igaz, nyáron a közeli Palota úton folytak közműkiváltási munkák, amelyek a lovarda beruházását készíthették elő.

 

Vajon létezik-e még a bizottság, él-e még a lovardaépítés terve? – kérdeztük a Miniszterelnökségtől. Megnyugtattak, a bizottság működik, a Hauszmann-terv megvalósítása is folytatódik. Új elnököt nem választottak, a bizottsági üléseket a kulturális örökségvédelemért felelős állami vezető, azaz Puskás Imre államtitkár fogja koordinálni. Az építkezés azért húzódik, mert csak a közbeszerzési eljárást követően, a szerződések megkötése után kezdődhetett meg a munka, de a munkaterületet már átadták. A kivitelező a West Hungária Bau Kft. és a Laki Zrt. lesz.

A Laki Zrt.-ről tudjuk, hogy a Fidesz-éra állami beruházásainak egyik gyakori nyertese. A West Hungária Bau Kft.-ről pedig kiderült, hogy egy sárszentágotai gyümölcsfeldolgozó cégben társtulajdonosa a Simon és Simon Kft.-nek, azaz a volt államtitkár résztulajdonában lévő borászati cégnek. Aki ezt mérlegeli, némi magyarázatot kaphat L. Simon menesztésének valódi okára, és arra, miért húzódott el a kivitelezési szerződések aláírása.

L. Simon László szerint már májusban elkezdődhetett volna az építkezés a budai Várban
L. Simon László szerint már májusban elkezdődhetett volna az építkezés a budai Várban
Koncz György / Népszabadság

A rekonstrukció befejezésének új határideje 2018 tavasza (az eredeti 2017. első negyedéve volt). A csúszással párhuzamosan emelkednek a költségek. A kétmilliárdosra tervezett lovarda a közbeszerzési adatok szerint hárommilliárd 497 millió forintba kerül. Megkérdeztük, miért. A válasz: az eredeti kétmilliárdos összeget még a 2014-es kormányhatározat biztosította a 2015-ös költségvetésből a beruházás előkészítésére és megvalósítására. A tervezés során azonban több olyan szakmai információ került elő, amely a rekonstrukciós feladat kiegészítését tette szükségessé.

A lovarda mellett épülő Stöckl lépcső és a főőrségi épület további hárommilliárd 449 millió forintba kerül szintén a két fenti cég kivitelezésében. És bővül a projekt a lovarda mögött még egy 16 ló számára szolgáló felszín alatti istálló építésével, ami külön projektelem lesz, külön közbeszerzéssel, most egymilliárdosra tervezett költséggel. Költenek ezen kívül 800 milliót Karakas pasa tornyának felújítására és 1,5-1,5 milliárdot a szintben egymás fölött elhelyezkedő Palota út–Csikós udvar–Hunyadi udvar közötti akadálymentes közlekedési tengely létesítésére, illetve a két udvar közötti, támpilléres várfal újjáépítésére. Mindez összesen körülbelül 12 milliárd forint. A lovarda és környezetének rekonstrukciója drágább lesz, mint a Várkert Bazár, igaz, többször is lehet majd átadni. Első ele­meit éppen a 2018-as választásokra.

Szent István-terem

A királyi palotában rekonstruálandó Szent István-terem kiviteli tervei is elkészültek. A kerámiaburkolatokat és a berendezést a Zsolnay készíti. Elkészültek a fémmunkák szilikon- és gipszformái, a faburkolatok faragványainak mintafaragásai, az üvegmunkák mintacsiszolatai. A terem a tervek szerint szintén 2018 elejére lesz kész.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.