galéria megtekintése

Már a punkok is úgy buliznak, mintha lenne holnap

2 komment

U. Cs.

Az utolsó élő Ramone nyitotta a 24. Sziget Fesztivált szerdán.Taréjt nem nagyon lehetett látni, Pókember spandex és Pikachu plüss overál viszont volt.

A Marky Ramone's Blitzkriegnek egyetlen küldetése van: elhozni a Ramones-élményt azoknak is, akik nem lehettek ott a koncertjeiken a hetvenes-nyolcvanas években. A Sziget első nagyszínpados koncertjének közönsége azonban még nem nagyon élte a bulit, a színpad előterében ugyan ment egy kiscsoportos pogó, sokan azonban csak fejbólogatva vagy a kordont támasztva állták végig a koncertet.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A Marky Ramone's Blitzkrieget a Ramones-emlékzenekaroktól egy valami különbözteti meg, ez azonban behozhatatlan előny: a doboknál maga Marky Ramone ül, aki mint egy az őskorból itt ragadt punk nagypapa összeszedett maga mellé még három embert, hogy tisztességesen lenyomjon egy koncertet. A tisztességes a legjobb jelző talán, amit a buliról mondani lehet, egy megkopott legenda puszta jelenléte ugyanis nem volt elég, hogy megteremtse egy ütős punkrock koncert atmoszféráját. Persze ehhez kellett volna egy fogékonyabb közönség is.

 

A koncert legelején Ramone egy virágcsokorral emlékezett az autóbalesetben elhunyt, a Szigetre világsztárokat szerző Dan Panaitescuról - a csokrot koncert közben stílusosan bedobták a tömegbe -, majd beült a dobok mögé, de valahogy nem jött át, hogy mégiscsak egy legenda játszik a színpadon. Pedig a hangulatért az énekes, Ken Stringfellow mindent megtett (őt egyébként a The Posies-ból lehet ismerni, illetve vendégzenészként dolgozott az R.E.M.-mel is).

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Stringfellow kedves volt, egy félmaratont lefutott a színpadon, és látszott rajta, hogy tényleg élvezi. Persze a közönség egy része is jól érezte magát, az olyan ikonikus számoknál, mint az I Wanna Be Sedated, a Pet Sematary, a Teenage Lobotomy, az I Wanna Be Your Boyfriend és a The KKK Took My Baby Away. A legjobban természetesen a Blitzkrieg Boppal lehetett felpörgetni a közönséget, de ez volt a zárószám és úgy tűnt, épp akkor ér véget az egész, amikor a koncertezők épp belemelegdtek volna a dologba.

– Mi a véleményed erről a zenekarról? – lépett oda hozzám egy brit srác, akiről mint kiderült, fogalma sincs, milyen koncerten van, és még a Marky Ramone név sem mondott neki sokat. A fesztiválozókon látszott, hogy többen csak odatévedtek, sokan épp akkor érkeztek és ha már van valami a Nagyszínpadon a mínusz egyedik napon délután négykor, akkor megnézik. Szerencsére a Ramones számok egyszerűsége, lendületessége és az a zenekar őskorából visszamaradt gyakorlat, hogy nincs szünet a dalok között, csak számolás és már szól is, lehetővé teszi, hogy még az is elég jól kiugrálja magát, aki nem ismer egyetlen számot sem. (Erre szükség is volt a hideg idő miatt, habár sok, az utazás alatt leszedált fesztiválozót még ez sem tudott átmozgatni.)

A klasszikus értelemben vett punkok már rég kihaltak a Szigetről, itt sem igazán lehetett taréjt látni (pár idősebb fesztiválozó esetében lehet sejteni, hogy valaha azért volt), sűrű szakállakat, Marvel-jelmezeket és állatos plüssoverálokat annál inkább.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Ha valaki nem ismeri a zenekart, a korszakot felforgató jelentőségét, valószínűleg nem is találja kiemelkedőnek ezt a koncertélményt, a Ramones évtizedes hatása ugyanis akkora, hogy már szinte észre sem vesszük, mert megszoktuk. Ha választhatna, a mostani szigetes generáció valószínűleg nem egy Ramones emlékzenekar koncertre menne, hanem egy Green Day tribute-ra. A zenekar is tisztában lehet ezzel, Marky Ramone is inkább már saját maga kommercializálódott másolata, egy olyan márkanév, amitől egy fesztiválon jól mutat a fellépők névsora, de a közönség nem miatta jön el.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.