galéria megtekintése

„Majd adjátok vissza a palota kulcsát!”

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 26. számában
jelent meg.

0 komment


Trencsényi Zoltán
Népszabadság

A Csoma Szobája Alapítvány lezárta a jelentkezést az idei önkéntes munkára. Irimiás Balázs 2007-ben határozta el, hogy önkéntesek segítségével felújítja Zanglában Kőrösi Csoma Sándor egykori lakhelyét, de ma már iskolát is építenek és sztúpákat újítanak föl.

Ezt az írást szép és fura történetekkel lehetne fűszerezni, némi szépírói vénával regény is kerekedhetne belőle.

Kezdhetnénk azzal, hogy 2007-ben az akkor Japánban tanuló Irimiás Balázs jövendőbelijével kerékpárra pattant, és egy emberesebb biciklitúrára indult a Himalájába.

A végcél a ladakhi hegyi falu volt, Zangla. Számunkra arról nevezetes, hogy 1823–24-ben másfél évig XVI. századi királyi palotájában (jó, csöppnyi szobájában) élt Kőrösi Csoma Sándor, amikor szavakat gyűjtött a tibeti–angol szótárhoz.

 

Irimiás Balázsék Zanglában összetalálkoztak az úton ballagó, gumicsizmás, baseballsapkás királlyal. Ő megérdeklődte, mi célból érkeztek, majd odaadta nekik a romos palota kulcsát, mondván, a látogatást követően vigyék vissza neki.

Ez a szürreális találkozás hosszú kapcsolat kezdete lett. Irimiásékat annyira megfogta a hely, hogy elhatározták: önkéntes csapatot szerveznek a palota és Csoma szobájának helyreállítására.

Egy látogató: a Tibet-segítő alapítványáról is ismert Richard Gere
Egy látogató: a Tibet-segítő alapítványáról is ismert Richard Gere
Irimiás Balázs

A lelkesedéshez nemcsak építészmérnöki szakismeretek párosultak, de műemléki szemlélet és gyakorlati szaktudás is, mert Irimiás Balázs egy nemzetközi csapat tagjaként dolgozott éppen Angkorban, a romterület felújításán.

Tudta: egy efféle projekt akkor van a legjobb kezekben, ha a hatalmas bürokráciával és egyéb járulékos költségekkel terhelt állami intézmény helyett kicsi alapítvány gondozza. A következő évben már önkéntesek dolgoztak a palotán, majd megalakult a Csoma Szobája Alapítvány, amelynek szervezésében nyaranta utaznak önkéntesek Zanglába. Ma már két-háromszázan jelentkeznek (köztük külföldiek is bőven), pedig évente csak negyvenet tudnak elfogadni, mert az ideális az, ha egyszerre 15 önkéntesnél több nem terheli a falu életét. Az utazás árát nem tudják vállalni, azon felül viszont csupán 30 ezer forintot kérnek, amely a Zanglában töltött idő minden költségét fedezi. Az idő csak az önkéntestől függ: lehet két hét és két hónap is. A helyieknél laknak, ők főznek rájuk. Olykor hibátlan paprikás krumplit, máskor lángost, mikor mit.

Kőrösi Csoma falujában, a napiskolában rajzolni is tanulnak a tibeti gyerekek
Kőrösi Csoma falujában, a napiskolában rajzolni is tanulnak a tibeti gyerekek
Irimiás Balázs

2011 óta felszaporodott a munka, mert egy téli látogatás idején kiderült: a hideg miatt bezárnak az iskolák. Fa nincs a környéken, tüzelni tehát nem lehet. Elhatározták, hogy felépítenek egy a Himalája egyéb területein már ismert, napelemek fűtötte „napiskolát” Zanglában is. Eddig négy terem készült el. Aztán az is kiderült: nincs rajz- és zenetanítás, nincs tornaóra. Vittek hát a gyerekeknek rajzeszközöket, elkezdték őket oktatni az énekre, a reggeli ima sorakozója után, fitneszedző segítségével tornaelemeket is beleszőttek a mozdulatsorokba.

A palota és Csoma szobája helyrehozatalán, az iskolaépítésen és a tanításon kívül nem mellesleg a környék ősi, buddhista vallási építményeit, a sztúpákat is felújítják, egyiket a másik után.

Nem a környékbeliek által kedvelt gyors és költségkímélő betonnal, hanem a helyben található agyagból készített vályogtéglákkal és a természet kínálta festékanyagokkal.

Az idei jelentkezések lezárultak, kiválasztották a szerencséseket, akik önkéntesként utazhatnak Zanglába, és körvonalazódik az is, kik lesznek a támogatók. Ha minden jól megy, Csoma szobájának rendbehozatalával idén befejeződik a palota felújítása. Újabb tantermekre viszont szükség lesz, helyreállításra váró sztúpák is akadnak még bőven. A zanglaiak hálásak, ekkora segítséghez talán soha nem jutottak volna, ha annak idején nem jár arra Kőrösi Csoma, vagy nem biciklizik arra Irimiás Balázs és felesége. De így történt, és ma már természetes közvetlenséggel fűződik keresztül a világon a Budapest–Zangla-tengely.

Felfedezők Napja

A projekt munkájába láthat bele, DVD-ket, művészi fotókat, pólókat és könyveket vásárolhat az, aki részt vesz a kutatóexpedíciók fesztiválján. A Csoma szobája stand rendhagyó módon egy guruló ökokávézó lesz. A triciklire épített csodamasinát az alapítvány önkéntesei építették, és először mutatkozik be a Felfedezők Napján a Millenárison, május 9-én.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.