galéria megtekintése

Lemeztelenítve 11 méter magasan

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 28. számában
jelent meg.


Szemere Katalin
Népszabadság

A bohóc jópofasága és festett arca mögé, saját álarcaink és pózaink „alá” akar bekukkantani az első magyar újcirkusz-társulat, a Recirquel tavaszi fesztiválos előadásával, A meztelen bohóccal, amelynek ma van a bemutatója.

Nagy Attila / Fotó
A Művészetek Palotájába készülő előadások lázálma az időhiány. A befogadó intézményben egymást követik a produkciók, nincs sok idő a helyszíni próbára. Máshol készülnek hetekig, hónapokig, lehetőség szerint méretarányos terepen, majd pár nappal a premier előtt kiderül: van mit a helyszínre igazítani.

Két nappal a bemutató előtt jártunk a cirkuszszínház esti összpróbáján. Előtte a fényeket és a hangokat tesztelte a két bohócváltótárs, Egyed Brigitta és Farkas Gábor Gábriel.

A padlóra vetett fénykarikát kereste Gábriel, ahova körgallérját teríti le az előadás végén, majd azt gyakorolta, miként nem nyomja el Sárik Péter zenéje a bohóc kissé patetikus búcsúszövegét. A földön gubbasztott mellette hatalmas orrú cipőben az összpróba szereplője, Brigitta.

 

Már majdnem kész a produkció, száradnak a díszletek, reflektorhőre néha szálakat húzott a levegőben a ragasztó. A jól takaró előfüggöny csak az összpróba végére érkezett meg a varrodából. Addig áttetsző tüllfüggöny leplezte a készülő trükköket.

Nagy Attila / Fotó

Csanádi Judit díszletfüggönyein ingek lógnak fejjel lefelé, mint a kiteregetett szennyes. Barnásak, kopottak legelöl, és ahogy megyünk befelé a színpadon, kerülünk egyre beljebb a szimbolikus testben. Középen hatalmas seb, hátrébb pedig lebegő, impozáns méretű, hús-vér színű függöny ad teret az akrobatikának.

Akárcsak a Recirquel társulatának előző, Cirkusz az éjszakában című produkciójánál, itt is bevonják a közönséget. Az akrobaták síkport –vagy hintőport – pacsmagolnak a sor szélén ülő nézők kezére, a bohóc társalog a közönséggel, beszól itt-ott.

A legfiatalabb magyar artisták játszanak a Recirquelnél, hosszabb ideje együtt dolgoznak Vági Bence rendező-koreográfussal (ő írta most a darabot és a dalszövegeket is).

Az előző előadásból öten maradtak meg, a többiek máshol próbálnak szerencsét, vagy nem dolgoznak tovább korábbi formációjukkal. Jött helyettük új csapat, a gumiasztal királyai, a Wall Kings bámulatos négy akrobatája. Egyikük piknikus alkati adottságából sosem mondanánk meg az utcán, hogy zsinórban dobálja a szaltókat, pillekönnyű mozdulatokkal pattan ide-oda. Másikuk csak hobbiból, munka mellett ugrál falra, gumiasztalra, akad köztük olyan is, aki többre vágyik, például, hogy Európa-bajnok lehessen ezen a pályán.

A tökéletes férfi felsőtesteket, „radiátorhasakat”mintha egy anatómiakönyvből kopírozták volna. A fegyelmezett, gravitációra fittyet hányó trükkök minden szót legyűrnek. Látványos mutatványok a magasban, akár 11 méterre a földtől. Könnyed spárga a feszes dróton és két, tissue-nak nevezett felfüggesztett szalagon.

A legfiatalabb magyar artisták szerepelnek a Recirquel társulatában a Művészetek Palotája színpadán
A legfiatalabb magyar artisták szerepelnek a Recirquel társulatában a Művészetek Palotája színpadán
Nagy Attil/ Fotó

Herczeg Richárd úgy bandukol a rúd tetejére, ahogy más a lépcsőn teszi, aztán lóg, csúszik, pörög, minden mozdulata magától értetődő. Életveszélyesnek tűnő artistamutatványok mestere Illés Renátó, ő szerepel a legtöbb trükkben.

Bohóc szakon végzett Lakatos Leonetta, akinek színészi képessége igazán meggyőző. De mivel többet akart a bohócságnál, megtanult egy golyószámot, hatalmas labda tetején pörög szobalánydresszben. Jó párt alkot a hosszú, vékony lábzsonglőrrel, Pintér Áronnal.

Dittmar Laido tucatnyi karikával zsonglőrködik, segítsége az előadás énekese: Czigány Judit. A feszes dróton kötéltáncol, ugrál Veress Zsanett, és az úgynevezett handstand felett meg az érettségi előtt áll.

A fiatalokat artistatanáraik segítették a próba alatt, például a 87 éves Simon Árpád, aki mindennap bejárt, tanácsokat adott, és a Facebook tanúsága szerint gyönyörűen be is mutatja a trükköket kézállásban a handstandon. Mesélte Vági Bencének és Sárik Péternek, hogy a háború után együtt dolgozott Louis Armstronggal.

Elmondása szerint Armstrong kedves volt és igen jól trombitált!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.