galéria megtekintése

"Legrosszabb ösztöneinket piszkálja a kormánykampány" - interjú Alföldi Róberttel

30 komment


Szemere Katalin

Azok az ismert emberek, aki nem hallatják a hangjukat, egyetértenek a gyűlöletkampánnyal? – kérdezi mai premierje előtt Alföldi Róbert.

– Hogy lesz ott pénteken a Lásd meg az embert! című Kossuth téri demonstráción és a My Fair Lady premierjén is?

– Mikor megkerestek Schilling Árpádék, hogy vegyek részt a demonstráción, amely kiáll a menekültek mellett, azonnal igent mondtam. Hozzátéve, pénteken bemutatóm lesz, tehát a rendezvényen nem, de a sajtótájékoztatón ott leszek. Ha nincs a bemutató, kimennék a Kossuth térre.

– Tisztelem Alföldit, de ennyire nem kellene belekeverednie a politikába! – ezt írta egy nézője.

 

– Ez nem politikai demonstráció, hanem emberi. Nem véletlenül az a jelmondata: Lásd meg az embert! Senki nem tagadja, ezt a közös európai problémát globálisan kell kezelni, a politikusoknak pedig össze kell normálisan fogniuk. A demonstrációnk arra akarja rávenni a magyarokat: maradjunk emberek, vegyük észre, hogy sokan bajban vannak. Nem hiszem el, hogy ez tényleg olyan ország, amely nem segít közel ezer bajbajutottnak, mert fél, hogy megdöntik a kereszténységet. Hogy ez pártpolitikai kiállásnak számít? Arról a kormányommal kell beszélgetni.

– Tavaly segítette a Magyarországon áthaladó menekülteket?

Színészként nem fantáziálok, hogy mit csinálnék rendezőként
Színészként nem fantáziálok, hogy mit csinálnék rendezőként
Földi D. Attila / Népszabadság

– Sok mindent csináltam, de ez a magánügyem. Nem azért nem beszélek róla, mert titok, hanem mert alap emberi tulajdonság: segítsünk a bajbajutottakon. Az az ország, amelynek több mint félmillió állampolgára gazdasági bevándorlóként külföldön él, nem teheti meg, hogy elküld mindenkit a francba. De ettől függetlenül is azt gondolom, hogy mi magyarok is érző, segítő emberek vagyunk, akik nem zárják be az országukat a háború elől menekülők előtt.

– Barátai közt vitatéma a menekültügy?

– Igen. Nagyon hathatós a kormány kampánya, a legrosszabb ösztöneinket piszkálja. Ránk, magyarokra amúgy­ sem jellemző, hogy kíváncsisággal fogadnánk a máshogy élőket.

– Befolyásolja az embereket, ha ön megszólal?

– Bízom benne, hogy legalább elgondolkoztatja, önvizsgálatra kényszeríti. Egy ismert embernek kutya kötelessége kiállnia egy ilyen ügyben. Aki nem hallatja a hangját, vajon egyetért a zsigeri gyűlöletre ható  állami kampánnyal, az agyrém népszavazással, vagy attól retteg, ha kiáll ellene, kormányellenes lesz?

– A mai premierje, a My Fair Lady hagyományos produkció lett. Miért vállal szerepet olyan előadásban, amely távol áll a saját rendezői ízlésétől?

– Mert jó játszani, mert régen játszottam, mert új helyen lehetek, és mert zenés. Színészként nem fantáziálok azon, mit csinálnék rendezőként. Bízom benne, hogy sikerül egy valódi embert eljátszanom.

– Most rendezi a zenés II. Edwardot is. Nem sok egyszerre?

– És augusztus végén elkezdtem próbálni az Egy, kettő, három című Molnár Ferenc-darabot az Átriumban. Csodálatos-fantasztikus munkatársaim vannak, akik megszerveznek mindent. Ha előre tudom, hogy mi vár rám, milyen sűrű lesz a program, akkor fel tudok készülni, és akkor nem omlik össze minden körülöttem. Június végéig bepróbáltuk a My Fair Ladyt, a főpróbahéten délelőtt és este is itt dolgoztam, délutánonként a II. Edwardot rendezem.

– A II. Edwardot húsz éve nem játsszák. Riasztja a rendezőket?

– Véresek, sűrűk a jelenetei. Szenvedélyesen és pikánsan vizsgálja II. Edward figuráján keresztül a hatalom és a magánélet zűrzavarát. Ez elég aktuá­lis. Azt is mutatja, nem olyan könnyű állást foglalni valamelyik oldal mellett. És provokatív – melegekről szól, emiatt megint kapok majd.

– Zenével fogyaszthatóbb darab?

– Erős dramaturgiai szál benne a zene. A Zeneakadémia keresett meg azzal: hozzuk vissza a 60-as-70-es évek sikerét, amikor klasszikusokat zenével adtak elő. Kezdjük Shakespeare-rel, kérték. Én javasoltam inkább ezt a művet, de visszaléptek.

– Csak nem a téma miatt?

– Dehogynem. A darabot Rosta Máriával és a Zikkurat Ügynökséggel csináljuk, megkerestük Gőz Lászlót, aki szerencsére befogadta a BMC-be.

– Visszatérve a beszélgetésünk elejére, a péntekje már tele. Vasárnap elmegy népszavazni?

– Nem.

– A bemutató miatt?

– Nem. Állampolgári döntésem, hogy nem veszek részt ebben a színjátékban.

Higgins nem egy úriember
My fair lady
My fair lady
Földi D. Attila / Népszabadság

Ma este mutatja be a Centrál Színház a My Fair Ladyt. Higginst Alföldi játssza. A professzor nem beszél túl korrekt hangnemben a nőkkel. „Valóban nem egy úriember. Azt hiszi, hogy mindenekfelett áll. Lehet boncolgatni, hogy biztos görcsöl és fél a saját érzelmeitől, ezért viselkedik így azzal a szegény lánnyal. Manapság is előfordul, hogy a férfiak olyannak építik fel maguknak a nőt, amilyennek szeretnék. A nők meg gondolkodás nélkül a nagy betűs Férfi akarata szerint átoperáltatják magukat – mondta el kérdésünkre Alföldi.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.