galéria megtekintése

Langyos koktél - kellemeske koncert a Müpában

0 komment


Szemere Katalin
NOL

Az utolsó szám, a Brazil hozott olyan pörgős hangulatot, amilyenre az elejétől számítottunk. Pedig minden adott volt ahhoz, hogy fergeteges este legyen, de nem lett több, mint a vég nélkülinek tűnő turné egyik állomása.

A CAFe Budapest Pink Martini-koncertjére a jegyeket állítólag egyetlen Facebook-esemény oldal alapján elkapkodták. (Ez volt a második fellépésük, öt éve a Balaton Soundon játszottak.) Még azok is ismerik a zenekar vintage-dalait és saját szerzeményeit, akik hirtelen most azt gondolják, sosem hallották őket. Vegyük csak a Sympathique-ot (Je Ne Veux Pas Travailler), az Ich dich liebe-t vagy a Donde Estas, Yolanda-t.

A szintén jól ismert Amado mióval kezdődött a koncert, amely egy 1946-os filmben, a Gildában ment először, Rita Hayworth hangját Anita Kert Ellis adta. Aztán Grace Jones az 1989-es Bulletproof Heart albumában bukkant fel újra. Olyan számok is előkerültek, mint a korábban Judy Garland és a fiatal Barbra Streisand által énekelt duett, a Get Happy / Happy Days Are Here Again című számokból, valamint a saját szám, a Let's Never Stop Falling In Love.

Fotó: Kotschy Gábor / CAFe Budapest

 

Hogy hol apadt el a koncert energiája, a végéig nem tudtuk megfejteni. Akár abban, hogy kicsit elkalkulálták a turnéállomások számát, és heti négy-öt koncertet adnak. Kolozsvárról siettek ide, és mától három napon át Lengyelországban énekelnek. Meglepően sok előadás egy húszéves, befutott zenekartól. Pedig olyan közönség várta őket, amely szívesen szétkapta volna a házat. Mikor lehetőség volt a színpadon táncolni, két perc alatt megtelt a zenekar mögötti és melletti tér, bár nem mindig a legtáncolhatóbb számoknál hívták ki a nézőket.

A zenekarvezető, a zongorista Thomas Lauderdale azt is bevetette, hogy az összekötő szöveget magyarul olvassa, és zokszavunk nem lehet China Forbes meg Timothy Noshimoto hangjára, az öltönyös zenészek játékára. Repertoárjuk vagy 15 nyelvű, igyekeznek a legtöbb helyszínen az ország nyelvén is énekelni. Magyarul nem próbálkoztak.

China Forbes nyugtatásként annyit közölt a sajtótájékoztatón – amelynek csak a végére ért oda a zenekarvezető –, lengyel dalokkal sem készülnek a következő turnéállomáson. Annyiban személyes kötődése is van Magyarországhoz, hogy magyar a terapeutája, aki végigsorolta, milyen süteményeket egyen Budapesten.

Az idén 45 éves China Forbes élete felét a zenekarral töltötte, arra az időre szállt csak ki, mikor 2011-ben megműtötték a hangszálát. Félt a műtét kimenetelétől, de orvosa, a hangképző- és a beszédtanára szerint is tisztábban énekel, mint valaha.

A Pink Martini mellett folk-rockot játszó saját zenekart is visz, és gyerekkori ambícióját újraélheti, mikor a Pink Martini-koncerteken elénekelhet egy-egy operaáriát. Ezt főként akkor teszi, ha szimfonikus zenekarral játszanak együtt.

Most nem volt ária és szimfonikus zenekar sem, „csak" tíz, alkalmanként tizenegy muzsikus Forbes mellett, akiket a közepes erősségű, langyos koncert végén álló tapssal értékelt a közönség. Persze mondhatjuk erre azt is: a Brazilra még egy hangversenyteremben sem lehet ülve maradni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.