galéria megtekintése

Lábon kihordták

2 komment


Miklós Gábor

Amikor Erdei Katalin elkészítette ezt a fotót, a Budapesti Harisnyagyár fénykorát élte. Nemcsak az óbudai Filatorigátnál lévő központi épületben, de a Vihar utcában (egykor Guttman és Fekete) is gyártottak harisnyát. Ezenkívül Erzsébeten, sőt, vidéki telephelyeken is.

A gyár tipikus női munkahelye volt az államszocialista kornak. Tóth Eszter Zsófia történész éppen erről az üzemről, illetve annak 1970-ben állami díjjal (III. fokozat) kitüntetett Felszabadulás szocialista brigádjáról írt könyvet Puszi Kádár Jánosnak címmel.

Munkásnő a Budapesti Harisnyagyárban
Munkásnő a Budapesti Harisnyagyárban
Erdei Katalin / Népszabadság/archív

A történésznek még sikerült megismerkednie az egykori brigádtagokkal, akik arról híresültek el, hogy leveleztek Kádár Jánossal, aki meghívta őket az irodájába, majd meg is látogatta a brigádot a gyárban 1968-ban. A csehszlovákiai bevonulás utáni első beszédét is itt mondta el. A munkásnők szinte mind sokgyerekes falusi családból kerültek fel a háború után években Budapestre. Először cselédek (háztartási alkalmazottak) voltak, aztán bekerültek a gyárba, férjhez mentek, felneveltek két-három gyereket a többműszakos munka mellett. A brigád 1975-ben oszlott fel belső átszervezés miatt. A csapat egy része a Lenin brigádban folytatta.

 

Tóth Eszter Zsófia szerint a brigádéletet nem érezték tehernek. Belenyugodtak abba is, hogy beléptették őket a pártba, hogy marxista középiskolába kellett járniuk. A 15 asszony a közös munka mellett a közös felelősséget is gyakorolta – egy 14 éves (!) munkatársnőjük gyereket szült, s ők kollektíve álltak mellé, segítették. A közösség valamilyen formában tovább élt, amikor már mind nyugdíjba mentek, és a harisnyagyárat is felszámolták. Brigádblues címmel dokumentumfilm is szól a munkásnőkről, sőt, látható volt nemrég az óbudai Platán könyvtárban egy fotókiállítás, amely az egykori brigádtagokat – munkájukat, szórakozásukat – idézte fel.

A kiállítás persze nem érzékeltethette, hogy ezek az asszonyok három műszakban dolgoztak heti hat napot, s milyen embertelen hőségben, zajban végezték a megterhelő munkát. Különösen a formázóknak volt nehéz a munkájuk, mert ott gyakran százfokos gőzzel kezelték a harisnyákat.

A gyárban a hetvenes években már nyolcvanmillió harisnya készült, az igények óriá­siak voltak, nemcsak a hazai piacra szállítottak, hanem a fogyasztói javakban mindig szűkölködő szovjetre is. Moszkvai diák voltam a hatvanas-hetvenes évek fordulóján, s jól emlékszem, az akkor ott újdonságnak számító harisnyanadrág mennyire keresett cikk volt az egyetemi társak között. Vetekedett a farmernadrággal. A hatvanas években a harisnya még drága és ritka áru volt nálunk is. A lányok eleinte flórharisnyában jártak, később kaptak nejlont. Anyám mesélte, hogy az ötvenes években a szemináriumon azt adták elő nekik, hogy a kapitalista Nyugaton a nagytőkések szándékosan szakadósra gyártatják a harisnyákat, hogy a nép többet költsön. Na, ez eljött hozzánk is – sóhajtott a lefutott szemű harisnyájára nézve. Amelynek a javítására természetesen mindenütt volt vállalkozó akkoriban.

Emlékszem, a fodrászüzletekben is ültek nők, akik egy kis géppel javítgatták  a lefutott szemeket. Egykori iskolatársnőm családja pedig a használhatatlanná lett harisnyák lebontásából és újrakötéséből egészítette ki nyomorúságos jövedelmét. Az így előállított harisnya átlátszatlan és durva tapintású volt. A külföldi mindig értékesebbnek minősült, sokáig a ritka kiutazásokból hazahozott harisnya is elsőrangú ajándékszámba ment. Hátul varrása volt, és amikor megjelent a varrás nélküli változat, már az volt az elegáns.  Nemrégiben előttem billegett az aluljáróban egy nő, akinek művarrás volt a harisnyanadrágján. A múltat idéző, erotikus szándékú nosztalgia. (És akkor még nem szóltunk a harisnyakötő nagy múltú intézményéről, amelynek szintén leáldozott.)

A gyár ipari műemlék, amelynek lebontását folyton ígérik, hogy pláza épülhessen a telken. Addig is kisebb-nagyobb cégek lakják, mint másutt a rozsdaövezetet. A magyar könnyűipar dicső múltjának üres múzeuma. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.